Ηλεκτρικό ρεύμα: «Συναγερμός» για την εκτίναξη των τιμών χονδρικής, έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου

Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου για την εκτίναξη των τιμών της χονδρικής

ηλεκτρικό ρεύμα

Σε έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου θα προεδρεύσει σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με θέμα τις αποκλίσεις στις τιμές χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η κυβέρνηση επιχειρεί να αντιμετωπίσει το «ράλι ανατιμήσεων» στο ρεύμα που μέσα σε μια εβδομάδα εκτίναξε κατά 200% την τιμή της μεγαβατώρας. Από την κυβέρνηση τονίζεται πως εξετάζονται τόσο όλα τα δεδομένα αλλά και οι παράμετροι για το ζήτημα της ακρίβειας.

«Δεν πρόκειται να αφήσουμε κανέναν αβοήθητο, είτε κάποιο νοικοκυριό είτε κάποια επιχείρηση αν παρουσιαστεί κίνδυνος», επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

«Το φαινόμενο των τιμών που έχουμε είναι μία πραγματική συγκυρία που δεν έχει σχέση με τα γεγονότα στην Ελλάδα» επανέλαβε, πριν από δύο ημέρες, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Συγκεκριμένα, άνοδο κατά 33% καταγράφει το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου η μέση τιμή χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος σε σύγκριση με τη μέση τιμή ολόκληρης της περιόδου του Ιουνίου. Η ρυθμιστική αρχή ενέργειας εξετάζει τις μεγάλες διακυμάνσεις στη χονδρική αγορά ρεύματος προκειμένου να διαπιστώσει αν γίνονται κερδοσκοπικές κινήσεις.

Καταλυτικός, ωστόσο, φαίνεται να είναι ο ρόλος των διασυνδέσεων με τα βόρεια Βαλκάνια. Η αυξημένη ζήτηση ρεύματος σε Ουγγαρία και Ρουμανία συμπαρασύρει προς τα πάνω τις χρηματιστηριακές τιμές σε όλες τις χώρες που βρίσκονται νοτιοανατολικά. Αν η κατάσταση αυτή συνεχιστεί και τις υπόλοιπες ημέρες του μήνα και οι πάροχοι δεν αυξήσουν την το ποσοστό έκπτωσης τότε αναμένονται σημαντικές αυξήσεις στα κυμαινόμενα τιμολόγια. Η κιλοβατώρα θα αυξηθεί κατά 8 λεπτά.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης επανέλαβε πως η κυβέρνηση θα παράσχει στήριξη σε πολίτες και επιχειρήσεις, αν υπάρξει ανάγκη. «Είχαμε πει ότι θα είναι πιο δύσκολοι οι καλοκαιρινοί μήνες χωρίς να σημαίνει ότι θα φτάσουμε στις τιμές που είχαμε πριν μερικά χρόνια αλλά έχουμε πει επίσης πολλές φορές ότι αν προκύψει ανάγκη στήριξης πολιτών – επιχειρήσεων το κράτος θα είναι εδώ. Δεν είμαστε σε αυτό το σημείο, δεν νομίζω ότι θα φτάσουμε» σημειώνει.

‘Οπως ανέφερε χθες το newsit.gr η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε μια αποφασιστική κίνηση ώστε να εξομαλυνθεί το βάρος των νέων αυξήσεων στις τιμές ηλεκτρικού ρεύματος για τους καταναλωτές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος είναι να περάσει ρύθμιση για να συλλέξει τα πρόσφατα υπερκέρδη των παραγωγών ηλεκτρικού ρεύματος.

Συγκεκριμένα, στο επίκεντρο θα βρεθούν τα υπερβάλλοντα κέρδη για τον Ιούλιο, τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο, στα πρότυπα αντίστοιχων περιόδων της ενεργειακής κρίσης, όταν είχε γίνει το ίδιο. Η κίνηση θεωρείται επιβεβλημένη από το ΥΠΕΝ διότι οι τιμές ηλεκτρικού ρεύματος έχουν φτάσει πλέον κατά μέσο όρο πάνω από τα 133 ευρώ ανά μεγαβατώρα τον Ιούλιο και η κατάσταση αναμένεται να διατηρηθεί για όσο παραμένει ο καύσωνας και τα προβλήματα στην ευρύτερη ΝΑ Ευρώπη που επηρεάζουν τη χώρα μας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση την παραπάνω τιμή, ο μέσος όρος των πράσινων τιμολογίων θα διαμορφωθεί σε πάνω από 20 λεπτά ανά κιλοβατώρα για τον Αύγουστο. Αυτά, δηλαδή, είναι τιμολόγια που έχουμε να δούμε από την ενεργειακή κρίση.

Την ίδια στιγμή, οι εταιρείες προμήθειες αναγκαστικά ανέβασαν πλέον τις τιμές και στα μπλε τιμολόγια που προσφέρουν, καθώς οι συνθήκες το επιβάλλουν για την οικονομική τους βιωσιμότητα. Προηγουμένως μπορούσε να τα βρει κανείς ακόμα και κάτω από τα 10 λεπτά, όμως πλέον βρίσκονται πιο κοντά στα 12 – 13 λεπτά.

 

Διαβάστε επίσης

Εσωκομματικές ΠΑΣΟΚ: Μάχη «στήθος με στήθος» για δύο – Δημοσκόπηση του pelop.gr

Καιρός: Ποιες περιοχές θα δώσουν 42αρια, έκτακτα μέτρα, τι ισχύει για τηλεργασία, delivery

«Πορτοκαλί» συναγερμός: Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε Αχαΐα, Ηλεία και άλλες 6 περιφέρειες

Αχαΐα: Εργάτης γης πήγε να δροσιστεί και πνίγηκε!

Έκτακτα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων λόγω καύσωνα, πώς θα λειτουργήσει δημόσιο και ιδιωτικός τομέας