«Πραγματικές αλήθειες» από τον Δημοτικό Κινητό Κινηματογράφο

Την Τρίτη 9 Ιουλίου στο αίθριο του νέου δημαρχείου της Πάτρας

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ, ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΚΙΝΗΤΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

«Πραγματικές αλήθειες, η ζωή της Estela de Carlotto», είναι ο τίτλος της εμβληματικής και βραβευμένης στο Φεστιβάλ Valladolid – Seminci (Επίσημη Επιλογή του διαγωνισμού), ταινίας που θα προβληθεί στις 9.30 το βράδυ την Τρίτη 9 Ιουλίου στο αίθριο του νέου Δημαρχείου για την ενότητα του Δημοτικού Κινητού Κινηματογράφου.

Ο Nicolás Gil Lavedra μέσα από τον κινηματογραφικό φακό αφηγείται τη ζωή της ακτιβίστριας ανθρωπίνων δικαιωμάτων , προέδρου των “Γιαγιάδων της Πλατείας Μαΐου” στην Αργεντινή.

Η ταινία είναι αφιερωμένη στους αγνοούμενους της δικτατορίας στην Αργεντινή και των παιδιών τους. Αναφέρεται στο πραξικόπημα των ενόπλων δυνάμεων που αντικατέστησε την συνταγματική κυβέρνηση της χώρας. Περιγράφει επίσης τις πολιτικές τρομοκρατίας και καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων που εφάρμοζαν καθημερινά, ενώ μέσα σε λίγα χρόνια χιλιάδες πολίτες, κυρίως αντιφρονούντες, διαφορετικών ηλικιών και κοινωνικών στρωμάτων εξαφανίστηκαν μυστηριωδώς, ενώ άλλοι δολοφονήθηκαν.

Ανάμεσα στα θύματα του καθεστώτος υπήρξαν νεαρές γυναίκες, μικρά παιδιά και αγέννητα μωρά. Γυναίκες που κατά τη διάρκεια της σύλληψης τους κυοφορούσαν, γεννούσαν μέσα στις φυλακές και τα μωρά τους αφού τα απήγαγαν, δίνονταν για υιοθεσία σε στρατιωτικούς και ανθρώπους φιλικά προσκείμενους προς το καθεστώς.

Η Εστέλα ήταν μια κυρία της μεσαίας τάξης που μοίραζε το χρόνο της ανάμεσα στην οικογένειά της και τη δουλειά της ως διευθύντριας σχολείου και ζούσε εντελώς απομακρυσμένη από κάθε πολιτική δραστηριότητα. Ωστόσο, μετά την απαγωγή και τη δολοφονία της κόρης της, Λάουρα, μεταξύ 1977και το 1978, και την εξαφάνιση του εγγονού της Γκίντο που τον κρατούσαν οι απαγωγείς του, η ζωή της άλλαξε εντελώς.
Βραβεία: 2011 : Φεστιβάλ Valladolid – Seminci : Επίσημη Επιλογή του διαγωνισμού ταινιών.

Σενάριο: María Laura Gargarella, Jorge Maestro.
Πρωταγωνιστούν: Susu Pecoraro, Alejandro Awada, Laura Novoa.

Η ταινία θα προβληθεί επίσης την Πέμπτη 11 Ιουλίου στο Δημοτικό Σχολείο του Μιντιλογλίου και την Κυριακή 14 Ιουλίου στο Κάτω Καστρίτσι (Προαύλιο Χώρο Συλλόγου). Η προβολή γίνεται σε συνεργασία με το ινστιτούτο Θερβάντες

Η είσοδος είναι δωρεάν.

ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΚΙΝΗΤΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

«Τα μαθήματα της Μπλάγκα»… έλαβαν τέλος

Η προβολές της ταινίας «Τα μαθήματα της Μπλάγκα» ολοκληρώθηκαν το βράδυ της Κυριακή 7 Ιουλίου στην πλατεία της Θέας έχοντας διαγράψει μια εξαιρετική πορεία με τους φίλους του κινηματογράφου να έχουν δώσει μαζικά το παρών στις περιοχές όπου προβλήθηκε, παρακολουθώντας μια ταινία όπου συγκρούστηκε ένας κόσμος εν τάξει, δομημένος με συνέπεια και ορθολογισμό μέσα από τα πιστεύω της πρωταγωνίστριας Έλι Σκόρτσεβα με έναν κόσμο που έχει χάσει προ πολλού την αξιακή του πυξίδα.