POS – Ταμειακές μηχανές: Ποιοι επαγγελματίες κινδυνεύουν με πρόστιμο έως 20.000 ευρώ

Τι ισχύει για τις συναλλαγές χονδρικής.

pos - ταμειακές μηχανές

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) εξέδωσε εγκύκλιο με στόχο την παροχή διευκρινίσεων σχετικά με τις υποχρεώσεις των επαγγελματιών που διενεργούν μεικτές συναλλαγές όσον αφορά την διασύνδεση POS και ταμειακών μηχανών.

Συγκεκριμένα, η εγκύκλιος ορίζει πότε οι επαγγελματίες οι οποίοι προβαίνουν και σε λιανικές και σε χονδρικές συναλλαγές απαλλάσσονται από την υποχρέωση διασύνδεσης POS και ταμειακές μηχανής, αλλά και πότε πέφτουν βαριές «καμπάνες» στους παραβάτες.

Έτσι διευκρινίζεται πως μία επιχείρηση με μεικτές συναλλαγές (είτε χονδρικές και λιανικές με υποχρέωση χρήσης ταμειακής είτε λιανικές με υποχρέωση χρήσης ταμειακής και λιανικές που απαλλάσσονται από την χρήση ταμειακής) δεν έχει την υποχρέωση να διασυνδέσει όλα τα τερματικά POS που διαθέτει με το Ταμειακό της Σύστημα, για το σύνολο των συναλλαγών της, παρά μόνο εκείνα που θα επιλέξει να χρησιμοποιεί για τις συναλλαγές λιανικής για τις οποίες έχει υποχρέωση χρήσης ταμειακής ή για τις οποίες χρησιμοποιεί ταμειακής παρά το ότι δεν έχει υποχρέωση.

Παραπέρα, σύμφωνα με το newsit, η εν λόγω επιχείρηση δεν έχει την υποχρέωση να διασυνδέσει αποκλειστικά και μόνο τα τερματικά POS μέσω των οποίων ολοκληρώνονται:

  • συναλλαγές χονδρικής ή
  • συναλλαγές που απαλλάσσονται από την χρήση ταμειακής, εφόσον δεν κάνει χρήση ταμειακής για τη διενέργεια των συναλλαγών αυτών.

Επισημαίνεται ότι σε περίπτωση που επιχείρηση δεχτεί πληρωμές σε μη διασυνδεδεμένο τερματικό POS για συναλλαγές για τις οποίες έχει υποχρέωση διασύνδεσης, επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 10.000 ή 20.000 ευρώ, ανάλογα με το τηρούμενο λογιστικό σύστημα.

 

Διαβάστε επίσης:

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Εμπλοκή στις αντιδρομήσεις της Πάτρας, το «ΟΧΙ» της Αποκεντρωμένης στον Δήμο

Στη VIP πτέρυγα του Κορυδαλλού ο Απόστολος Λύτρας, oι πρώτες ώρες του ποινικολόγου στη φυλακή

Μήνυση Κούγια κατά της Σοφίας Πολυζωγοπούλου: Το μήνυμα που την προκάλεσε

Φλωρίδης για ενδοοικογενειακή βία: Ηλεκτρονική επιτήρηση με «βραχιολάκι» για τους δράστες, όλα τα μέτρα

Πάτρα: Πεζόδρομος σε 180 μέρες… με «ενστάσεις» εμπόρων, την Τετάρτη ξεκινούν οι εργασίες στη Μαιζώνος