Αχαΐα: Είδος πολυτελείας τα τυροκομικά και το γάλα

Στην Αχαΐα μεγάλες συνεταιριστικές οργανώσεις, αδυνατούν πλέον να απορροφήσουν το αυξημένο κόστος παραγωγής και το μετακυλούν στον καταναλωτή, ενώ μικρά τυροκομεία οδηγούνται σε «λουκέτο», επειδή τα προϊοντα τους γίνονται πανάκριβα.

Αχαΐα: Είδος πολυτελείας τα τυροκομικά και το γάλα

Σε νέο γύρο ανατιμήσεων οδηγούνται το φθινόπωρο οι τυροκομικές επιχειρήσεις της χώρας, καθώς το αυξημένο κόστος παραγωγής και πρώτης ύλης, μεταφέρεται πλέον στις βιτρίνες των ψυγείων των σούπερ μάρκετ.

Η αγορά των τυροκομικών και γαλακτοκομικών προϊόντων της Αχαΐας που θεωρείται από τις πιο σημαντικές της χώρας, δεν θα μπορούσε να εξαιρεθεί από αυτές τις εξελίξεις, καθώς το ανεξέλεγκτο κύμα ακρίβειας, έχει καταστήσει ακόμα και την παραδοσιακή φέτα, είδος πολυτελείας.

Στην Αχαΐα μεγάλες συνεταιριστικές οργανώσεις, αδυνατούν πλέον να απορροφήσουν το αυξημένο κόστος παραγωγής και το μετακυλούν στον καταναλωτή, ενώ μικρά τυροκομεία οδηγούνται σε «λουκέτο», επειδή τα προϊοντα τους γίνονται πανάκριβα.

Αχαΐα: Είδος πολυτελείας τα τυροκομικά και το γάλα

O Παύλος Σατολιάς,

Για παράδειγμα, η τιμή των τυροκομικών έχει αυξηθεί τους τελευταίους μήνες μέχρι και 30%. Δύο είναι οι βασικές αιτίες αυτής της κατάστασης, όπως εξηγεί στην «ΠτΚ» ο Παύλος Σατολιάς, πρόεδρος του Συνεταιρισμού Καλαβρύτων που είναι ηγέτης στην παραγωγή βαρελίσιας φέτας ΠΟΠ και δυνατός παίκτης στην παραγωγή εκλεκτής φέτας ΠΟΠ στην ελληνική αγορά.

Τα μεγάλα τυροκομεία, λόγω ελλείψεων στην τροφοδοσία γάλακτος, δεν έχουν αποθέματα τυριών, κυρίως φέτας, ενώ το υψηλό κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας, των καυσίμων και των ζωοτροφών, είναι αδύνατον πλέον να απορροφηθεί από τις επιχειρήσεις και μοιραία μεταφέρεται στην λιανική τιμή των προϊόντων.

Ο κ. Σατολιάς τόνισε ότι μέσα σε έναν χρόνο η μεσοσταθμική αύξηση στην λιανική τιμής της βαρελίσιας φέτας στο 80% των τυροκομείων της χώρας, κυμάνθηκε στο 25%-30%. Το κόστος παραγωγής σε μια μέση τυροκομική μονάδα, έχει αυξηθεί τουλάχιστον 15% και το ίδιο συμβαίνει και για το κόστος παραγωγής των κτηνοτρόφων, λόγω των ανατιμήσεων σε ενέργεια, ζωοτροφές και άλλα εφόδια.

Ολη η αλυσίδα παραγωγής, έχει επιβαρυνθεί σημαντικά και ο καταναλωτής, μοιραία θα υποστεί και αυτός στην τσέπη του, το κύμα της ακρίβειας. Το κακό, όπως είπε ο κ. Σατολιάς, είναι ότι στον ορίζοντα δεν διαφαίνεται κάποιο σημάδι συγκράτησης των ανατιμήσεων.

Η αγορά του καλαμποκιού, που αποτελεί την βασική πρώτη ύλη των ζωοτροφών για τους κτηνοτρόφους, παραμένει σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα, ενώ και το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας και καυσίμων δεν υποχωρεί.

«Ζούμε σε ένα έντονα πληθωριστικό περιβάλλον, με το εισόδημα των καταναλωτών να βαίνει συνεχώς μειούμενο και η αγορά δείχνει τα πρώτα σημάδια κόπωσης, με μείωση της κατανάλωσης», τόνισε ο κ. Σατολιάς, «και αυτό το τσουνάμι ακρίβειας, θα πάρει όσους δεν αντέξουν μαζί του».

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι μεσοσταθμικές αυξήσεις τυροκομικών και γαλακτοκομικών προϊόντων από τον Δεκέμβριο 2021 έως και τον Αύγουστο 2022 ήταν οι εξής:

Αχαΐα: Είδος πολυτελείας τα τυροκομικά και το γάλα

 

Γιώργος Παπαλεξόπουλος:
Κτηνοτρόφοι μειώνουν τα κοπάδια τους λόγω κόστους
Αχαΐα: Είδος πολυτελείας τα τυροκομικά και το γάλα

O Γιώργος Παπαλεξόπουλος

Αιτια για τις αυξήσεις που βλέπουμε στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ στα γαλακτοκομικά προϊόντα, είναι η αύξηση του κόστους παραγωγής, τόνισε και ο πρόεδρος της γαλακτοβιομηχανίας και του συνεταιρισμού αγελαδοτρόφων Πατρών «Πρώτο» Γιώργος Παπαλεξόπουλος.

