Πάτρα: Διήμερο συνέδριο για τα 100 χρόνια από το πρώτο Υπερρεαλιστικό Μανιφέστο

Το Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια Κύπρου και Ιωαννίνων διοργανώνουν συνέδριο στη «Στέγη Γραμμάτων Κωστή Παλαμά»

Πάτρα

Στην Πάτρα θα χτυπήσει η καρδιά της ευρωπαϊκής λογοτεχνικής ιστορίας το διήμερα 12-14 Ιουνίου , με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 ετών από το πρώτο Υπερρεαλιστικό Μανιφέστο του 2024.

Στη «Στέγη Γραμμάτων Κωστή Παλαμά» (Κορίνθου 241) το τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια Κύπρου και Ιωαννίνων διοργανώνουν συνέδριο με θέμα τις «οπτικές υπερρεαλιστικές αφηγήσεις» και τη σχέση της λογοτεχνίας με τις εικαστικές τέχνες.

Όπως είναι γνωστό, στο επίκεντρο των υπερρεαλιστικών αναζητήσεων βρίσκεται η έννοια της “εικόνας” αλλά και η εξερεύνηση του ασυνείδητου (αυτόματη γραφή, ελεύθερος συνειρμός, υπνωτισμός, αποκρυφισμός κ.ά.). Διερευνώντας τις καταβολές και τις ποικίλες μεταμορφώσεις της εικόνας, το Συνέδριο θα επιχειρήσει να αναδείξει τις διακαλλιτεχνικές διασταυρώσεις του ελληνικού Υπερρεαλισμού, από την εμφάνισή του έως τις μέρες μας.

Η σύμπραξη των τριών ιδρυμάτων έχει ήδη δημιουργήσει ένα διεπιστημονικό περιβάλλον έρευνας και διαλόγου, με ισχυρή συμβολή στη διεθνοποίηση των Νεοελληνικών Σπουδών.

Στην επιστημονική επιτροπή συμμετέχου οι Ευριπίδης Γαραντούδης (Καθηγήτης ΕΚΠΑ), Άννα Μαρίνα Κατσιγιάννη (Αναπληρώτρια καθηγήτρια Παν/μίου Πατρών), Γιάννης Παπαθεοδώρου (Αναπληρωτής Καθηγητής Παν/μίου Πατρών), Αλεξάνδρα Σαμουήλ (Καθηγήτρια Παν/μίου Κύπρου), Νίκος Σιγάλας (Μεταδιδακτορικός Ερευνητής στο Ίδρυμα Μεσογειακών Σπουδών), Βικτώρια Φερεντίνου (Επίκουρη Καθηγήτρια Παν/μίου Ιωαννίνων).

(Το πρόγραμμα του συνεδρίου : http://philology.upatras.gr/diethnes-synedrio-gia-ta-100-chronia-apo-to-a-manifesto-tou-yperrealismou/).