Πάτρα: Την Πέμπτη 18 Ιουλίου ο «Αίας» του Σοφοκλή με τον Μιχάλη Σαράντη

Εννέα ρόλοι, ένας ηθοποιός

Ο ταλαντούχος ηθοποιός μίλησε στην «Π» για την ιδέα του που έγινε μεγάλη επιτυχία και περιοδεύει.

Είναι αναμφισβήτητα ένας από τους πιο ταλαντούχους ηθοποιούς της γενιάς του. Την Πέμπτη 18 Ιουλίου (ώρα 21:30) στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο θα παρουσιάσει την παράσταση «Αίας» του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Γιώργου Νανούρη, στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας. Ο Μιχάλης Σαράντης, εν μέσω γυρισμάτων για το νέο τηλεοπτικό σίριαλ «Διάφανη αγάπη» του Alpha, μίλησε στην «Π» για την ιδέα που είχε πριν 6-7 χρόνια κι έφτασε, σήμερα, να περιοδεύει ανά την Ελλάδα.

-Καταλαβαίνουμε ότι αυτό που θα δούμε αύριο είναι ένας διάλογος μεταξύ υποκριτικής και ζωγραφικής επί σκηνής. Σωστά;

Ακριβώς αυτό. Είναι μια συναφήγηση του «Αίαντα» του Σοφοκλή, όπου εγώ αφηγούμαι υποδυόμενος όλους τους ρόλους και ο Αποστόλης ο Χαντζαράς ζωγραφίζει εικόνες και μνήμες του έργου. Στο τέλος της παράτασης, ουσιαστικά έχει δημιουργηθεί μια έκθεση ζωγραφικής μπροστά στα μάτια των θεατών.

-Την παράσταση την πρωτοανεβάσατε το 2019. Πώς ξεκίνησαν όλα για να φτάσετε ως εδώ;

Ολα προέκυψαν από μία δική μου ανάγκη, επιθυμία, να μοιραστώ τη σκηνή με τον Αποστόλη τον Χαντζαρά, ο οποίος είναι πολύ φίλος μου. Ηταν όνειρό μου να κάνουμε αυτό που θα παρακολουθήσετε και ο Γιώργος ο Νανούρης το έκανε παράσταση. Από κει και πέρα, η «επιτυχία» είναι ότι ο κόσμος αφουγκράζεται το γεγονός ότι αγαπάμε πάρα πολύ τη δουλειά μας και οι τρεις.

-Εν προκειμένω, αναμετριέστε όχι με έναν, αλλά με 9 ρόλους. Ποια η μεγαλύτερη πρόκληση;

Εκ των πραγμάτων, έπεσα στην παγίδα που έστησα ο ίδιος τον εαυτό μου, όταν είπα στον Αποστόλη  και τον Γιώργο πώς θέλω να κάνουμε αυτή την παράσταση. Δεν είχα καταλάβει πόσο δύσκολο ήταν. Το κατάλαβα μετά (σ.σ. γέλια). Αφηγούμαι ένα ολόκληρο έργο, κάτι πάρα πάρα πολύ δύσκολο, το οποίο απαιτεί από μένα και πνευματική και σωματική διαύγεια, αφού είναι ξεκάθαρο το πότε μιλάει ποιος. Οπότε η πρόκληση ήταν και είναι μεγάλη, αλλά μέσα στα χρόνια το κείμενο λιώνει μέσα μου, ανακαλύπτω συνέχεια καινούργια πράγματα, μπαίνω με μεγαλύτερη απενοχοποίηση, οπότε το ευχαριστιέμαι. Ποτέ δεν πίστευα ότι αυτή η σκέψη που είχα πριν 6-7 χρόνια θα κατέληγε να κάνει περιοδεία στην Ελλάδα. Οπότε μόνο ευγνώμων μπορεί να είμαι γι’ αυτό που μου συμβαίνει.

-Η σκέψη σας αυτή έδωσε μια φρέσκια πινελιά στον Αίαντα. Για τους πειραματισμούς σε έργα της αρχαίας ελληνικής δραματουργίας, ποια η άποψή σας;

Είμαι μόνο υπέρ των δοκιμών. Οι δοκιμές και οι πειραματισμοί είναι μόνο γόνιμοι. Οχι μόνο στο αρχαίο δράμα, σε οτιδήποτε. Και αυτή η παράσταση είναι ένα τρανταχτό παράδειγμα, γιατί δεν καμώνεται τίποτα. Δεν ψάχναμε καμιά φοβερή εξυπνάδα. Αυτό που συμβαίνει πάνω στη σκηνή είναι μια συνομιλία δύο φίλων που ασχολείται ο καθένας με την τέχνη του και η σχέση μας είναι πολύ έντονη πάνω στη σκηνή. Φαίνεται.

-Εχετε ξανάρθει στην Πάτρα. Εντυπώσεις; 

Το μεγαλύτερο πρόβλημα της Πάτρας είναι το θέατρο. Αυτός ο χώρος (σ.σ. το Θερινό Δημοτικό Θέατρο) δεν ενδείκνυται. Είμαι ξεκάθαρος, είμαι κάθετος. Εχω πει και στους τοπικούς παράγοντες ότι κατανοώ πως πρόκειται για προσωρινή λύση, αλλά δεν γίνεται να έχετε ένα από τα ωραιότερα θέατρα της χώρας, και να μην μπορούμε να παίξουμε εκεί τόσα χρόνια. Ο «Αίας» στο Ρωμαϊκό Ωδείο θα ήταν για μένα φανταστική εμπειρία. Θα το περίμενα πώς και πώς. Στον χώρο που θα παίξουμε την Πέμπτη, θα υπερβάλουμε εαυτόν και δεν θα κάνουμε καμιά έκπτωση. Εύχομαι από καρδιάς να ανοίξει το Ρωμαϊκό Ωδείο πολύ γρήγορα.

-Πάμε και σε έναν εξόχως απαιτητικό ρόλο σας: φρέσκος μπαμπάς. Πώς έχει επιδράσει στη ζωή σας η γέννηση της κόρης σας;

Τίποτα δεν είναι ίδιο από τότε. Και είμαι πολύ τυχερός που ζω την πατρότητα. Ανυπομονώ να τελειώσει η περιοδεία να πάω να τη βρω. Μου λείπει πάρα πολύ. Νιώθω σαν να ‘μαι μισός.

*Τιμές εισιτηρίων: Γενική είσοδος 20.00€ – Μαθητές έως 15 ετών – Φοιτητές – άνεργοι-ΑΜΕΑ-ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ 15.00€

Προπώληση: Δισκοπωλείο joe Records (Καραϊσκάκη 134), Βιβλιοπωλείο «Ροδόπουλου» (Κορίνθου 274), Βιβλιοπωλείο «Discover» (Βούρβαχη 3) και Βιβλιοπωλείο «Γωνιά του Βιβλίου» (Αγ. Νικολάου 32).

Ηλεκτρονική διάθεση: More.com