Αλεξάνδρα Κοσμαρίκου: «Οπλα μου, η ανθεκτικότητα και η αποφασιστικότητα»

Η αγάπη της για την ιατρική και η ιδιαίτερη αδυναμία της για τα παιδιά τής έδειξαν τον δρόμο που θα ακολουθούσε, τον οποίο «διαπλάτυνε» με το μεταπτυχιακό της στη διατροφή και με την ομοιοπαθητική. Η δε επιθυμία της να προσφέρει τις γνώσεις της ικανοποιήθηκε, απόλυτα, μέσω της συγγραφής. Η παιδίατρος Αλεξάνδρα Κοσμαρίκου έχει διαγράψει έως τώρα μια επιτυχημένη επαγγελματική πορεία, «με υπομονή, σταθερότητα και πολλή μελέτη», εισπράττοντας τον σεβασμό και το «ευχαριστώ» των ασθενών της. Πώς να μη νιώθει πλήρης;

-Τι θυμάστε εντονότερα από τα παιδικά σας χρόνια;

Την αγάπη και τη στοργή που έλαβα από τους γονείς μου. Εξάλλου όλοι γνωρίζουμε ότι τα παιδικά χρόνια καθορίζουν την υπόλοιπη ζωή μας. Γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο οι γονείς σήμερα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί ως προς τα ερεθίσματα που δίνουν στα παιδιά τους κατά το μεγάλωμά τους και ως προς τη στοργή και την ασφάλεια που τους παρέχουν.

-Στην απόφασή σας να σπουδάσετε ιατρική σάς οδήγησε…

Η αγάπη μου για το λειτούργημα αυτό. Είναι μεγάλη μου χαρά να κρατώ το χέρι του γονέα από τις πρώτες κιόλας ημέρες της ζωής του μωρού για να τον συνοδέψω στην ανατροφή του παιδιού του. Η υγεία είναι ένα από τα πολυτιμότερα αγαθά που έχουμε και η ενίσχυση του παιδικού οργανισμού συνεπάγεται καλύτερη σωματική και ψυχική υγεία και κατά την ενήλικη ζωή.

-Και γιατί επιλέξατε την παιδιατρική;

Λόγω της ιδιαίτερης αδυναμίας που έχω στα παιδιά. Η παιδιατρική, επειδή ασχολείται με το σύνολο του παιδικού οργανισμού ανέκαθεν κέρδιζε το ενδιαφέρον μου λόγω της δυσκολίας της. Γι’ αυτό άλλωστε και αποφάσισα να σπουδάσω ιατρική: για να γίνω παιδίατρος. Στην πορεία αποφάσισα να εμβαθύνω τις σπουδές μου και γι’ αυτό απέκτησα μεταπτυχιακό τίτλο πάνω στη διατροφή κατά την παιδική ηλικία, καθώς και τον τίτλο του ομοιοπαθητικού ιατρού, ο οποίος μου επιτρέπει να προσεγγίζω το παιδί καθώς και τον ενήλικα ολιστικά και να «συμπληρώνω» τις γνώσεις που απέκτησα με τη συμβατική ιατρική.  

-Θα μας πείτε και για το «μπορώ να φάω»;

Πρόκειται για την πρώτη διεπιστημονική ομάδα στην Ελλάδα που ασχολείται με την αυτοσίτιση των μωρών με κομμάτια τροφής (blw). Επιστρέφουμε σταδιακά στις ρίζες μας, στον τρόπο που έδιναν το φαγητό οι γιαγιάδες μας στους γονείς μας, πριν η τεχνολογία κατακλύσει και τον τομέα των τροφίμων. Τα οφέλη για τα βρέφη είναι πάρα πολλά και προτείνω σε όλους τους γονείς να ενημερωθούν από κατάλληλες πηγές. Είναι μεγάλη μου χαρά που αποτελώ ενεργό μέλος της ομάδας και πιστεύω πως μέσω των διαθέσιμων σεμιναρίων προσφέρουμε σημαντική βοήθεια στους γονείς.

