Αχαΐα: Ανησυχούν τα χαμηλά ποσοστά του εμβολιασμού – Ερχεται ο Πέτσας

Το συνολικό ποσοστό εμβολιασμού σε επίπεδο Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, βρίσκεται λίγο πάνω από το 36%, γεγονός που δημιουργεί την ανάγκη του κατεπείγοντος. Στη Δυτική Αχαΐα έχει εμβολιαστεί το 21%, στον Δήμο Ερυμάνθου το 20% και στα Καλάβρυτα το 17%

DSC 6445 e1625984417653 Εντός του Ιουλίου αναμένεται στην Πάτρα ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, με στόχο να συντονίσει τους φορείς ώστε να αλλάξει το αντιεμβολιαστικό κλίμα (ΦΩΤ. Από την επίσκεψη του υπουργού στην πόλη μας τον περασμένο μήνα)

Ανάγκη επίσπευσης των εμβολιασμών και σε Αχαΐα, ώστε να επιτευχθεί σε τοπικό επίπεδο το πολυπόθητο τείχος ανοσίας, διαπιστώνεται από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η «Π».

Το συνολικό ποσοστό εμβολιασμού σε επίπεδο Περιφέρειας βρίσκεται λίγο πάνω από το 36%, γεγονός που δημιουργεί την ανάγκη του κατεπείγοντος. Ακόμα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφουν συγκεκριμένες περιοχές, όπως η Δυτική Αχαΐα που βρίσκεται στο 21%, ενώ περίπου στο 20% κινείται ο Δήμος Ερυμάνθου. Μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται στα Καλάβρυτα όπου εμβολιασμένο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, είναι το 17% των κατοίκων. Πολύ καλύτερη είναι η κατάσταση που καταγράφεται στην πόλη της Πάτρας, με το ποσοστό εμβολιασμένων πολιτών να φτάνει στο 50%.

Αρμόδιες πηγές διευκρινίζουν ότι τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει τα υπουργεία Εσωτερικών και Υγείας για την κατανομή των εμβολιασμών σε επίπεδο δήμων, υπόκεινται σε δύο αιρεσιμότητες. Πρώτον, στα αρχεία δεν περιλαμβάνονται οι ετεροδημότες που εμβολιάζονται στις πόλεις που κατοικούν και τα μητρώα είναι με βάση την απογραφή του 2011 και χρειάζονται επικαιροποίηση. Σε κάθε περίπτωση όμως, όπως τονίζουν αρμόδιοι παράγοντες, χρειάζεται συνεργασία σε τοπικό επίπεδο ώστε να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες για τη διασφάλιση της υγείας τους και την επιστροφή στην κανονικότητα.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΕΤΣΑ
Προκειμένου να επιτευχθεί αυτό, θα ξεκινήσει άμεσα σε τοπικό επίπεδο η καταγραφή με βάση τον τόπο κατοικίας, ενώ σε δυσπρόσιτες περιοχές που βρίσκονται μακριά από τα εμβολιαστικά κέντρα, θα μεταβούν οι κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ για τον επιτόπου εμβολιασμό των κατοίκων. Μέσα στον Ιούλιο αναμένεται να επισκεφθεί την Αχαΐα ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, προκειμένου να έχει επαφές με τον Δήμο και τοπικούς οικονομικούς και κοινωνικούς παράγοντες, επιδιώκοντας τη συνεργασία για την προσέγγιση των πολιτών που είναι επιφυλακτικοί στον εμβολιασμό.

ΔΡΑΣΕΙΣ «ΠΟΡΤΑ – ΠΟΡΤΑ» 
Αυτή η τακτική που υιοθετείται από την κυβέρνηση σε κεντρικό επίπεδο σηματοδοτεί το πέρασμα στην επόμενη φάση της εμβολιαστικής εκστρατείας που επικεντρώνεται σε δράσεις «πόρτα -πόρτα». Στόχος είναι να ενημερωθούν οι πολίτες που είναι διστακτικοί για την ασφάλεια των εμβολίων και τη σημασία που έχουν για να ξεπεράσουμε την πανδημία.
Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι τα συνολικά δεδομένα είναι θετικά, καθώς έχει εμβολιαστεί το 70% των πολιτών άνω των 45 ετών και το 75% άνω των 60 ετών, οι οποίοι είναι και αυτοί που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο.
Από το υπόλοιπο 25% εκτιμάται ότι οι μισοί είναι «σκληροί αντιεμβολιαστές» οι οποίοι δεν πρόκειται να πειστούν από τα επιστημονικά δεδομένα και τη λογική. Η προσπάθεια εστιάζεται στο υπόλοιπο μισό που δεν είναι, όπου ανήκουν πολίτες που για διάφορους λόγους δεν έχουν κάνει το εμβόλιο.

Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ
Σε αυτή την προσπάθεια κρίνεται πολύ σημαντική η συνδρομή της Εκκλησίας. Γι’ αυτό δεν είναι τυχαία η παρουσία του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια και του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα στη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου την Τρίτη. Θα ζητήσουν τη βοήθεια των ιεραρχών, ώστε να φτάσει το μήνυμα του εμβολιασμού σε όλες τις εκκλησίες της χώρας μέσω των ιεραρχών.
Αλλωστε, είναι ειλημμένη η απόφαση να μην κλείσει ξανά η οικονομική και κοινωνική ζωή των πολιτών. Οπως αναφέρουν συνεργάτες του πρωθυπουργού, πρέπει να «επιτύχουμε την θωράκιση των πιο ευάλωτων και μεγαλύτερης ηλικίας πολιτών» και από εκεί και πέρα «δεν μπορούμε να περιορίσουμε ξανά τη δραστηριότητα των νέων, αλλά και των εμβολιασμένων».

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

kinal axaias Copy
nosokomeioAgiosAndreas
217742889 306541744581229 7871123058709626870 n e1627808796536
elikoptero erikson