Καύσωνας: Τι λέει ο Αρναούτογλου για την «παρατεταμένη ζέστη» τα 40άρια επί ημέρες

Ανάρτηση του Σάκη Αρναούτογλου για την παρατεταμένη ζέστη που βιώνουμε.

καύσωνας

Βιώνουμε καύσωνα ή παρατεταμένη έντονη ζέστη σε όλη την Ελλάδα; Το ερώτημα αυτό επιχειρεί να απαντήσει ο Σάκης Αρναούτογλου.

Από τη Δευτέρα σε πολλές περιοχές της χώρας καταγράφονται θερμοκρασίες που αγγίζουν ή και ξεπερνούν τους 40°C και μάλιστα, οι υψηλές αυτές θερμοκρασίες αναμένεται να καταγράφονται για πολλές ακόμη ημέρες. Ωστόσο, οι μετεωρολόγοι δεν μιλούν για «καύσωνα» αλλά για «παρατεταμένη» ή «έντονη» ζέστη και ο Σάκης Αρναούτογλου εξηγεί πως αυτό συμβαίνει διότι οι θερμοκρασίες πέφτουν αρκετά κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Όπως επισημαίνει, ο όρος «καύσωνας» είναι συγκεκριμένος και χρησιμοποιείται όταν η μέγιστη θερμοκρασία (τα μεσημέρι-νωρίς το απόγευμα) είναι μεγαλύτερη ή ίση των 39 βαθμών Κελσίου, όταν η ελάχιστη θερμοκρασία (κατά τη διάρκεια της νυχτας και νωρίς το πρωί) είναι μεγαλύτερη των 26 βαθμών Κελσίου και επικρατεί άπνοια ή ασθενείς άνεμοι, με το θερμοκρασιακό εύρος να είναι μικρό.

Επίσης, όλες αυτές οι προϋποθέσεις, να καταγράφονται σε μεγάλο μέρος της χώρας και η διάρκεια τους να υπερβαίνει τις τρεις ημέρες.

Αυτή την περίοδο στη χώρα μας καταγράφονται πολύ υψηλές μέγιστες θερμοκρασίες, ωστόσο οι ελάχιστες θερμοκρασίες σε αρκετές περιοχές κυρίως της ηπειρωτικής χώρες πέφτουν αρκετά κάτω από τους 26 βαθμούς Κελσίου. Για του λόγου το αληθές, ο Σάκης Αρναούτογλου, παραθέτει και τις μετρήσεις που δείχνουν ότι από τους 496 μετεωρολογικούς σταθμούς του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, οι 322 είχαν κάτω από 25 βαθμούς, 118 από τους οποίους κατέγραψαν μάλιστα και αρκετά κάτω από 20 βαθμούς Κελσίου.