Εμφυλη Βία: Να δείξουμε μηδενική ανοχή

Ο Χαράλαμπος Μπονάνος είναι αν. περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος.

Η ενδοοικογενειακή βία αποτελεί ένα σχεδόν καθημερινό φαινόμενο, το οποίο αφορά ανεξαιρέτως όλα τα κοινωνικά και οικονομικά στρώματα και ασκείται ως επί το πλείστον σε βάρος των γυναικών και των ανηλίκων. Το φαινόμενο αυτό συνδέεται με την τέλεση επιθετικών και εξαναγκαστικών συμπεριφορών, όπως ιδίως λεκτικών, σωματικών, σεξουαλικών, ψυχολογικών επιθέσεων, οικονομικών εκβιασμών ακόμη και συμπεριφορών υπό τη μορφή παραμέλησης (έλλειψη φροντίδας, στέρηση ιατρικής περίθαλψης ή εκπαίδευσης).

Παρότι οι περισσότεροι συμφωνούν ότι η ενδοοικογενειακή βία αποτελεί μια κοινωνική παθογένεια που πλήττει βάναυσα τα δικαιώματα των θυμάτων, δυστυχώς πολλές φορές αυτά δεν έχουν τη δύναμη ή και τη δυνατότητα να μιλήσουν.

Οι σωματικές βλάβες, η ψυχική και συναισθηματική αποσταθεροποίηση, οι επιπλοκές στην εγκυμοσύνη, τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, ακόμη και ο θάνατος, είναι μερικές από τις συνέπειές της, ενώ οι επιπτώσεις της είναι έντονες στην ψυχική και συναισθηματική υγεία. Μάλιστα παρατηρείται πολλές φορές το θύμα να κατηγορεί και να μισεί τον εαυτό του.

Η αντιμετώπιση της έμφυλης βίας απαιτεί συντονισμένη δράση με τη συμμετοχή όλων μας: της Πολιτείας, της κοινωνίας των πολιτών και των ίδιων των κακοποιημένων γυναικών, και παιδιών που οφείλουμε να στηρίξουμε ώστε να μη φοβούνται να μιλήσουν .

Για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αποτελεί προτεραιότητα η υλοποίηση δράσεων που προωθούν την πρόληψη και εξάλειψη της ενδοοικογενειακής βίας αφού πλέον τα σχεδόν καθημερινά πλέον κρούσματα μας έχουν διδάξει ότι η ύπαρξη ενός νομοθετικού πλαισίου από μόνο του δεν αρκεί για να γίνει πράξη η ισότητα των φύλων σε όλους τους τομείς της οικογενειακής, κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής ζωής της χώρας μας

Τέλος, θα πρέπει να επικεντρωθούμε ακόμα μια φορά στην υποχρέωση όλων μας να αναλογιστούμε την ατομική μας ευθύνη και να δείξουμε ως κοινωνία μηδενική ανοχή στη βία. Μην την προσπερνάμε, όταν τη συναντάμε δίπλα μας, είναι το μήνυμα που πρέπει να περάσουμε. Η μηδενική ανοχή απέναντι στην έμφυλη βία είναι η μόνη ενδεδειγμένη λύση.

Στέλνουμε λοιπόν όλοι με ηχηρό τρόπο το μήνυμα «Δώσε δύναμη στον φόβο σου».

Εχεις τη δύναμη – Πες όχι στη βία!