Η «λύτρωση»…από τον Λύτρα!

Ο Γιάννης Μεντζελόπουλος είναι δικηγόρος Αιγίου.

Και τώρα οι τηλεοπτικοί «εισαγγελείς δικαιώθηκαν»!

Ο Λύτρας μπήκε φυλακή, με μία αμφίβολης νομικής ορθότητας απόφαση, αφού «μετοίκηση» χωρίς λήψη προσωπικών αντικειμένων κ.λπ., από το σπίτι σου, δεν υφίσταται και μάλιστα έγινε, όχι από τον ίδιο τον κατηγορούμενο!

Αν η πρ. σύζυγός του ή ο συνοδεύων αυτήν και μία κόρη δικηγόρος υπέπεσαν -ενδεχομένως- σε αδικήματα, αυτό είναι άλλο ζήτημα. Ορθά είπε ο κατηγορούμενος, κατά την παράδοσή του μετά τη σύλληψή του… «φθάσαμε σε υπερβολή». Νομική υπερβολή εννοούσε.

Νωρίτερα, πριν εκδοθεί το ένταλμα, ένας πρ. συνδικαλιστής αστυνομικός, θεωρούσε βέβαιον στα κανάλια: «Είτε κρύβεται ο κατηγορούμενος, είτε διέφυγε στο εξωτερικό, είτε θα τον βρουν απαγχονισμένο σε κάποια γωνιά, αφού είχε και ψυχολογικά θέματα»! Μωρέ, μπράβο σιγουριά, «άλλο ενδεχόμενο δεν υπάρχει από αυτά τα τρία» δήλωνε με ύφος 100 καρδιναλίων!

Αλλοι, χωρίς να γνωρίζουν ίχνος νομικών, έκαναν εμβριθείς αναλύσεις του αδικήματος, δηλαδή χωρίς να ξέρουν τι σημαίνει –ας υποθέσουμε- «επικίνδυνη σωματική βλάβη» και τι «βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη». Ποια απ’ αυτές είναι πλημμέλημα, ποια κακούργημα και σε τι συνίσταται η «αντικειμενική τους υπόσταση». Μάλιστα, μια κοινωνιολόγος, με έντονο….πάθος, μίλησε με σιγουριά για «απόπειρα ανθρωποκτονίας» υπερβαίνοντας και τον ασκήσαντα τη δίωξη εσαγγελέα!

Τώρα, «δικαιώθηκαν» οι «εισαγγελείς της τηλεοράσεως και του διαδικτύου» -οι πιο πολλοί αγράμματοι νομικώς βέβαια- και οι «δικαστές των καφενείων», αφού ο γνωστός και πλούσιος ποινικολόγος μπήκε φυλακή! Κι έτσι η κοινωνία «λυτρώθηκε»… από τον Λύτρα!

Αν όμως όταν γίνει η δίκη του, η κατηγορία μετατραπεί από κακούργημα σε πλημμέλημα, όλοι αυτοί τί θα πουν;

Κι ότι «δικαίως» προφυλακίσθηκε; (αποφεύγω… σκοπίμως, τον νομικά ορθό όρο: «προσωρινά κρατήθηκε». Και βεβαίως,. η «προσωρινή κράτηση» για άλλους νομικά λόγους διατάσσεται!