Πάτρα: Πρόταση του Πανεπιστημίου για δημιουργία υφαλονησίδων

Ο Υδροβιολόγος, Ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών Γ. Χώτος για ομορφιά στις παραλίες και υδρόβια ζωή – «Κατάλληλες περιοχές μπροστά από το ξενοδοχείο Achaia Βeach μέχρι την απόληξη της οδού Φέγγου στον Καστελλόκαμπο»

Πάτρα Το άνω μέρος θα εξέχει περιμετρικά 1 – 1,5 μ. από την επιφάνεια και θα απλώνεται σε 50 – 70 τ.μ.

Χρόνια το σκεφτόταν και τώρα φαίνεται να ήλθε η ώρα δημοσιοποιήσει το επιστημονικό του σχέδιο, για τη δημιουργία υφαλονησίδων στην πατρινή θάλασσα.

Ο Υδροβιολόγος και Ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών Γιώργος Χώτος καταθέτει σήμερα μέσω της «Πελοποννήσου» την πρότασή του, στην Πάτρα, που είναι πόλη της θάλασσας, «ο σφυγμός της ακολουθεί τα κύματα και η ψυχή της τρέφεται από την αλμύρα, με μέγα το της θαλάσσης το κάλλος» όπως χαρακτηριστικά αιτιολογεί ο ίδιος το ιδιαίτερο πρόζεκτ.

Λίγες πόλεις στον κόσμο μπορούν να καυχηθούν για εκτεταμένο και πολυποίκιλο θαλάσσιο μέτωπο, που συνδυάζεται με το μεγαλείο της δυτικής θέασης και του μαγευτικού ηλιοβασιλέματος. Η Πάτρα, ως λιμάνι, ως αναψυχή, ως διασκέδαση, έμπνευση, θαλασσομυρωδάτη ανάταση, έχει τεράστιες δυνατότητες να προσφέρει πολλά ακόμα όμορφα από τη θάλασσά της. Στην ουσία, το θαλάσσιο καλοκαιρινής απόλαυσης μέτωπο της πόλης δεν περιορίζεται μόνο στην ακτογραμμή, που αρχίζει από τη Μαρίνα και καταλήγει σχεδόν αδιάσπαστο στο Ακταίο Ρίου, αλλά κατά διεσταλμένη θεώρηση από Βραχναίικα μέχρι Δρέπανο κι ακόμα πιο πέρα. «Δώρο της φύσης οι εγκολπώσεις της παράλιας ζώνης, που προσφέρουν επιλογές για κάθε γούστο» σημειώνει ο κ. Χώτος

Η πρόταση, που καταθέτει στοχεύει στο να δώσει ένα νέο στοιχείο ομορφιάς στις παραλίες της Πάτρας και επιπλέον μια ενδυνάμωση της υδρόβιας ζωής. Πρόκειται για τη δημιουργία τεχνητών υφαλονησίδων (πιλοτικά) σε δύο κατάλληλα επιλεγμένα σημεία, που αν γίνουν σωστά θα αποτελέσουν πρωτότυπη απόλυτα οικολογική παρέμβαση, η οποία θα ενδυναμώσει την πανίδα και μικροχλωρίδα, θα γίνει η χαρά των κολυμβητών και ιδίως των παιδιών, καταδυτική εμπειρία για τολμηρούς και γενικά πρόσθετη ποικιλία περιπέτειας.

Γιώργος Χώτος

Γιώργος Χώτος

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

Ο Γ. Χώτος εξηγεί στην «Π»: «Η κατασκευή της κάθε υφαλονησίδας θα γίνει σε απόσταση 50-70 μέτρων από την ακτογραμμή έτσι ώστε να είναι προσβάσιμες στους λουόμενους με συνήθη κολυμβητική ικανότητα. Η δομή της υφαλονησίδας θα είναι σύνθετη από προκατασκευασμένα μπλοκ μπετόν υπό μορφή σκελετικού πλέγματος και από βράχους ριγμένους κατάλληλα ανάμεσα και επάνω στα μπλοκ, έτσι ώστε στο σύνολο να σχηματίζεται δομή κόλουρου κώνου ύψους 7-10 μέτρων. Το άνω μέρος της υφαλονησίδας θα εξέχει περιμετρικά 1-1,5 μ. από την επιφάνεια της θάλασσας και θα απλώνεται σε έκταση 50-70 τ.μ. σχηματίζοντας κοίλωμα εσωτερικά, έτσι ώστε με την πάροδο δεκαετιών να γίνει πιθανή η δημιουργία εδάφους και ενδεχομένως άγριας μικροβλάστησης. Εξυπακούεται ότι η βάση της κόλουρης κατασκευής θα είναι αρκετά μεγαλύτερης έκτασης για να διασφαλιστεί η σταθερότητα.

