A’ Κατηγορία: Ο απόλυτος οδηγός για τα play offs και τα play outs

Το pelop επιχειρεί να εξηγήσει με απλό τρόπο τη διαδικασία, ώστε να έχετε μια ολοκληρωμένη εικόνα μέσα από παραδείγματα

A' Κατηγορία: Ο απόλυτος οδηγός για τα play offs και τα play outs

Τα play offs και τα play outs της Α’ Κατηγορίας πλησιάζουν και εκεί έγκειται όλο το ενδιαφέρον του πρωταθλήματος, καθώς έχει αλλάξει ο τρόπος διεξαγωγής τους σε σχέση με την προηγούμενη σεζόν.

Επίσης, παρότι στην προκήρυξη αναφέρονται αναλυτικά οι όροι διεξαγωγής των αγώνων, πληθαίνουν τα ερωτήματα από ανθρώπους που παρακολουθούν το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, που προσπαθούν να κατανοήσουν το νέο σύστημα.

Το pelop θα επιχειρήσει να εξηγήσει με απλό τρόπο τη διαδικασία, ώστε να έχετε μια ολοκληρωμένη εικόνα μέσα από παραδείγματα.
PLAY OFFS
Eδώ τα πράγματα είναι σχετικά απλά. Θα πάρουν μέρος οι τέσσερις ομάδες που θα τερματίσουν στις δύο πρώτες θέσεις των Ομίλων και θα ακολουθήσουν δύο φάσεις. Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι η βαθμολογία στους δύο Ομίλους μετά το τέλος της κανονικής περιόδου είναι αυτή (δεν παίζουν κανένα ρόλο οι βαθμοί που θα συγκεντρώσουν):

Α’ ΟΜΙΛΟΣ
Θύελλα
Πανμοβριακός

Β’ ΟΜΙΛΟΣ
Αρης Πατρών
Παναιγιάλειος

Στην ημιτελική φάση οι διπλοί αγώνες θα είναι ανάμεσα στα ζευγάρια: Παναιγιάλειος – Θύελλα Πατρών, Πανμοβριακός – Αρης Πατρών και Θύελλα Πατρών – Παναιγιάλειος, Αρης Πατρών – Πανμοβριακός.
Σε περίπτωση ισοβαθμίας και ίδιας διαφοράς τερμάτων (χωρίς να υπολογίζονται τα εκτός έδρας γκολ), μεταξύ των ομάδων στην ημιτελική φάση, υπερτερεί η ομάδα που έχει τερματίσει πρώτη στον Ομιλό της στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος και προκρίνεται στην τελική φάση.

Αν δηλαδή σημειωθούν τα αποτελέσματα Παναιγιάλειος – Θύελλα Πατρών 1-0 και Θύελλα Πατρών – Παναιγιάλειος 3-0, προκρίνεται η Θύελλα. Αν αντίστοιχα έχουμε 3-2 και 2-1 στα δύο παιχνίδια, θα υπάρχει ίδια διαφορά τερμάτων και θα υπερισχύσει πάλι η Θύελλα που τερμάτισε πρώτη.

ΤΕΛΙΚΗ ΦΑΣΗ
Οι δύο ομάδες που θα πάρουν την πρόκριση, θα διεκδικήσουν τον τίτλο πάλι σε διπλούς αγώνες, αλλά αυτή τη φορά η σειρά θα οριστεί μετά από κλήρωση. Σε περίπτωση ισοβαθμίας και ίδιας διαφοράς τερμάτων (δεν υπολογίζονται τα εκτός έδρας γκολ), θα ακολουθήσει ημίωρη παράταση και διαδικασία των πέναλτι (εφόσον χρειαστεί) μετά την ολοκλήρωση του δεύτερου αγώνα.
Επίσης, θα διεξαχθεί και αγώνας κατάταξης ανάμεσα στα δύο σωματεία που ηττήθηκαν στην ημιτελική φάση (με παράταση και πέναλτι αν χρειαστεί) σε έδρα που θα οριστεί από την Ενωση.

