Ερύμανθος: Αντιπυρικά έργα στα τέλη της αντιπυρικής! Πήρε 230.000 ευρώ από το «πράσινο ταμείο»

Παρεμβάσεις απο τον Δήμο Ερυμάνθου σε δύο μήνες  – Οι ζώνες πυροπροστασίας θα είναι ετοιμες Σεπτέμβριο με Οκτώβριο

ΚΑΜΕΝΑ ΤΡΙΤΑΙΑ ΦΩΤΙΑ Δεν πρόλαβε εικόνες σαν κι αυτή στην Τριταία ο κρατικός μηχανισμός

Eνώ το φετινό καλοκαίρι έχουν ξεσπάσει πολλές πυρκαγιές, τα «γρανάζια» του κρατικού μηχανισμού λειτουργούν με σημαντική καθυστέρηση, με αποτέλεσμα να έρχονται χρήματα για αντιπυρικά έργα, στη λήξη της αντιπυρικής περιόδου.

Στις 21 Ιουνίου, πριν ξεσπάσει η μεγάλη φωτιά που έκαψε χιλιάδες στρέμματα στην Τριταία, ο Δήμος Ερυμάνθου είχε καταθέσει αίτημα στο «Πράσινο Ταμείο» ζητώντας 800.000 ευρώ για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών σε οικισμούς. Η αξιολόγηση του αιτήματος ολοκληρώθηκε αρχές Ιουλίου και μόλις προ ημερών ενημερώθηκε για την έγκριση και το ύψος της χρηματοδότησης.

Ο Δήμος Ερυμάνθου, από το κονδύλιο που ζήτησε, παίρνει τελικά μόνο 230.000, ποσό που σαφώς δεν φτάνει για όλα τα έργα, ωστόσο κι αυτά τα χρήματα θα βοηθήσουν σημαντικά στην «οχύρωση» της περιοχής.

Όμως, το ευτράπελο είναι πως ανάμεσα στους όρους της εκταμίευσης των χρημάτων περιλαμβάνεται και ο όρος ότι τα έργα θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέσα σε 2 μήνες, κάτι που σημαίνει ότι περίπου στα τέλη Σεπτεμβρίου θα πρέπει όχι μόνο να έχει εκπονηθεί η μελέτη αλλά και να έχει υλοποιηθεί. Ακόμα, δηλαδή κι αν προλάβει ο Δήμος, άραγε ποια θα είναι η σημασία των αντιπυρικών ζωνών τότε, όταν η αντιπυρική περίοδος λήγει στα τέλη Οκτωβρίου!

Ετσι, καθίσταται ξεκάθαρο πως οι διαδικασίες θα πρέπει να είχαν κινηθεί, από το αρμόδιο Υπουργείο νωρίτερα και να είχαν ήδη ολοκληρωθεί τα έργα με την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, αρχές Μάϊου.

Εστω κι έτσι, πάντως, ο Δήμος Ερυμάνθου έχει αναθέσει σε ειδικό γραφείο την διαδικασία σύνταξης της μελέτης, ώστε να ξεκινήσουν τα έργα και να μη χαθούν τα χρήματα. Οσοι γνωρίζουν καλά, τις διαδικασίες εκτιμούν ότι και με fast track να γίνει το έργο, πάλι δύσκολα θα προλάβουν εντός 2μήνου και θα πρέπει να δοθεί παράταση από το Υπουργείο.

Παρά την καθυστέρηση, είναι θετικό το γεγονός ότι η Κυβέρνηση έδωσε χρήματα για αντιπυρικές ζώνες, παρότι προηγήθηκε η καταστροφική πυρκαγιά σε χωριά και οικισμούς τη Τριταίας, κάτι που είναι πολύ πιθανό να επαναληφθεί με πιο σοβαρά προβλήματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εσωκομματικές ΠΑΣΟΚ: Μάχη «στήθος με στήθος» για δύο – Δημοσκόπηση του pelop.gr

Αχαΐα: Εργάτης γης πήγε να δροσιστεί και πνίγηκε!

Ηλεκτρικό ρεύμα: «Συναγερμός» για την εκτίναξη των τιμών χονδρικής, έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου

Καιρός: Ποιες περιοχές θα δώσουν 42αρια, έκτακτα μέτρα, τι ισχύει για τηλεργασία, delivery

Αχαΐα: Δεν βγάζουν καλοκαίρι οι Πυροσβέστες, αποκαλυπτική μαρτυρία στην «Π» για τη φωτιά στο Γηροκομειό

Aχαϊκή Τράπεζα: Πώς δόθηκαν τόσο εύκολα 8 εκατ. ευρώ;

Αγρίνιο: ΙΧ «καρφώθηκε» σε μπαλκόνι και προσγειώθηκε σε αυλή σπιτιού – Ένας τραυματίας ΦΩΤΟ