Αχαΐα – Ένταση στον Ψαθόπυργο για συλλήψεις καταστηματαρχών από Αστυνομικούς

«Ναυμαχία» με θύματα στην παραλιακή εστίαση στον Ψαθόπυργο. Το έγγραφο αίτημα των κατοίκων και η απάντηση στην εφημερίδα «Πελοπόννησος», του Αντιδημάρχου Πάτρας, Διονύση Πλέσα

Ψαθόπυργο Αναβρασμός στο ψαροχώρι μετά τις κινήσεις της Αστυνομίας κατά επαγγελματιών.

Η προσπάθεια των Αρχών να επιβάλλουν τη νομιμότητα στην εποχή του «κινήματος της πετσέτας» προκάλεσε αναστάτωση στον Ψαθόπυργο, αλλά ανέδειξε παράλληλα κι ένα μείζον πολιτικό θέμα.

Ολα ξεκίνησαν όταν κλιμάκιο της Κτηματικής Υπηρεσίας και της ΕΛΑΣ βρέθηκε στην περιοχή, διαπιστώντας παράβαση στην τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων στο πεζοδρόμιο δίπλα στη θάλασσα. Ακολούθησαν έξι συλλήψεις καταστηματαρχών με τη διαδικασία του αυτοφώρου (ο ένας αφέθηκε ελεύθερος για λόγους υγείας), με τους συλληφθέντες να παίρνουν χθες τριήμερη προθεσμία για να απολογηθούν.

Εκείνο που θίγουν, ωστόσο, καταστηματάρχες και κάτοικοι του Ψαθοπύργου είναι ότι η κοινότητα έχει υποβάλει από τις 18 Νοεμβρίου 2022 αίτημα προς τη δημοτική αρχή για τη νομιμοποίηση του λιμενίσκου και του παραλιακού πεζοδρομίου, προκειμένου και τα καταστήματα να δικαιούνται σχετικές άδειες από τον Δήμο Πατρέων. «Μας έχουν ξεχάσει τόσους μήνες. Είναι μια κωλυσιεργία εκ μέρους των υπευθύνων. Το είχαμε ζητήσει τόσους μήνες πριν για να προλάβουμε τη θερινή σεζόν και να εξυπηρετηθούν οι επισκέπτες της περιοχής μας. Δυστυχώς δεν έχει γίνει τίποτα απολύτως από τη δημοτική αρχή», ήταν η καταγγελία καταστηματαρχών και κατοίκων στην οποία πρόσθεσαν και το εξής, χτυπώντας προς κάθε κατεύθυνση το καμπανάκι του κινδύνου: «Η καταληκτική ημερομηνία για νομιμοποίηση είναι στις 23/4/2024. Μετά το πεζοδρόμιο κρίνεται αυθαίρετο και πρέπει να κατεδαφιστεί».

Ψαθόπυργο

Το αίτημα της Κοινότητας από τις 18 Νοεμβρίου 2022

Απευθυνθήκαμε στον αντιδήμαρχο Διοίκησης και Οικονομικών Διονύση Πλέσσα, μεταφέροντάς του τις σχετικές καταγγελίες κι απάντησε ως εξής: «Καταρχήν, οι παραλίες ανήκουν στον λαό. Υπάρχει, βέβαια, μια υπουργική απόφαση που δίνει κάθε χρόνο τη δυνατότητα σε παραθαλασσια καταστήματα εστίασης να πάρουν ένα κομμάτι, αλλά υπό κάποιες προϋποθέσεις. Το να είναι π.χ. τα τραπεζοκαθίσματα 5 μέτρα και πίσω από εκεί που σκάει το κύμα, για να υπάρχει χώρος για τους λουόμενους, ενώ μπορούν να πάρουν μέχρι και 60% για ομπρέλες και ξαπλώστρες, αρκεί να υπάρχει διάδρομος για τους λουόμενους. Εμείς σε όσες άδειες έχουμε δώσει, τηρούνται αυτές οι προϋποθέσεις. Υπάρχει μια συγκεκριμένη διαδικασία.

Προηγείται η αίτηση, ακολουθεί η αυτοψία και η έγκριση της Κτηματικής Υπηρεσίας. Μέχρι τις 30/6 η άδεια εκδίδεται από τον Δήμο με έγκριση της Κτηματικής. Μετά την άδεια δίνει η Κτηματική. Στον Ψαθόπυργο έχουμε δώσει άδεια σε 4 καταστήματα που πληρούν τις προϋποθέσεις. Σε άλλα όχι. Οσοι δεν έχουν άδεια έχουν καταχρηστική συμπεριφορά. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να εμποδίζει τους λουόμενους. Συνολικά για όλη την ακτογραμμή στον Δήμο μας, έχουμε δώσει 35 άδειες κι άλλες 18 η Κτηματική».