Μητσοτάκης: Στη επετειακή Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις 10 και 11 Ιουλίου, τι θα συζητηθεί

Στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις 10 και 11 Ιουλίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης

ΝΑΤΟ

Στην Ουάσιγκτον θα βρίσκεται Τετάρτη και Πέμπτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την σύνοδο του ΝΑΤΟ, στην οποία θα επικυρωθεί και ο ορισμός, ως νέου Γενικού Γραμματέα, του τέως πρωθυπουργού της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε.

Επετειακή Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ

Η φετινή Σύνοδος έχει ιδιαίτερο συμβολισμό, λόγω της 75ης επετείου ίδρυσης της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας και της επικείμενης επικύρωσης του ορισμού, ως νέου Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, του τέως Πρωθυπουργού της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε, ο οποίος θα διαδεχθεί τον Γενς Στόλτενμπεργκ και θα αναλάβει καθήκοντα την 1η Οκτωβρίου 2024.

Θα είναι, επίσης, η πρώτη φορά που η Σύνοδος Κορυφής θα διεξαχθεί με 32 Συμμάχους, μετά την ολοκλήρωση της διεύρυνσης της Συμμαχίας και της προσχώρησης της Φινλανδίας και της Σουηδίας.

Στις 10 και 11 Ιουλίου θα συνεδριάσει το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο σε επίπεδο Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων των Συμμάχων.

Η ατζέντα της Συνόδου

Αντικείμενο της ημερήσιας διάταξης της Συνόδου αποτελεί, επίσης, η εμβάθυνση των εταιρικών σχέσεων του ΝΑΤΟ, όπως η συνεργασία με τους εταίρους «IP4» (Αυστραλία, Ιαπωνία, Νέα Ζηλανδία, Νότια Κορέα) της περιοχής του Ινδο-Ειρηνικού, καθώς και με τα κράτη της Νότιας Γειτονίας με σκοπό την αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων ασφαλείας, όπως η τρομοκρατία, η παράνομη μετανάστευση και η προστασία της ελεύθερης ναυσιπλοΐας.

Κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής θα πραγματοποιηθεί, εκδήλωση δημόσιας διπλωματίας «NATO Public Forum», με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων για τις πολιτικές, τις αποφάσεις και τους στόχους της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.