PLAY OUTS
Εδώ περιπλέκονται κάπως τα πράγματα, αλλά μην ανησυχείτε, θα σας εξηγήσουμε τα πάντα. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι θα υποβιβαστούν συνολικά 7 ομάδες από τη στιγμή που έχει υποβιβαστεί και το Πάτραι από τη Γ’ Εθνική.

Οι ομάδες που θα τερματίσουν στις τελευταίες θέσεις των δύο ομίλων, υποβιβάζονται απευθείας.
Τα σωματεία που θα καταλάβουν τις θέσεις 9-12 σε κάθε Ομιλο (σύνολο 8) θα αγωνιστούν σε ένα νέο πρωτάθλημα για να υποβιβαστούν ακόμα 5 σωματεία.

Οι ομάδες δεν μεταφέρουν τους βαθμούς που έχουν συγκεντρώσει στην κανονική περίοδο, αλλά παίρνουν κάποιους βαθμούς μπόνους. Ετσι, δημιουργείται ένας νέος πίνακας με οκτώ ομάδες με την τελευταία να ξεκινάει με 0 βαθμούς.
Στη συνέχεια θα γίνεται αφαίρεση των βαθμών που συγκέντρωσε το κάθε σωματείο από αυτά που κατέλαβαν την 1η, 2η, 3η, 4η, 5η, 6η, και 7η θέση στον νέο πίνακα της β’ φάσης, με τους βαθμούς που συγκέντρωσε το σωματείο που κατέλαβε την 8η θέση και η διαφορά αυτή θα διαιρείται δια του 3.

Το πηλίκο που θα προκύπτει θα είναι οι βαθμοί «μπόνους» που ξεκινούν τα σωματεία τους αγώνες play outs. Πάμε να δώσουμε παραδείγματα με την τωρινή βαθμολογία.

Α’ ΟΜΙΛΟΣ
9. Αστέρας Τσουκ. 17
10. Λιμνοχώρι 14
11. Ικαρος Λακκ. 13
12. Αστέρας Μιντ. 13
———————————-
13. Δίας 9

Β’ ΟΜΙΛΟΣ
9. Αναγέννηση Ψ. 22
10. Ατρόμητος Π. 18
11. Πάτρα 2005 13
12. Παν./Αχιλλέας 8
———————————
13. Απόλλων Εγλ. 6

Σ’ αυτή την περίπτωση, ο Δίας και ο Απόλλων Εγλυκάδας θα υποβιβάζονταν απευθείας και ο νέος πίνακας θα σχηματιζόταν ως εξής:
Αναγέννηση Ψ. 22
Ατρόμητος Π. 18
Αστέρας Τσουκ. 17
Λιμνοχώρι 14
Ικαρος Λακκ. 13
Αστέρας Μιντ. 13
Πάτρα 2005 13
Παν./Αχιλλέας 8

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι βαθμοί δεν μεταφέρονται στην επόμενη φάση. Τους χρησιμοποιούμε για να προκύψουν οι βαθμοί με τους οποίους θα ξεκινήσουν οι ομάδες.

Για να βρούμε τους βαθμούς που θα ξεκινήσει η Αναγέννηση Ψαθοπύργου, υπολογίζουμε τη βαθμολογική διαφορά με τον τελευταίο Πανιώνιο/Αχιλλέα (22-8=14) και διαιρούμε με το 3 (14/3=4,6). Δηλαδή η Αναγέννηση θα ξεκινήσει με 5 βαθμούς. Το ίδιο κάνουμε και με τις άλλες ομάδες. Αρα, η βαθμολογία με την οποία θα ξεκινούσαν όλες οι ομάδες τα play outs θα ήταν η εξής:

Αναγέννηση Ψ. 5
Ατρόμητος Π. 3
Αστέρας Τσουκ. 3
Λιμνοχώρι 2
Ικαρος Λακκ. 2
Αστέρας Μιντ. 2
Πάτρα 2005 2
Παν./Αχιλλέας 0

Σε περίπτωση που ισοβαθμήσουν ομάδες και εφόσον κρίνεται θέση ή θέσεις υποβιβασμού, θα ακολουθήσουν αγώνες μπαράζ μεταξύ τους.

Google News

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