Πάτρα: Έργα σε σχολεία στον «πάγο» λόγω καθυστερήσεων σε πληρωμές

Αρκετά σχολεία κινδυνεύουν να ξεκινήσουν τη νέα χρονιά με σκαλωσιές γύρω από τους τοίχους τους

Πάτρα

Σε κατάσταση αναμονής βρίσκονται οι εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης 16 σχολείων της Πάτρας, αλλά και η ανέγερση δύο ακόμα σχολείων, λόγω του προβλήματος στις πληρωμές των εργολάβων από το ΕΣΠΑ, απ’ όπου χρηματοδοτούνται τα έργα.

Οπως παρουσίασε αναλυτικά η «Πελοπόννησος», στην Πάτρα βρίσκονται σε κίνδυνο περίπου 30 έργα που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το Πράσινο Ταμείο. Ανάμεσα στα έργα που βρίσκονται υπό απειλή, επειδή οι εργολάβοι αποκτούν τη δυνατότητα να αποχωρήσουν από τις συμβάσεις, καθώς δεν έχουν πληρωθεί το τελευταίο εξάμηνο, βρίσκονται και οι ενεργειακές αναβαθμίσεις σχολείων.

Συγκεκριμένα, τα σχολεία που εκτελούνται ή αναμένεται να εκτελεστούν εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης είναι τα: 11ο ΓΕΛ, 13ο ΓΕΛ, 9ο Γυμνάσιο, 1ο Εσπερινό, 14ο Γυμνάσιο, 1-9ο ΓΕΛ, 24ο Δημοτικό, 2ο ΓΕΛ, 2ο Εσπερινό, 47ο Δημοτικό, 14ο Νηπιαγωγείο, 5ο ΓΕΛ, 4-5ο Γυμνάσιο, 7ο ΕΠΑΛ, 8ο Δημοτικό, 10ο Γυμνασίου και Πειραματικό Γυμνάσιο και Λύκειο.

Συνολικά όλα τα ανωτέρω σχολεία χρηματοδοτούνται με 5.413.892€ για την ενεργειακή τους αναβάθμιση και υπάρχει ο κίνδυνος να ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά με σκαλωσιές στην περίμετρο των κτιρίων, χωρίς να υπάρχει χρονοδιάγραμμα για το πότε θα ολοκληρωθούν τα σταματημένα έργα.
Επιπλέον, το ίδιο πρόβλημα με τις χρηματοδοτήσεις αντιμετωπίζουν και τα υπό κατασκευή 12ο Ολοήμερο Δημοτικό (2.075.945€) και το 3ο Γυμνάσιο (3.239.152€).

Με ανακοίνωσή της χθες η δημοτική αρχή επισήμανε ότι η κυβέρνηση έχει ευθύνη για το θέμα των «μεγάλων καθυστερήσεων στις πληρωμές μέσω του ΕΣΠΑ, που έχει ως αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή πολλά σχολεία να έχουν μείνει με τις σκαλωσιές, γιατί τα έργα έχουν διακοπεί».

Πάντως, παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν, η δημοτική αρχή θα προχωρήσει εντός των επόμενων εβδομάδων σε παρεμβάσεις προϋπολογισμού 200.000 ευρώ. Τα έργα που θα γίνουν αφορούν την τοποθέτηση κιγκλιδωμάτων, ασφαλειών και περιφράξεων στα σχολεία, ηλεκτρολογικό υλικό, παρεμβάσεις σε στέγαστρα, φρεάτια σχολικών μονάδων και υδρορροές, καθώς και συντήρηση κλιματιστικών στα νηπιαγωγεία. Σημειώνεται, ότι οι παραπάνω παρεμβάσεις θα λάβουν χώρα παράλληλα με όσες εργασίες γίνονται κάθε χρόνο πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.