Τι άδειαζε ο… «αχόρταγος» στην παραλία Ρίου, η αντίδραση του Δήμου Πατρέων

Βυτίο «συνελήφθη» επ’ αυτοφώρω στην παραλία του Ρίου, στην Πάτρα.

 

παραλία

Σάλο έχει προκαλέσει η δημοσίευση στα κοινωνικά δίκτυα, της  φωτογραφίας που ελήφθη χθες Τετάρτη 19/06/2024, το πρωί στην παραλία του Ρίου, σε απόσταση 300 μέτρων από το ξενοδοχείο Porto Rio και δείχνει βυτιοφόρο όχημα να εκτελεί κάποια εργασία που μοιάζει με απόρριψη λυμάτων μέσα στη θάλασσα και μάλιστα υπό το φως του ήλιου.

Τη φωτογραφία τράβηξε και δημοσίευσε πρώτος στο Facebook ο δημοσιογράφος Νίκος Ξανάλατος και αναπαρήγαγε ο Ανδρέας Αποσκίτης, διαχειριστής της σελίδας «Πάτρα, αυτά που δεν λέγονται», η οποία προκάλεσε πάνω από 130 σχόλια και 150 κοινοποιήσεις.

Το όχημα μοιάζει με αποφρακτικό και στη θάλασσα φαίνεται μια καφέ κηλίδα, σαν να γίνεται απόφραξη κάποιου αγωγού ή απόρριψη λυμάτων άγνωστης προέλευσης. Φυσικά, στα σχόλια που ακολουθούν κάτω από τη δημοσίευση είναι δεκάδες.

Η επιμάχη φωτογραφία που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο

Η επιμάχη φωτογραφία που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο

Σχολιαστές αναφέρουν ότι τα σωληνωτά δίκτυα των όμβριων υδάτων του Ρίου που καταλήγουν στη θάλασσα είναι μια «πονεμένη ιστορία», καθώς πρέπει να είναι ανοιχτά και χωμάτινα γιατί η Κτηματική δεν επιτρέπει καμιά παρέμβαση με σωλήνες προς τη θάλασσα και από την άλλη ο Δήμος πρέπει να τα διατηρεί καθαρά αλλιώς θα πλημμυρίζουν.

Αλλοι σχολιάζουν ότι η κηλίδα καφέ χρώματος στη θάλασσα, πρέπει να είναι χώμα που μπαίνει μέσα στον σωλήνα από τον κυματισμό, ενώ άλλοι αναφέρουν ότι κάποιοι πονηροί χρησιμοποιούν τους σωλήνες ομβρίων για να απαλλαγούν από βοθρολύμματα, σαπούνια πλυντηρίων, τηγανόλαδα κ.λπ.

Βέβαια, και απόφραξη να γινόταν, λογικά θα έπρεπε να λαμβάνονται κάποια μέτρα προφύλαξης, γιατί κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τι μπορεί να καταλήξει στην θάλασσα.

Συμπερασματικά, κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα τι είναι αυτό που βγαίνει στη θάλασσα και πώς θα πρέπει να γίνει έλεγχος στην περιοχή από τη ΔΕΥΑΠ για να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν σωληνωτές απολήξεις φρεατίων. Γι’ αυτό και τονίζεται η ανάγκη ολοκλήρωσης του συστήματος αποχέτευσης στην περιοχή.

Η «Πελοπόννησος» επικοινώνησε με τον αντιδήμαρχο Ρίου, Βαγγέλη Κατσακούλη, ο οποίος δήλωσε γνώστης της καταγγελίας και του φωτογραφικού υλικού που αναρτήθηκε στο Facebook. Μάλιστα, ανέφερε ότι είχε ήδη επικοινωνήσει με τηνΔΕΥΑΠ για να γίνει έρευνα στην περιοχή, αλλά και αναζήτηση του συγκεκριμένου οχήματος, το οποίο δεν έφερε κανένα διακριτικό, όπως φαίνεται στην φωτογραφία.

Ο κ. Κατσακούλης τόνισε πως τον προβληματίζει πολύ η συγκεκριμένη εικόνα, γιατί ο χρωματισμός της θάλασσας υποδηλώνει απόρριψη λυμάτων, γι’ αυτό και ο Δήμος διεξάγει έρευνα.

Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΑΤΡΕΩΝ

Σε σχέση με αναρτήσεις σε Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης (Facebook), που αναπαράχθηκαν σε ενημερωτικά site και στον τοπικό Τύπο, με προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων για ρύπανση του περιβάλλοντος σε περιοχή του Ρίου, από την ΔΕΥΑΠ γίνονται γνωστά τα εξής:

Χθες Τετάρτη 19 Ιουνίου, από την ΔΕΥΑΠ πραγματοποιήθηκαν τακτικές εργασίες συντήρησης-καθαρισμού σε αγωγό ομβρίων στην οδό Ηρώων Πολυτεχνείου. Πρόκειται για τακτικές εργασίες που πραγματοποιούνται σε «ξηρή» περίοδο, ώστε να υπάρχει ετοιμότητα λειτουργίας των αγωγών στην περίοδο των βροχοπτώσεων, για αποφυγή πλημμυρών.

Ξεκαθαρίζεται, ότι δεν πρόκειται για βυτιοφόρο όχημα εκκένωσης βόθρων, που κακώς σε δημοσιεύματα αφήνεται να εννοηθεί. Η θολότητα που προκύπτει στη θάλασσα, οφείλεται στον καθαρισμό του αγωγού ομβρίων, λόγω της τυπικής λειτουργίας του, από αδρανή υλικά (πέτρες, χαλίκια, χώμα), από το αποφρακτικό και όχι σε άδειασμα λυμάτων από βυτιοφόρο.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η απάντηση της ΔΕΥΑΠ σε σχέση με τις εργασίες σε αγωγό ομβρίων στο Ρίο

Στην Ευελπίδων ο Λύτρας, πληροφορίες για προφυλάκιση του

Πατρών – Πύργου: Πως συνέβη το θανατηφόρο τροχαίο, δυο νεκροί και πέντε τραυματίες ΦΩΤΟ

Καιρός: 40άρια σήμερα με ισχυρούς ανέμους, δύσκολο 48ωρο για εκδήλωση πυρκαγιών, ποιες περιοχές κινδυνεύουν

Τριήμερο του Αγίου Πνεύματος: «Πρωταγωνιστές» οι οδικοί προορισμοί, πόσο κοστίζει το τριήμερο για μια οικογένεια

Από σήμερα οι αιτήσεις για τους 27 βρεφονηπιακούς σταθμούς της ΔΥΠΑ

Σε ύφεση η φωτιά στη Βάρης-Κορωπίου: Ζημιές σε σπίτια και επιχειρήσεις ΦΩΤΟ

Χριστοδουλίδης για δηλώσεις ηγέτη Χεζμπολάχ: Η Κύπρος δεν εμπλέκεται σε πολεμικές συρράξεις

Πανελλήνιες 2024: Αντίστροφη μέτρηση για τις βαθμολογίες, πότε ανακοινώνονται οι βάσεις