Co2gether: Οι «Επισκέψεις Ζωής» για 80 ηλικιωμένους

Μήνυμα αλληλεγγύης στέλνει η Co2gether σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, την Τράπεζα Τροφίμων, το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο Πατρών και το Διατροφικό Εργαστήρι «Ευτροφία», μέσα από το πρόγραμμα «Μηνιαίο Καλάθι Μεσογειακής Διατροφής Ηλικιωμένων».

Συμπαίκτες σε αυτήν την προσπάθεια είναι τρεις Δήμοι της Αχαΐας, ο Δήμος Αιγιάλειας, ο Δήμος Δυτικής Αχαΐας και ο Δήμος Ερυμάνθου, με το εγχείρημα να σκορπίζει χαμόγελα σε ηλικιωμένους συμπολίτες μας, μοναχικούς, ασθενείς, χρόνιους πάσχοντες, απόρους, χαμηλοσυνταξιούχους, συμπολίτες μας που χρήζουν στήριξης και αγάπης. Οι διοργανωτές της δράσης πραγματοποίησαν ενημερωτική εκδήλωση στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, περιγράφοντας κι αναλύοντας τους στόχους της συγκεκριμένης προσπάθειας που αφορά τη δωρεάν διανομή προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας σε άτομα τρίτης ηλικίας. Το νέο εγχείρημα ξεκινάει για 80 ηλικιωμένους μέσα από τις «Επισκέψεις Ζωής», που η Co2gether θα πραγματοποιήσει σε συνεργασία με τους δήμους που προαναφέραμε, με το μενού να περιλαμβάνει έτοιμα οικονομικά γεύματα με πρωτεΐνες, που θα καλύπτουν ακόμα και όσους δυσκολεύονται λόγω παθήσεων ή ασθενειών να μαγειρέψουν. Η αξία του μηνιαίου καλαθιού είναι κατά προσέγγιση στα 100 ευρώ και ο μέσος όρος κιλών ανά άτομο στα 23κ. Οι κυριότερες τοποθετήσεις είχαν ως εξής:

Χαράλαμπος Μπονάνος (αναπληρωτής Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας): «Ο πληθυσμός των ηλικιωμένων στη χώρα μας αναμένεται να αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό τα επόμενα χρόνια και μέχρι το 2050 θα καλύπτει το 40% του πληθυσμού. Αυτό επηρεάζει τις πολιτικές για την Τρίτη ηλικία και το ασφαλιστικό σύστημα. Για εμάς στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, σημασία δεν έχουν μόνο τα μπετά, τα τσιμέντα και η άσφαλτος, αλλά πάνω από όλα είναι ο άνθρωπος και ειδικά η προσέγγιση των αποκλεισμένων τμημάτων της κοινωνίας μας. Είμαστε ανοικτοί σε κάθε πρόταση και κάθε δράση αλληλεγγύης στην πράξη».

Θεόδωρος Μπαρής (δήμαρχος Ερυμάνθου): «Τέτοιες προσπάθειες, στην εποχή του μετακοινωνικού κράτους φανερώνουν τον πολιτισμό και την παιδεία μας. Αυτό που ξεκίνησε η Co2gether είναι μια πολύ όμορφη δράση, μια ιδιαίτερα ευχάριστη έκπληξη. Η πρόσφατη πυρκαγιά στον Δήμο μας είχε ως αποτέλεσμα οκτώ οικογένειες να μείνουν άστεγες. Η συντριπτική πλειοψηφία τους ήταν δυο ατόμων μεγάλης ηλικίας. Υπάρχουν περιθώρια να κάνουμε ακόμη περισσότερα πράγματα για αυτές τις ηλικιακές ομάδες».

Αννα Μαστοράκου (αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας): «Καταρχήν θα πρέπει να δώσουμε συγχαρητήρια στην υπεύθυνη της Co2gether Μαρία Ζαφειροπούλου, η οποία είναι αθόρυβη, επιτελική και επιτυχημένη και πάντα to the point. Η ΠΔΕ θα στηρίζει πάντα τέτοιες προσπάθειες και ανήκοντας στις Περιφέρειες Υγείας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας επιζητάμε τρόπους για να βοηθήσουμε όσους έχουν ανάγκη».

Νάντια Ασκούνη (αντιδήμαρχος Οικονομικών, Πολιτισμού, Εθελοντισμού και Κοινωνικής Προστασίας Δήμου Δυτικής Αχαΐας): «Ο στόχος μας είναι η σωματική και ψυχική υγεία, η στήριξη και η ασφάλεια των ηλικιωμένων. Το μοτο μας είναι για μια βιώσιμη κοινωνία χωρίς κανείς να μένει πίσω».

Γιώργος Αγγελόπουλος (αντιδήμαρχος Πρόνοιας και Κοινωνικής Προστασίας Δήμου Αιγιάλειας): «Όταν άνοιξα το ιατρείο μου το 1999 είχα λίγους ασθενείς από 80 ετών και άνω. Αυτήν τη στιγμή έχω πάρα πολλούς ακόμη και πάνω από 90. Η μεσογειακή διατροφή αποτελεί την κορωνίδα της διατροφής μας. Από τη στιγμή που υπάρχει αδυναμία εκ μέρους της κεντρικής κυβέρνησης, οι προσπάθειες οργανισμών όπως η Co2gether αποτελούν φάρους ελπίδας και ζωής».

Η υπεύθυνη της Co2gether, γεροντολόγος, Μαρία Ζαφειροπούλου ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους για την παρουσία και τη στήριξή τους και εξήγησε τους λόγους για τους οποίους ξεκίνησε η εν λόγω προσπάθεια, με ένα καλάθι με πλούσια προϊόντα και ειδικά διαμορφωμένο μενού, γνωρίζοντας στοιχεία που αφορούν τους ωφελούμενους, όπως διατροφικές συνήθειες, δημογραφικά στοιχεία, το αν έχουν φροντιστή, κ.α. «Η σύμπραξή μας με την αυτοδιοίκηση θα καλύψει πολλές ανάγκες», επισήμανε η Μαρία Ζαφειροπούλου.

Χαιρετισμό απεύθυνε και ο καθηγητής Marketing του ΕΑΠ Περικλής Θεοδωρίδης, ο οποίος, αφού μετέφερε τη στήριξη των Γιάννη Καλαβριουζιώτη και Αυγουστίνου Δημητρά, ξεκαθάρισε ότι «το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο θα είναι πάντα δίπλα σε τέτοιες προσπάθειες».

Στην ενημερωτική συνάντηση μίλησαν ο γενικός διευθυντής της Τράπεζας Τροφίμων Αθήνας Δημήτρης Νέντας, ο οποίος επικεντρώθηκε στο τρίπτυχο «περιορίζουμε τη σπατάλη φαγητού, καταπολεμούμε την πείνα, προστατεύουμε το περιβάλλον», η εκπρόσωπος από το διατροφικό εργαστήρι «Ευτροφία» Μαρκέλλα Συμεοπούλου, η οποία στάθηκε στην ισορροπημένη μεσογειακή διατροφή τουθ μηνιαίου καλαθιού και η υπεύθυνη επικοινωνίας της Co2gether Κατερίνα Αλεξοπούλου, η οποία ανέλυσε τις δράσεις και τους στόχους του Οργανισμού με το συγκεκριμένο εγχείρημα.

Τον συντονισμό της ενημερωτικής συνάντησης είχε ο συντονιστής του Peloponnisos FM 104,1 και δημοσιογράφος της εφημερίδας «Πελοπόννησος» και του pelop.gr Κώστας Λαμπρόπουλος.