ΑΑΔΕ: Επιτόπιοι έλεγχοι με tablet για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής

Την τεχνολογία θέτει ως βασικό μοχλό για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής η ΑΑΔΕ. Το κυνήγι των φοροφυγάδων δεν θα περιοριστεί στον έλεγχο των αποδείξεων από τους ίδιους τους καταναλωτές με την εφαρμογή apposition που θα μπορούν να κατεβάσουν στα κινητά τους για να εντοπίζουν τις «μαϊμού» αποδείξεις.

ΑΑΔΕ: Επιτόπιοι έλεγχοι με tablet για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής

Στο κυνήγι της ΑΑΔΕ μπαίνουν και οι ελεγκτές με επιτόπιους ελέγχους με τη χρήση τάμπλετ. Στόχος είναι οι ελεγκτές να έχουν άμεση πρόσβαση στο προφίλ των ελεγχόμενων και στη συνέχεια να εκδίδουν αυτόματα σημείωμα με τα αποτελέσματα το ελέγχου.

Στο στόχαστρο των ελεγκτών θα μπαίνουν και οι αποδείξεις, οι οποίες μέσω QRcode θα μπορεί ο ελεγκτής να ελέγχει εάν έχει περαστεί στα συστήματα της ΑΑΔΕ.

Επίσης μέσω των τάμπλετ θα μπορεί να ελέγχεται το «φορολογικό ιστορικό» του επαγγελματία ή της επιχείρησης. Με αυτό τον τρόπο θα επιβάλλονται επί τόπου κυρώσεις και πρόστιμα σε περίπτωση που διαπιστώνεται απόκρυψη τζίρου και μη απόδοση του ΦΠΑ.

Οι επιτόπιοι έλεγχοι με tablets θα γίνονται σε όλες τις επιχειρήσεις ακόμα και στα πρατήρια καυσίμων αλλά και γενικότερα σε όλες τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην εμπορία και διάθεση πετρελαίου.

Την ίδια ώρα μετά την «appodixi» που τέθηκε σε εφαρμογή, ακολουθεί η ειδική πλατφόρμα όπου οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να καταγγείλουν φαινόμενα φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου με βάση τα στοιχεία που έχουν στη διάθεση τους.

Οι καταγγελίες μπορούν να είναι επώνυμες αλλά και ανώνυμες. Στρατηγικός στόχος της ΑΑΔΕ είναι η ψηφιοποίηση των ελέγχων για την αποτελεσματική καταπολέμηση της φοροδιαφυγής καθώς και η αναβάθμιση των υπηρεσιών προς τους πολίτες με περιορισμό της γραφειοκρατίας και του χρόνου για την διεκπεραίωση των υποθέσεων τους.

Στο πλαίσιο αυτό το σχέδιο δράσης προβλέπει ότι έως το τέλος του έτους θα ενεργοποιηθούν:

 • Η ψηφιακή έκδοση φορολογικής ενημερότητας σε περιπτώσεις οφειλής με κριτήριο το προφίλ οφειλετών.
 • Η πλήρης αυτοματοποίηση της διαδικασίας πίστωσης των υπερεισπράξεων στους λογαριασμούς των φορολογουμένων ή συμψηφισμού με άλλες οφειλές τους χωρίς την παρεμβολή οποιασδήποτε διοικητικής διαδικασίας και η ανάπτυξη διαδικτυακής Υπηρεσίας (Web Service) με πιστωτικά Ιδρύματα για περιορισμό υπερεισπράξεων. (10/22).
 • Η εφαρμογή κινητών συσκευών για σάρωση πινακίδων κυκλοφορίας και έλεγχο ακινησία.
 • Η επικαιροποίηση και επέκταση της εφαρμογής ψηφιακής υποβολής δηλώσεων Φόρου Κερδών από Τυχερά Παίγνια.
 • Οι διαδικασίες και ενέργειες για την αποδοχή καρτών εξωτερικού στις πληρωμές φορολογικών και τελωνειακών υποχρεώσεων
 • Το αυτοματοποιημένο σύστημα επιστροφών φόρου
 • Η δημιουργία πλατφόρμας ψηφιακής υποβολής δηλώσεων λοιπών φόρων που υποβάλλονται χειρόγραφα
 • Η αυτόματη ενημέρωση βάσης Μητρώου Φορολογουμένων μέσω Διασύνδεσης με το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ)
 • Η αξιοποίηση δεδομένων καρτών αλλοδαπής
 • Η επικαιροποίηση του αρχείου χρηματοπιστωτικών προϊόντων και αναλυτικών χρηματοπιστωτικών συναλλαγών
 • Η ανάπτυξη ηλεκτρονικής εφαρμογής για τα πιστοποιητικά ΕΝΦΙΑ που εκδίδονται με χειρόγραφη διαδικασία (λοιπές περιπτώσεις – πλην του πιστοποιητικού ΕΝΦΙΑ μετά από έλεγχο)
 • Η αυτόματη ενημέρωση Ε9 για όσες δηλώσεις υποβάλλονται μέσω του myProperty
Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις και τα νέα απο την Πάτρα

Για ακόμη περισσότερα νεα από την Πάτρα, την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, μπείτε στην ροή ειδήσεων του pelop.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