Αχαΐα – Ελιές: Αμάζευτη η καλύτερη σοδειά της 20ετίας…με κινδύνους, λείπουν «χέρια»

Στην Αχαΐα, στο 25%-50% του ελαιοκάρπου – λόγω έλλειψης εργατικών χεριών – δεν έχει γίνει συγκομιδή.

Αχαΐα Η έλλειψη ξένων εργατών προκαλεί και στην Αχαΐα σοβαρές αρρυθμίες
Οι αγρότες επισημαίνουν ότι αν και η φετινή παραγωγή ελιάς ήταν η καλύτερη της τελευταίας 20ετίας σε επίπεδο ποσότητας και τιμής, εντούτοις παραμένει ακόμα στα δένδρα σε πολύ μεγάλο ποσοστό, γιατί δεν υπάρχουν εργατικά χέρια.

Σύμφωνα με πηγές της «Π», σε αρκετές γεωργικές εκμεταλλεύσεις όπου οι ιδιοκτήτες τους είναι κάτοικοι αστικών κέντρων και δεν είχαν τα χρονικά περιθώρια μεγάλων αδειών από την εργασία τους, οι ελιές έχουν μείνει πάνω στα δένδρα ή πέφτουν στη γη και χάνονται.

Η έλλειψη ξένων εργατών προκαλεί και στην Αχαΐα σοβαρές αρρυθμίες, που αναπόφευκτα μεταφέρονται στον όγκο της παραγωγής και στις τιμές των προϊόντων. Οσοι από αυτούς παρέμειναν πίσω, είναι πλέον περιζήτητοι από τον αγροτικό κόσμο. Και, σύμφωνα με τους νόμους της αγοράς, η υψηλή ζήτησή τους και η μειωμένη προσφορά, έχει αυξήσει και τα μεροκάματά τους. Τα μεροκάματα έχουν φτάσει στα 45 έως 50 ευρώ. Είναι πολλά χρήματα και οι εργάτες τις περισσότερες φορές δεν έχουν καμιά εμπειρία.

Πάντως, τα μηνύματα που έρχονται από όλη τη Δυτική Ελλάδα δυστυχώς δεν είναι καλά, καθώς υπάρχουν περιοχές που δεν πρόλαβαν να μαζέψουν την ελιά που είναι για επιτραπέζια κατανάλωση και την αφήσαν για να την μαζέψουν για λάδι, που η αξία του είναι  χαμηλότερη. Τέτοιες περιοχές είναι η Αμφισσα, η Αιτωλοακαρνανία και κάποιες περιοχές της Πελοποννήσου.

Στην Πελοπόννησο ειδικά, υπάρχουν περιοχές που από τους 10 εργάτες γης, που υπήρχαν προ κορονοϊού οι επτά έχουν φύγει, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν εργατικά χέρια να μαζέψουν τις ελιές και να επιστρατεύονται οι οικογένειες για να γίνει αυτή η δουλειά. Δυστυχώς, όπως αναφέρουν οι εμπλεκόμενοι στον κλάδο, όσο περνάει ο καιρός ο φόβος ότι δεν θα βγει το λάδι που θέλουν ποιοτικά, όσο παρατείνεται το μάζεμα της ελιάς, είναι μεγάλος και δεν φαίνεται να υπάρχει τρόπος να ξεπεραστεί γρήγορα το πρόβλημα της έλλειψης εργατικών χεριών.

«Ο κόσμος στράφηκε στην αγορά μηχανημάτων»

Αχαΐα

Ο Δημήτρης Παρασκευόπουλος

Ο πρόεδρος της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Πάτρας Δημήτρης Παρασκευόπουλος, μιλώντας στην «Π», είπε ότι στην περιοχή των Πατρών, ένα ποσοστό 25% της παραγωγής ελιάς, παραμένει ακόμα και σήμερα πάνω στα δένδρα, ενώ στην περιοχή της Δυτικής Αχαΐας το ποσοστό είναι μεγαλύτερο.  Η έλλειψη εργατικών χεριών είναι το βασικό πρόβλημα και αν η τιμή του ελαιόλαδου φέτος δεν ήταν τόσο υψηλή, τότε οι μεγαλύτερες ποσότητες ελαιοκάρπου θα είχαν μείνει πάνω στα δένδρα.

Πάντως, οι αγρότες προσπαθούν να βρουν λύσεις από τα προϊόντα που προσφέρει η τεχνολογία. Φέτος, όπως είπε ο Δημήτρης Παρασκευόπουλος πολλοί ελαιοκαλλιεργητές αναζήτησαν λύσεις σε μηχανήματα συγκομιδής, όμως με μεγάλη επιφύλαξη, γιατί δεν είναι ακόμα ξεκάθαρι τι ζημιές μπορεί να προκαλούν στα δένδρα. Προβλήματα δάκου δεν παρατηρούνται φέτος στην ευρύτερη περιοχή των Πατρών, είπε ο κ. Παρασκευόπουλος, όμως το χαλάζι που έπεσε προχθές ήταν ένα ανησυχητικό φαινόμενο και αν οι παραγωγοί δεν προλάβουν να συλλέξουν το προϊόν από τα δένδρα, μια ενδεχόμενη θεομηνία θα προκαλέσει μεγάλη καταστροφή. Ο κ.Παρασκευόπουλος τόνισε ακόμα ότι είναι ανάγκη να ενδυναμωθούν οι συνεταιριστικές οργανώσεις, ώστε να έχουν δυνατότητα παρέμβασης στην αγορά του προϊόντος. Μάλιστα, κάλεσε την πολιτεία να δώσει μεγαλύτερες διευκολύνσεις και να παρέμβει προς τις τράπεζες για την ευνοϊκότερη ρύθμιση οφειλών.

Ακολουθείστε τις ειδήσεις του pelop.gr στο

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Νεμεσις
Νεμεσις
16 ημέρες πριν

Εγω πάντως άκουσα πως θα προσφερθουν εθελοντικά για το μάζεμα της ελιάς οι Χρυσαυγιτες. Αφου το “έξω οι ξενοι, γιατί μας παίρνουν τις δουλειές ” είναι το μότο τους, να πάνε αυτοί να τις μαζέψουν τώρα. Τι; Οχι; Δεν θα πάνε; Απλα, να τους πει κάποιος ότι μαζεύονται με ραβδί, όχι με σουγιά…….