Αχαΐα: Δικαιώθηκαν οι καλόγριες για τους πυλώνες του ΑΔΜΗΕ – Ανατροπή στη διέλευση του μεγάλου έργου

Υπέρ της Μονής Αγ. Θεοδώρων η οριστική απόφαση για τους πυλώνες

Αχαΐα: Δικαιώθηκαν οι καλόγριες για τους πυλώνες του ΑΔΜΗΕ - Ανατροπή στη διέλευση του μεγάλου έργου

Σε φάση υλοποίησης βρίσκεται πλέον η εναλλακτική όδευση για την εναέρια γραμμή υπερυψηλής τάσης 400 KV του «Δυτικού Διαδρόμου» με δύο νέους πυλώνες, που παρακάμπτει τη Μονή Αγίων Θεοδώρων στα Καλάβρυτα και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα περαιωθεί εντός του 2022.

Το έργο βαίνει προς ολοκλήρωση με καθυστέρηση τριών ετών λόγω της δικαστικής αντιπαράθεσης μεταξύ της μονής και του ΑΔΜΗΕ, που όπως πληροφορείται η «Π» από τον δικηγόρο Νίκο Ζαφειρόπουλο, έκλεισε αυτή την εβδομάδα με την έκδοση της απόφασης του δικαστηρίου, που δικαίωσε οριστικά τις πέντε μοναχές.

Αχαΐα: Δικαιώθηκαν οι καλόγριες για τους πυλώνες του ΑΔΜΗΕ - Ανατροπή στη διέλευση του μεγάλου έργου

O Νίκος Ζαφειρόπουλος

Η απόφαση δεν έχει κανένα πρακτικό αποτέλεσμα στη συγκεκριμένη υπόθεση, αφού η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ με τη σύμφωνη γνώμη και του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, άλλαξε στάση εδώ και μήνες και προβαίνει ήδη στην αλλαγή όδευσης των καλωδίων.

Είναι όμως, η πρώτη πανελλαδικά δικαστική απόφαση που ακυρώνει όδευση γραμμής υπερυψηλης τάσης, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως νομικό προηγούμενο για άλλες υποθέσεις, τόνισε στην «Π» ο δικηγόρος της μονής Νίκος Ζαφειρόπουλος.

Το κέντρο υψηλής τάσης Μεγαλόπολης τέθηκε σε λειτουργία το 2014 για τη σύνδεση της μονάδας Μεγαλόπολη V, την ενίσχυση της διείσδυσης ΑΠΕ στην Πελοπόννησο και την υποστήριξη των τάσεων σε ώρες υψηλών φορτίων.

Για να συνδεθεί το ΚΥΤ Μεγαλόπολης με τα κυκλώματα 400 KV στην πλευρά του Αντιρρίου χρειαζόταν μια νέα γραμμή μεταφοράς 400 KV διπλού κυκλώματος, αποτελούμενη από εναέρια, υπόγεια και υποβρύχια τμήματα. Τα έργα αυτά ήταν έτοιμα σχεδόν στο σύνολο τους από το 2019, αλλά οι πέντε μοναχές της Μονής κατάφεραν να μπλοκάρουν με δικαστικές προσφυγές την τοποθέτηση δύο πυλώνων κοντά στο μοναστήρι. Τελικά, λόγω της σημασίας του Δυτικού Διαδρόμου και καθώς οι μοναχές δεν υπαναχωρούσαν,επιλέχθηκε η εναλλακτική όδευση που ολοκληρώνεται εντός του έτους.

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις και τα νέα απο την Πάτρα

Για ακόμη περισσότερα νεα από την Πάτρα, την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, μπείτε στην ροή ειδήσεων του pelop.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