Καιρός: Καύσωνας με ρεκόρ 30ετίας, ακραίες θερμοκρασίες έως 43 βαθμούς Κελσίου στη Δυτ. Ελλάδα, η πρόγνωση για την Πάτρα

Οι υψηλότερες θερμοκρασίες θα σημειωθούν κυρίως στα δυτικά και τα βόρεια

καύσωνα

Σε κατάσταση επιφυλακής τίθενται από σήμερα οι αρμόδιες υπηρεσίες της Πολιτικής Προστασίας και οι υγειονομικές μονάδες στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, έπειτα από το έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία για παρατεταμένα ακραίο καύσωνα.

Δείτε εδώ την πρόγνωση για την Πάτρα

Πιο συγκεκριμένα, σήμερα, στη Δυτική Πελοπόννησο η θερμοκρασία θα κυμανθεί στους 40 με 42 βαθμούς Κελσίου, ενώ από αύριο και μέχρι τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας προβλέπεται κορύφωση των θερμοκρασιών σε Δυτική Στερεά, Θεσσαλία και Δυτική Πελοπόννησο με 41-42 και πιθανώς τοπικά τους 43 βαθμούς Κελσίου.

Επισημαίνεται ότι προβλέπονται συνθήκες υψηλής θερμικής καταπόνησης, λόγω των επικείμενων θερμοκρασιών, στις περισσότερες ηπειρωτικές περιοχές της χώρας. Σύμφωνα με την ΕΜΥ, το νοτιοδυτικό ρεύμα που επικρατεί στις κατώτερες στάθμες της ατμόσφαιρας στις ακτές της Αφρικής και την Κεντρική Μεσόγειο θα μεταφέρει θερμές αέριες μάζες προς την περιοχή μας και θα προκαλέσει στη χώρα μας πολύ υψηλές θερμοκρασίες, οι οποίες θα διατηρηθούν τουλάχιστον μέχρι την Παρασκευή 19 Ιουλίου, ίσως και προς τα τέλη του μήνα.

Οι υψηλότερες θερμοκρασίες θα σημειωθούν στο εσωτερικό της ηπειρωτικής Ελλάδας (κυρίως στα δυτικά και τα βόρεια) και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Στις παραθαλάσσιες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα είναι 2-4 βαθμούς χαμηλότερη, λόγω της θαλάσσιας αύρας. Σε υψηλά επίπεδα θα κυμαίνονται, ιδίως από αύριο και οι ελάχιστες θερμοκρασίες.

Από σήμερα και για τις επόμενες ημέρες οι μέγιστες τιμές θερμοκρασίας θα ξεπερνούν τους 40 °C σε πολλές πεδινές περιοχές, μέχρι τουλάχιστον το επόμενο σαββατοκύριακο 20-21 Ιουλίου 2024.

Τα προγνωστικά σενάρια από χθες έως τις 28 Ιουλίου 2024 από το Εθνικό Κέντρο Περιβαλλοντικών Προγνώσεων των ΗΠΑ, για την πορεία της θερμοκρασίας σε ύψος περίπου 1.500μ. πάνω από τη μέση στάθμη της θάλασσας, συμφωνούν σε ακραία θετικές αποκλίσεις τιμών θερμοκρασίας από τη μέση κλιματική τιμή της περιόδου 1991-2020.

Χαρακτηριστικό των επόμενων ημερών θα είναι ότι η μέγιστη ημερήσια τιμή της θερμοκρασίας θα ξεπερνά καθημερινά τους 38-40°C σε πολλές περιοχές της χώρας μας, φτάνοντας σε επίπεδα 8-10°C πάνω από τις κανονικές για την εποχή τιμές. Παράλληλα, οι ελάχιστες τιμές θερμοκρασίας νωρίς το πρωί στα περισσότερα αστικά κέντρα δεν θα υποχωρούν κάτω από τους 28-29°C.

Αιτία αυτού του παρατεταμένου διαστήματος υψηλών θερμοκρασιών είναι η εμμονή της διάταξης των βαρομετρικών συστημάτων. Αλλεπάλληλα βαρομετρικά χαμηλά στη Δυτική Ευρώπη έχουν εδραιώσει μια συνεχή ροή θερμών αερίων μαζών από τη Βόρεια Αφρική προς την Ανατολική Ευρώπη.

Επίσης, η παρουσία υψηλών πιέσεων στη Βόρεια και Κεντρική Ευρώπη προκαλεί επιπλέον θέρμανση των αερίων μαζών και εμποδίζει τα βαρομετρικά χαμηλά της Δυτικής Ευρώπης να επηρεάσουν τα Βαλκάνια.

Στη χώρα μας, γι’ αυτόν τον λόγο θα απουσιάσουν οι αξιόλογες βροχοπτώσεις, ενώ το μελτέμι θα ενισχυθεί στο Αιγαίο λόγω του συνδυασμού των υψηλών πιέσεων στην Κεντρική Ευρώπη και στις χαμηλές πιέσεις του θερμικού βαρομετρικού χαμηλού στη Μέση Ανατολή.

Πρέπει να σημειωθεί ότι παρόμοιες διατάξεις βαρομετρικών συστημάτων στην Ευρώπη δεν είναι σπάνιες το καλοκαίρι, όμως η κλιματική αλλαγή προκαλεί την ολοένα και συχνότερη εμφάνισή τους, την ενίσχυση της έντασής τους, και την περαιτέρω άνοδο της θερμοκρασίας σε ξηρά και θάλασσα.