Η «Αυγή», ο Κασσελάκης και τα μέλη του κόμματος

Ο Τάκης Γεωργακόπουλος είναι γιατρός πνευμονολόγος-πρώην δημοσιογράφος «Αυγής» (1983 – 1999).

Εχουν περάσει αρκετές ημέρες από τότε που η Διεύθυνση της εφημερίδας «Η Αυγή-Πρωινή Εφημερίδα της Αριστεράς» αποφάσισε να αναστείλει την καθημερινή έκδοσή της.

Ολες αυτές τις ημέρες, οι φωνές διαμαρτυρίας γι’ αυτή την απαράδεκτη απόφαση, ήσαν ελάχιστες, δυσανάλογα λίγες, σε σχέση με το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ και στις πρόσφατες ευρωεκλογές, αλλά ήσαν και χλιαρές, δείγμα κι αυτό της πλαδαρότητας που επικρατεί στον χώρο.

Οταν ο Τσίπρας επιχείρησε κι αυτός να αναστείλει την έκδοση του καθημερινού φύλλου, βρήκε απέναντί του σωρεία αντιδράσεων και «έκανε πίσω».

Σήμερα, και λίγες μέρες μετά τις ευρωεκλογές, ο Κασσελάκης και η Διεύθυνση, αγνοώντας τους εργαζόμενους που εκπροσωπούνται στο ΔΣ της εταιρείας, αλλά και τους μετόχους της εφημερίδας, πήραν αυτή την άλογη αλλά καθ’ όλα αρνητική, ιστορική απόφαση να μην εκδίδουν καθημερινά την «Αυγή».

Ως δημοσιογράφος της εφημερίδας επί 16 χρόνια (1983-1989) θα ήθελα να πω ότι η απόφαση αυτή δείχνει παράλογη, αφού όλοι γνωρίζουν πως η «Αυγή» εκδίδεται από τη Μεταπολίτευση καθημερινά και τότε, στα πρώτα μεταπολιτευτικά χρόνια την ευθύνη της έκδοσης είχε το ΚΚΕ Εσωτερικού ως τη διάσπαση και τη δημιουργία της ΕΑΡ και λίγο μετά του Συνασπισμού, οπότε η «Αυγή» συνέχισε να εκδίδεται.

Η «Αυγή» δεν σταμάτησε να εκδίδεται ακόμη κι όταν το ΚΚΕ Εσωτερικού ήταν εκτός Βουλής και δεν είχε κοινοβουλευτική χρηματοδότηση! Σήμερα που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει και κοινοβουλευτική χρηματοδότηση αλλά και ευρωκοινοβουλευτική χρηματοδότηση, γιατί δείχνει απρόθυμος να συνεχιστεί η έκδοση της «Αυγής»;

Σήμερα, τι συνέβη;

Είναι επαρκείς οι αιτιάσεις για οικονομική δυσπραγία του ΣΥΡΙΖΑ;

Μήπως είναι άλλοι οι λόγοι που ο Κασσελάκης σίγησε την «Αυγή»;

Τολμώ να πω, ναι! Η «Αυγή», ως Αριστερή εφημερίδα, δείχνει να ενοχλεί τον μη Αριστερό πρόεδρο και το περιβάλλον του.

Η χαμηλή κυκλοφορία της, το χαμηλό «τιράζ» είναι ο… «φερετζές» που πίσω του κρύβει το αντι-αριστερό πρόσωπο του νέου ΣΥΡΙΖΑ και του προέδρου του…

Ξέρω ότι στον ΣΥΡΙΖΑ, έχουν μείνει ακόμη σύντροφοι με αριστερές καταβολές που είναι λογικό κι αναμενόμενο να τους ενοχλεί αυτή η εξέλιξη.

Ολοι αυτοί, γιατί δεν αντιδρούν; Γιατί δεν επαναστατούν; Γιατί δεν εγκαλούν τον Κασσελάκη γι’ αυτή την απόφαση;

Η Αριστερά είναι συνδεδεμένη με τα δημόσια πράγματα, με τις διεκδικήσεις και τον δημόσιο λόγο. Ετσι, δείχνει αδιανόητο να μην διαθέτει έντυπα που θα ενημερώνουν αλλά και θα δίνουν στους πολίτες τη δυνατότητα, δημόσιου λόγου.

Περιμένω να υπάρξουν σύντομα εξελίξεις για και με αφορμή την «Αυγή».
Διαφορετικά, χωρίς έντυπο δημόσιου λόγου, η Ανανεωτική και Ριζοσπαστική Αριστερά, θα αποτελέσει «είδος πολυτελείας» για την… καθημερινή πολιτική.