Ερασιτεχνικό: Η «σέντρα», οι εκκρεμότητες και τα γήπεδα

Η βασική διαφορά που υπάρχει σε σχέση με πέρυσι είναι ότι στα play-offs της Α’ Κατηγορίας, οι αγώνες θα είναι διπλοί και όχι μονοί

Ερασιτεχνικό

Το σαββατοκύριακο 21-22 Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσει το πρωτάθλημα της Α’ Κατηγορίας, ενώ μια εβδομάδα αργότερα θα γίνει η σέντρα στη Β’ Κατηγορία, σύμφωνα με την προκήρυξη των ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων της νέας περιόδου που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα από την ΕΠΣ Αχαΐας.
Η βασική διαφορά που υπάρχει σε σχέση με πέρυσι είναι ότι στα play-offs της Α’ Κατηγορίας, οι αγώνες θα είναι διπλοί και όχι μονοί, ενώ παραμένει ίδιο το ύψος των παραβόλων. Πάμε να δούμε κάποια σημαντικά σημεία:
* Κάθε σωματείο μαζί με τη δήλωση συμμετοχής πρέπει να καταβάλλει στην ΕΠΣ Αχαΐας και το σχετικό παράβολο, που ορίστηκε:
Για την Α’ Κατηγορία σε 240,00 ευρώ.
Για την Β΄ Κατηγορία σε 140,00 ευρώ.
Για την Γ’ Κατηγορία σε 90,00 ευρώ.
* Για νέα σωματεία καθώς και για σωματεία που θα προέλθουν από τη συγχώνευση δύο ή περισσοτέρων σωματείων και η διαδικασία αναγνώρισής τους από την ΕΠΟ δεν θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 23/8 η προθεσμία υποβολής της δήλωσης παρατείνεται μέχρι πέντε ημέρες πριν την κλήρωση των αγώνων της Κατηγορίας στην οποία δικαιούται να συμμετάσχει το σωματείο που προήλθε από τη
συγχώνευση.
* Οι οκτώ ομάδες, δηλαδή οι τέσσερις πρώτες ομάδες από κάθε όμιλο, θα ξεκινήσουν τους αγώνες τους στα play offs των δύο γύρων (14 αγωνιστικών), με βαθμούς bonus. Συγκεκριμένα, οι βαθμοί που συγκέντρωσαν στην κανονική διάρκεια θα διαιρούνται διά τρία.
* Από την Α’ Κατηγορία υποβιβάζονται συνολικά τέσσερις ομάδες. Στα play outs θα λάβουν οι έξι ομάδες από κάθε Ομιλο, σύνολο 12. Θα δώσουν μεταξύ τους μονούς αγώνες και οι τέσσερις τελευταίες θα υποβιβαστούν. Πρόθεση της ΕΠΣ Αχαΐας είναι και την αγωνιστική περίοδο 2025-2026 η Α’ Κατηγορία να διεξαχθεί σε
δύο Ομίλους των 10 ομάδων.
* Τέσσερις ομάδες θα ανέβουν από τη Β’ Κατηγορία στην Α’. Απευθείας οι πρώτοι των δύο ομίλων και θα ακολουθήσουν play offs ανά όμιλο με τις ομάδες που τερμάτισαν στις επόμενες τέσσερις θέσεις.
* Για το πρωτάθλημα της Γ’ Κατηγορίας, οι αποφάσεις θα ληφθούν μόλις ξεκαθαρίσει ο αριθμός των ομάδων που λάβουν μέρος. Στην ΕΠΣ Αχαΐας εκτιμούν ότι θα δηλώσουν συμμετοχή περίπου 20 σωματεία.

ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΕΣ
ΜΕ ΤΟ ΜΗΤΡΩΟ
Από την εικόνα που έχουν αυτή τη στιγμή οι άνθρωποι της ΕΠΣ Αχαΐας, προκύπτει ότι 16 ομάδες Α’ και Β’ Κατηγορίας έχουν εκκρεμότητα με την εγγραφή τους και την επικαιροποίηση των στοιχείων τους, με τη σχετική προθεσμία να λήγει στις 31 Αυγούστου. Από την πληροφόρηση που έχουν, προκύπτει ότι μέχρι τότε θα έχουν τακτοποιηθεί τα πάντα και τα σωματεία θα λάβουν κανονικά μέρος στα πρωταθλήματα.

ΣΕ ΠΡΩΤΟ ΠΛΑΝΟ
ΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΠΕΤΡΩΤΟΥ
Η αντικατάσταση του τάπητα και οι εργασίες βελτίωσης στο γήπεδο Πετρωτού ώστε να δοθεί άμεσα σε χρήση, είναι στις προτεραιότητες της ΕΠΣ Αχαΐας. Σε συνεργασία με τον Δήμο Πατρέων, είναι ένα θέμα που έχει αναλάβει προσωπικά ο πρόεδρος της Ενωσης, Αγγελος Δανιήλ, προκειμένου να βρεθεί λύση όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.