Η κάθε υφαλονησίδα για πρακτικούς κυρίως λόγους συνιστάται να κατασκευαστεί βάσει μελέτης στις ισοβαθείς όχι άνω των 10 μ. και ως τέτοιες κατάλληλες περιοχές μπορεί να είναι αυτές από τη θάλασσα μπροστά από το ξενοδοχείο Achaia Βeach μέχρι την απόληξη της οδού Φέγγου στον Καστελλόκαμπο».

ΥΦΑΛΟΝΗΣΙΔΕΣ

Οι Υφαλονησίδες φωτιζόμενες από φωτοβολταϊκά θα προσφέρουν εξαίσιο θέαμα τη νύκτα

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Τα αποτελέσματα για την υδρόβια ζωή από μια τέτοια υφαλοδομή δεν θα αργήσουν να εμφανιστούν και θα είναι θεαματικά. Πολυάριθμα πλήθη και είδη ψαριών θα κολυμπούν στα πέριξ και στα κοιλώματα του υφάλου που θα προσφέρει καταφύγιο, τροφικό και αναπαραγωγικό πεδίο. Συνάμα, πλήθος φυκών και ασπονδύλων ζώων θα αναπτυχθούν επάνω στις επιφάνειες των βράχων δημιουργώντας αυτοσυντηρούμενες βιοκοινωνίες. Ως μια παραδειγματική ένδειξη-απόδειξη του παραπάνω σεναρίου μπορεί να αναφερθεί η οργιαστική υδρόβια ζωή που απαντάται στη λιθορριπή που περιβάλλει τη βυθισμένη απόληξη του νότιου αγωγού υπόγειων νερών στον Καστελλόκαμπο μπροστά από το ξενοδοχείο. Κοπάδια ψαριών, σπάροι, σαργοί, τσιπούρες, σάλπες, κεφαλόπουλα, καλογρίτσες, κουτσομούρες, χειλούδες, αθερίνες κ.ά. τριγυρνούν διαρκώς σε μια πανδαισία ζωικού σφρίγους, προσφέροντας απολαυστικό θέαμα στους υποβρύχιους παρατηρητές.

Οι υφαλονησίδες, με κατάλληλα τοποθετημένες σημαδούρες και φωτιζόμενες κατάλληλα από αυτόνομα φωτοβολταϊκά συστήματα, θα προσφέρουν εξαίσιο θέαμα τις νυκτερινές ώρες. Αν μάλιστα δίπλα τους τοποθετηθούν και επιπλέουσες κατάλληλα αγκυροβολημένες εξέδρες αναψυχής για βουτιές, θα δημιουργηθεί ένα πάρκο χαράς που θα προσελκύει ακόμα περισσότερους λουόμενους.

ΚΟΣΤΟΣ

Το όλο εγχείρημα δεν θα κοστίσει κάποιο απαγορευτικό ποσό και μπορεί να αναληφθεί από την Περιφέρεια ή τον Δήμο Πάτρας. Δεν υφίσταται λόγος ανησυχίας για τη ναυσιπλοϊα δεδομένου ότι δεν παρεμβάλλεται σε θαλάσσιες «οδούς».
«Η κατασκευή υφαλονησίδων στα σχετικώς αβαθή νερά του Πατραϊκού στην περιοχή του Καστελλοκάμπου θα δημιουργήσει πρόσθετο φυσικό κάλλος, θα αυξήσει την απόλαυση των λουομένων, θα τονώσει την υδρόβια ζωή και θα συμβάλει στην τουριστική οικονομία της περιοχής» καταλήγει ο Γιώργος Χώτος.