Αχαΐα – ΕΙΝΑ: Να μην γίνει το ΕΚΑΒ ο νέος ΟΣΕ
Σε νέα επίσημη ανακοίνωση, η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας, αναφέρεται στη νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου σχετικά με τα μεικτά πληρώματα του ΕΚΑΒ, τονίζοντας πως η κατάσταση οδεύει στον ίδιο δρόμο του ΟΣΕ και των Τεμπών.
Αναλυτικά:
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της κυβερνήσεως η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας που αφορά στη διάθεση προσωπικού της Πυροσβεστικής ή των Ενόπλων Δυνάμεων για τη μεταφορά ασθενών με ΕΚΑΒ σε περιοχές που δεν επαρκεί το υπάρχον προσωπικό.
Πρόκειται για συνέχιση της υποβάθμισης των παρεχόμενων υγειονομικών υπηρεσιών με τα γεγονότα του τελευταίου διαστήματος και τις απώλειες ασθενών να επιβεβαιώνουν τις τραγικές ελλείψεις τόσο στην προνοσοκομειακή όσο και στη νοσοκομειακή φροντίδα. Η εγκατάλειψη είναι τέτοια που ακόμα και σε αστικές περιοχές θρηνούμε θύματα, όπως έγινε πρόσφατα στο Περιστέρι.
Μάλιστα, όπως καταγγέλλει το σωματείο εργαζομένων του ΕΚΑΒ, η επάνδρωση των πληρωμάτων με μη εκπαιδευμένο στη διάσωση και τη διακομιδή προσωπικό, εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους για την υγεία των ασθενών.
Την ίδια στιγμή που βρίσκονται στη λίστα αναμονής 3500 απόφοιτοι διασώστες του ΕΚΑΒ, εκπαιδευμένοι και καταρτισμένοι, η κυβέρνηση της ΝΔ -συνεχίζοντας την πολιτική όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων-αντιμετωπίζει την υγεία ως κόστος και την ενίσχυση με προσωπικό <<μη επιλέξιμη>>με βάση τα κριτήρια του Ταμείου Ανάκαμψης.
Από τη μία λοιπόν, μπαλώνει όπως-όπως τα κενά. Από την άλλη, δίνει το φιλέτο των διακομιδών απευθείας σε ιδιώτες, υλοποιώντας το νόμο 4999/2022. Χθες κιόλας, στη συνεδρίαση του ΔΣ του Πανεπιστημιακού Γεν. Νοσοκομείου Πατρών, ψηφίστηκε μετά από πρόταση του Διοικητή κου Μπάκου η προκήρυξη διαγωνισμού για την ανάληψη των διακομιδών από ιδιωτική εταιρεία ασθενοφόρων. Όπως ξεκαθάρισε, θα αφορά μόνο διακομιδές από το νοσοκομείο προς το σπίτι (εξιτήρια) και μόνο εντός νομού Αχαΐας. Άραγε, γι’ αυτές τις αναθέσεις λεφτά υπάρχουν, ενώ για τη στελέχωση του ΕΚΑΒ δεν υπάρχουν;
Αντί λοιπόν η κυβέρνηση να προσλάβει μόνιμο προσωπικό στο ΕΚΑΒ, που στενάζει κάτω από τις τραγικές ελλείψεις που έχει προκαλέσει η πολιτική όλων των κυβερνήσεων με την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωσή του, καταφεύγει στις φθηνές -για το κράτος- λύσεις, με τη μετακίνηση προσωπικού, ανοίγοντας ταυτόχρονα τον δρόμο στο ιδιωτικό κεφάλαιο για «επενδύσεις» στον χώρο της Υγείας.
Να μην γίνει το ΕΚΑΒ ο νέος ΟΣΕ
Να ακυρωθούν οι επικίνδυνοι για την υγεία των ασθενών σχεδιασμοί “μεικτών πληρωμάτων”.
Να παραμείνει το ΕΚΑΒ δημόσιο. ΕΞΩ οι ιδιώτες. Να ακυρωθεί άμεσα ο διαγωνισμός του ΠΓΝΠ.
Να προκηρυχθούν με κατεπείγουσες διαδικασίες και να χρηματοδοτηθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό οι χιλιάδες κενές θέσεις διασωστών του ΕΚΑΒ.
Απαιτούμε εδώ κα τώρα την πλήρη ανάπτυξη δημόσιας επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας, που απαιτεί την ύπαρξη μόνιμων υποδομών, μόνιμου εκπαιδευμένου προσωπικού και επάρκεια εναέριων, θαλάσσιων και επίγειων μέσων.
Η «Πελοπόννησος» και το pelop.gr σε ανοιχτή γραμμή με τον Πολίτη
Η φωνή σου έχει δύναμη – στείλε παράπονα, καταγγελίες ή ιδέες για τη γειτονιά σου.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News
Από το Δίκτυο
Θηλασμός: Το «θαύμα» των πρώτων 1.000 ημερών – Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο του μωρού
CMF Clip Pro: Τα open-ear earbuds της Nothing με θήκη Smart Dial
Λένα Παπαληγούρα: Δεν υπάρχει μέρα που να μη σκεφτώ τον πατέρα μου
Ελαστικά & Καλοκαίρι: Πώς να ελέγξετε τα λάστιχα σε 2 λεπτά πριν το ταξίδι
Χρησιμοποιείς Google passkeys για τους κωδικούς σου; Και όμως μπορούν να τους κλέψουν
Πάρκαρε μέσα στη θάλασσα: Τι μπορεί να προκαλέσει το αλμυρό νερό στο αυτοκίνητο ΦΩΤΟ
Μικρές κόκκινες κουκκίδες στο δέρμα: Πότε είναι αθώες;
Συνάντηση του Επιστημονικού Πάρκου Πατρών με ΑΔΜΗΕ και Wise Greece
