Ανήσυχοι 434 ιδιοκτήτες στις Καμάρες Αιγιάλειας: Μαχη με το ελληνικό Δημόσιο για 833 στρέμματα

«Μπουκά-ρουν» με πλάγια υπογραφή

ιδιοκτήτες Κάτοικοι του οικισμού φοβούνται ότι επιχειρείται απόσπαση συμφωνίας

Σε σύγχυση βρίσκονται από την προηγούμενη εβδομάδα αρκετοί ιδιοκτήτες ακινήτων του οικισμού Μπούκα Καμαρών, για τη διαδικασία κτηματογράφησης.

Το υπουργείο Οικονομικών, που κήρυξε προ ετών την περιοχή ως δημόσιο ακίνητο εν αγνοία τους, επιχειρεί τώρα να «δέσει» την υπόθεση μέσω του Κτηματολογίου.

Μπούκα Καμαρών: Η περιπέτεια εκατοντάδων ιδιοκτητών, γλύτωσαν από το ΤΑΙΠΕΔ αλλά έμπλεξαν με το Δημόσιο

Στις 10 Μαρτίου του 2022, η Κτηματική Υπηρεσία Αχαΐας, εκπροσωπώντας το υπουργείο Οικονομικών, κατέθεσε στο Εθνικό Κτηματολόγιο αίτηση διόρθωσης κτηματολογικών στοιχείων, για την επίμαχη έκταση 833 στρεμμάτων στην Μπούκα Καμαρών, ζητώντας να αναγνωριστεί το ελληνικό Δημόσιο ως μοναδικός ιδιοκτήτης κατά ποσοστό 100% με πλήρη κυριότητα.

Ωστόσο, όπως αποκάλυψε η «Πελοπόννησος», το γραφείο Κτηματογράφησης Αιγίου απέρριψε το αίτημα του ελληνικού Δημοσίου, γιατί διαπίστωσε πως επηρεάζονται 326 ακίνητα, από τα οποία 256 αφορούν σε αναρτημένες ιδιοκτησίες πολιτών, 4 σε ειδικές εκτάσεις δρόμους ιδιοκτησίας του Δήμου Αιγιαλείας, 1 ως ιδιοκτησία της Εκκλησίας, 1 ως ιδιοκτησία του ΟΣΕ, 35 ως ιδιοκτησίες της Διεύθυνσης Δασών, και 22 ιδιοκτησίες αγνώστου.

Το ελληνικό Δημόσιο δεν παραδόθηκε αμαχητί και στις 20 Μαΐου, δηλαδή την προπερασμένη Δευτέρα, υπέβαλε νέα αίτηση, στην οποία διαφωνεί με την έκθεση του Κτηματολογίου και εμμένει στον δημόσιο χαρακτήρα της επίμαχης περιοχής.

Μάλιστα, από την περασμένη Τετάρτη, η Κτηματική Υπηρεσία Αχαΐας άρχισε να στέλνει ειδοποιητήρια στους ιδιοκτήτες των ακινήτων, οι οποίοι έχουν ήδη αναγνωριστεί από το Εθνικό Κτηματολόγιο, καλώντας τους να δηλώσουν εάν συμφωνήσουν ή διαφωνήσουν με την έκθεση του Κτηματολογίου, υποβάλλοντας αίτηση συγκατάθεσης ή αντίρρησης μέσω της πλατφόρμας της εταιρείας.

Η κατάσταση αυτή έχει προκαλέσει σύγχυση σε πολλούς ιδιοκτήτες που δεν ξέρουν τι να κάνουν, καθώς φοβούνται ότι το υπουργείο Οικονομικών προσπαθεί να τους αποσπάσει με πλάγιο τρόπο την υπογραφή, και να αναγνωρίσουν το ελληνικό Δημόσιο ως πλήρη κύριο της επίμαχης έκτασης.

Δικηγόρος που ασχολείται με υποθέσεις του Κτηματολογίου, ανέφερε στην «Π» ότι οι θιγόμενοι από την Αίτηση Διόρθωσης του ελληνικού Δημοσίου – υπουργείου Οικονομικών, ιδιοκτήτες και κάτοικοι της έκτασης των 833 στρεμμάτων, έχουν, σύμφωνα με τον νόμο, προθεσμία έως τις 23 Ιουνίου, να εισέλθουν στο site του Κτηματολογίου (www.ktimanet.gr) και με τους κωδικούς taxisnet να διαβάσουν αναλυτικά τις οδηγίες που βρίσκονται στο επίσημο εγχειρίδιο που είναι συνταγμένο από το ίδιο το Ελληνικό Κτηματολόγιο προς διευκόλυνσή τους, ειδικά στις σελίδες 66-77.

Σύμφωνα με την άποψη που διατύπωσαν στην «Π» νομικοί με γνώση του θέματος, οι θιγόμενοι ιδιοκτήτες δεν πρέπει να απαντήσουν στο έγγραφο που παρέλαβαν από την Κτηματική Υπηρεσία στην προθεσμία από 25 Μαΐου 2024 έως 23 Ιουνίου 2024, καθώς με αυτό τον τρόπο θα αποδέχονται σιωπηρά την έκθεση του Γραφείου Κτηματογράφησης Αιγίου, η οποία τους αναγνωρίζει τα νόμιμα δικαιώματά τους, και η οποία έκθεση προτείνει την απόρριψη της Αίτησης του Ελληνικού Δημοσίου.

Η υπόθεση θα εξεταστεί εν συνεχεία και σε δεύτερο βαθμό, από την Επιτροπή Ενστάσεων του Γραφείου Κτηματογράφησης Αιγίου, σύμφωνα με τον νόμο.

Πάντως, για την καλύτερη προάσπιση των δικαιωμάτων τους, οι θιγόμενοι ιδιοκτήτες/κάτοικοι, θα πρέπει να αναζητήσουν καθοδήγηση από τον νομικό τους σύμβουλο.