Γαλλία: Αδιέξοδο στην αριστερή συμμαχία για τον πρωθυπουργό

«Ντρέπομαι για το θέαμά μας», λέει η επικεφαλής των Πρασίνων.

Γαλλία - Μαρίν Τοντελιέ

Η επικεφαλής των Πρασίνων στη Γαλλία, Μαρίν Τοντελιέ, κάλεσε τους ηγέτες των κομμάτων της αριστερής συμμαχίας του Νέου Λαϊκού Μετώπου να σταματήσουν τις εσωτερικές διαμάχες και να συμμαζευτούν, καθώς οι διαβουλεύσεις για έναν κοινό υποψήφιο για την πρωθυπουργία φαίνεται να έχουν οδηγηθεί σε αδιέξοδο.

«Είμαι θυμωμένη, αηδιασμένη, απηυδισμένη και λυπάμαι για το θέαμα που προσφέρουμε στους Γάλλους» δήλωσε στο γαλλικό δίκτυο France 2 η Τοντελιέ, το όνομα της οποίας είχε ακουστεί πριν τον β΄ γύρο των εκλογών μεταξύ των υποψηφίων του Νέου Λαϊκού Μετώπου για το πρωθυπουργικό μέγαρο Ματινιόν.

Η επικεφαλής των Γάλλων Πρασίνων πρόσθεσε ότι ντρέπεται να κοιτάξει στα μάτια τους ψηφοφόρους, την ώρα που οι πολιτικοί αντίπαλοι παρακολουθούν, τρώγοντας «ποπ κορν», τις έριδες στην Αριστερά.

Μετά την απρόσμενη νίκη στο β΄ γύρο των εκλογών της 7ης Ιουλίου οι ηγέτες του αριστερού συνασπισμού του Νέου Λαϊκού Μετώπου έσπευσαν να διακηρύξουν ότι θα σχημάτιζαν τη νέα κυβέρνηση της Γαλλίας και ότι θα όριζαν πρωθυπουργό εντός ημερών.

Σύμφωνα με το iefimerida, άλλα δέκα μέρες αργότερα δεν έχει σημειωθεί καμία πρόοδος και η αριστερά έχει μετατοπίσει το ενδιαφέρον της στην προσπάθεια να συμφωνήσει για έναν υποψήφιο πρόεδρο της νέας Εθνοσυνέλευσης που συνεδριάζει για πρώτη φορά σήμερα Πέμπτη. «Η ελπίδα μας έχει μετατραπεί σε θυμό, η χαρά μας μετατράπηκε σε ντροπή», είπε η Τοντιελέ προσθέτοντας ότι το αδιέξοδο οφείλεται κυρίως στις διαφορές μεταξύ των δύο μεγαλύτερων κομμάτων της αριστερής συμμαχίας, των Σοσιαλιστών και της ακροαριστερής Ανυπότακτης Γαλλίας του θαυμαστή του Ούγκο Τσάβεζ και του Φιντέλ Κάστρο, Ζαν Λυκ Μελανσόν.

«Οι μεν (Σοσιαλιστές) δεν θέλουν την Huguette Bello, οι άλλοι την Λοράνς Τουμπιανά», είπε σημειώνοντας ότι ντρέπεται «για αυτό που κάναμε με αυτές τις δύο γυναίκες», που δέχθηκαν έντονη επίθεση από τη μία ή την άλλη πλευρά στις διαβουλεύσεις των κομμάτων της Αριστεράς. «Αν περιμένουμε καθαρή ιδανική λύση για όλους, δεν θα τη βρούμε», είπε η Τοντελιέ.

 

Διαβάστε επίσης:

Σκυλακάκης: Tρία μέτρα στήριξης για το ακριβό ρεύμα ΒΙΝΤΕΟ

Επίθεση Αγκυρας σε Δένδια, τι λέει το τουρκικό υπουργείο Άμυνας

Φωτιά στο Σοφικό στην Κόρινθο, μήνυμα 112 στους κατοίκους της περιοχής να βρίσκονται σε ετοιμότητα ΒΙΝΤΕΟ

Μηχανογραφικό 2024: Τέλος χρόνου για την ηλεκτρονική υποβολή, η εξαίρεση για αναίρεση

Αχαΐα: Λαγοί με …κελεμπίες στο Αυτοκινητοδρόμιο – Έλληνες, Καναδοί, Ινδοί, αλλά και Άραβες σε μια ιστορία-ανέκδοτο