Οι ανατιμήσεις στις ζωοτροφές φτάνουν και το 80% από την κρίση στα σιτηρά που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία και αυτό το εκμεταλλεύθηκαν κάποιοι επιτήδιοι, τόνισε ο κ. Παπαλεξόπουλος.

Επιπλέον, οι ανατιμήσεις στην ηλεκτρική ενέργεια και στα καύσιμα, επιβάρυναν ακόμα την κατάσταση και η τιμή του γάλακτος δεν μπορούσε να μείνει πλέον στα ίδια επίπεδα γιατί θα ήταν ζημιογόνος για όλους, από τους κτηνοτρόφους μέχρι τις γαλακτοβιομηχανίες.

Τέλος, η αύξηση στο κόστος παραγωγής, έχει προκαλέσει και ένα νέο φαινόμενο που επιτείνει την ακρίβεια. Κτηνοτρόφοι αναγκάζονται να μειώσουν τα κοπάδια τους, ή και να εγκαταλείψουν τελείως την εκτροφή ζώων, γιατί δεν τους συμφέρει, τόνισε ο κ. Παπαξεξόπουλος. Αυτό το φαινόμενο, ακόμα δεν είναι έντονο, αλλά συμβαίνει και  οδηγεί σε έλλειψη έλλειψη γάλακτος και μικρότερη παραγωγή προϊόντων που ενισχύει το περιβάλλον ακρίβειας.

 

Χρήστος Γιαννόπουλος:
Ολα τα κόστη παραγωγής έχουν ξεφύγει
Αχαΐα: Είδος πολυτελείας τα τυροκομικά και το γάλα

O Χρήστος Γιαννόπουλος

Ο επιχειρηματίας κτηνοτρόφος Χρήστος Γιαννόπουλος, ιδρυτής της σύγχρονης φάρμας προβάτων «Μιλόρα Φαρμ», τόνισε στην «ΠτΚ» ότι τα κόστη παραγωγής στην κτηνοτροφία έχουν ξεφύγει, λόγω των πρωτοφανών ανατιμήσεων στις ζωοτροφές, στα παράγωγά τους και στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Ανέφερε για παράδειγμα ότι το κριθάρι και το καλαμπόκι από 17 λεπτά/κιλό έχουν εκτοξευθεί στα 40 λεπτά/κιλό. Το τριφύλλι αυξήθηκε από 14 σε 24 λεπτά/κιλό και το άχυρο από 5 σε 8 λεπτά/κιλό. Συνακόλουθα, τις ίδιες αυξήσεις έχουν και τα παράγωγά τους.

Η ηλεκτρική ενέργεια, έχει επίσης ανατιμηθεί και παραμένει ακριβή, ακόμα και μετά τις επιδοτήσεις της κυβέρνησης. Η φάρμα του, όπως είπε ο κ. Γιαννόπουλος από 2.000 – 2.500 ευρώ μηνιαίο κόστος ρεύματος, έχει πλέον 4.500 – 5.000 ευρώ.

Φυσικά, όλα αυτά τα κόστη, από ένα σημείο και μετά, δεν μπορούν να απορροφηθούν και μεταφέρονται στα τελικά προϊοντα, όπως το γάλα που είναι και το βασικό προϊόν της «Μιλιόρα Φαρμ».

Ρωτήσαμε τον κ. Γιαννόπουλο τι περιμένει για το μέλλον: «Ολος ο πλανήτης είναι σε αναμονή να γίνει κάτι» είπε.

 

Γιώργος Παπαγεωργίου:
Μικροί παραγωγοί βλέπουν «λουκέτα»
Αχαΐα: Είδος πολυτελείας τα τυροκομικά και το γάλα

O Γιώργος Παπαγεωργίου

Η αύξηση στην τιμή των ζωοτροφών, αναγκάζει να τρώνε τα ζώα λιγότερο, έτσι επηρεάζεται και η παραγωγή γάλακτος, που τελικά μειώνεται. Μάλιστα, η κατάσταση είναι τραγική για τους μικρούς παραγωγούς τυροκομικών προϊόντων που βρίσκονται μπροστά στον κίνδυνο να βάλουν στις επιχειρήσεις τους.

Ο παραγωγός δεν έκρυψε την ανησυχία του, ότι επίκεινται ελλείψεις στο τυροκομικά προϊόντα, καθώς από εκεί που η καθημερινή παραγωγή ήταν 3 τόνοι γάλα, σήμερα η παραγωγή έχει πέσει στα 1.500 με 1.800 κιλά παραγωγής γάλακτος ημερησίως.

Ο Γιώργος Παπαγεωργίου που διατηρεί μικρό τυροκομείο στον Δήμο Ερυμάνθου, περιγράφει τον σταυρό του μαρτυρίου που σηκώνει με το πανάκριβο ρεύμα: «Ένα μικρό τυροκομείο, σφηνωμένο μες τα βουνά στα ορεινά της Αχαΐας στον Ερύμανθο, 1000 ευρώ το μήνα ηλεκτρικό ρεύμα. Η καθαρή κατανάλωση ρεύματος είναι 250 ευρώ και άλλα 750 χαράτσι. Αδυνατώ πλέον να πληρώσω, στράγγισα. Κι από Σεπτέμβρη – Οκτώβρη μπαίνει η ταφόπλακα. Για τον κ. Παπαγεωργίου, την ευθύνη γι΄αυτή την κατάσταση φέρει η κυβέρνηση.

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