-Τι αγαπάτε στη δουλειά σας και ποιες είναι ίσως οι δυσκολότερες καταστάσεις που έχετε αντιμετωπίσει;

Αγαπώ κυρίως την επαφή με αυτό το υπέροχο πλάσμα που ονομάζεται παιδί και τη βοήθεια που μπορώ να του προσφέρω. Μέσω της συμβατικής ιατρικής, καθώς και μέσω της ομοιοπαθητικής, έχω αντιμετωπίσει καταστάσεις (ακόμα και σοβαρές) με επιτυχία. Το ευχαριστώ που λαμβάνω καθημερινά από τους ασθενείς μου στο ιατρείο είναι για μένα η μεγαλύτερη ικανοποίηση.

-Γιατροί του Κόσμου. Πώς θα περιγράφατε την εμπειρία σας;
Μοναδική εμπειρία, που σε φέρνει κοντά στους λιγότερο προνομιούχους συνανθρώπους. Είναι μία πραγματικότητα με την οποία όλοι θα έπρεπε να ερχόμαστε σε επαφή μια στο τόσο, ώστε να συνειδητοποιούμε πόσο τυχεροί είμαστε για αυτά που έχουμε. Τα πολλά υλικά αγαθά δεν συνεπάγονται αυτόματα και την ευτυχία. Μετά από την εμπειρία αυτή αναθεώρησα πολλά. Δυστυχώς, σταμάτησα την προσφορά μου γιατί οι ανάγκες σπουδών, μελέτης και βιοπορισμού με οδήγησαν σε διαφορετικά βήματα.

– Πάμε και στο κομμάτι συγγραφή. Μετράτε ήδη έξι βιβλία συμβουλευτικά για τους γονείς, τα οποία κυκλοφορούν από τις εκδόσεις «Πικραμένος». Πώς ξεκίνησαν όλα και τι σημαίνει αυτή η ενασχόληση για εσάς;

Ηθελα να προσφέρω απλόχερα τις γνώσεις μου στους νέους γονείς πάνω στην υγεία (σωματική και ψυχική) των παιδιών τους. Είναι ένα πολύ σημαντικό έργο για μένα γιατί στο ιατρείο μου έχω την ανάλογη ευκαιρία, αλλά κάθε φορά αναφέρομαι σε μία μόνο οικογένεια. Με τα βιβλία μου προσφέρω τις γνώσεις μου σε όλη την Ελλάδα (και όχι μόνο. Αλλωστε το πρώτο από τα βιβλία μου μεταφράζεται και θα κυκλοφορήσει και σε άλλες χώρες). Θεωρώ ότι το βιβλίο είναι  το καλύτερο δώρο που μπορούμε να κάνουμε στον εαυτό μας.

-Στις όποιες δυσκολίες, ποια τα ισχυρά σας όπλα;

Η αποφασιστικότητα και η ανθεκτικότητά μου. Ο δρόμος για την επαγγελματική μου καταξίωση δεν ήταν εύκολος, αλλά χρειάστηκε υπομονή, σταθερότητα και πολλή μελέτη. Οι δυσκολίες με έκαναν πιο ώριμη και δυνατή να αντεπεξέλθω στις νέες αντιξοότητες. Εμαθα να ξανασηκώνομαι μετά από κάθε δυσκολία και να ξαναπροσπαθώ μέχρι να έχω το επιθυμητό αποτέλεσμα. Η δουλειά που έχω κάνει επίσης με τον εαυτό μου σε προσωπικό επίπεδο με έκαναν καλύτερο άνθρωπο, ώστε να μπορώ να προσφέρω περισσότερα και μέσω της δουλειάς μου.

– Στόχοι και όνειρά σας;

Να είμαι υγιής και να μπορώ να συνεχίσω να εξασκώ την ιατρική με ήθος και προσφορά στους συνανθρώπους μου. Η αλήθεια είναι, βέβαια, πως ήδη αισθάνομαι πλήρης όσον αφορά στην επαγγελματική μου πορεία, γιατί στο ιατρείο μου καθημερινά λαμβάνω έμπρακτα τον σεβασμό και την αγάπη τόσο από τους μικρούς μου ασθενείς όσο και από τους γονείς τους. Το συναίσθημα είναι πραγματικά υπέροχο όταν γνωρίζεις πως αποτελείς στήριγμα και σανίδα σωτηρίας για το άγχος και την απόγνωση του γονέα.