Αχαΐα: Επανεκκίνηση μετ’ εμποδίων – Οι πολίτες μιλούν στην «Π« και ψηφίζουν «δαγκωτό»… τρένο

Με καθυστερήσεις, τροποποιήσεις και ακυρώσεις δρομολογίων, ξεκίνησε την Τετάρτη 22/03/2023, ο προαστιακός σιδηρόδρομος της Πάτρας, μετά τη διακοπή διάρκειας τριών εβδομάδων, στη σκιά του πολύνεκρου δυστυχήματος των Τεμπών.

Αχαΐα: Επανεκκίνηση μετ’ εμποδίων - Οι πολίτες μιλούν στην «Π« και ψηφίζουν «δαγκωτό»... τρένο Μετά τις πρώτες αναγγελίες καθυστερήσεων ακολούθησαν και οι ακυρώσεις δρομολογίων

Με καθυστερήσεις, τροποποιήσεις και ακυρώσεις δρομολογίων, ξεκίνησε πάλι χθες Τετάρτη 22/03/2023, ο προαστιακός σιδηρόδρομος της Πάτρας, μετά τη διακοπή διάρκειας τριών εβδομάδων, στη σκιά του πολύνεκρου δυστυχήματος των Τεμπών.

Για την έναρξη των δρομολογίων του Προαστιακού της Πάτρας έχουν εφαρμοστεί ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας, στα οποία περιλαμβάνεται η στελέχωση των σταθμών με δύο σταθμάρχες και των συρμών με δύο μηχανοδηγούς και οι μειωμένες ταχύτητες.

Των Σωτήρη Παπανδρέου, Κωνσταντίνου Λαμπρόπουλου

Η Hellenic Train εξέδωσε πρόγραμμα δρομολογίων αργά το βράδυ της Τρίτης, με πλήρη κάλυψη του βόρειου και του νότιου κλάδου, καθώς και με ανταποκρίσεις λεωφορείων για το Πανεπιστήμιο και το ΠΓΝΠ.

Ωστόσο, οι πρώτες καθυστερήσεις εμφανίστηκαν από νωρίς το πρωί στον νότιο κλάδο, με την αμαξοστοιχία 11352 (Αγ. Ανδρέας- Καμίνια) και ώρα αναχώρησης 7:32, που τελικά αναχώρησε με 22 λεπτά καθυστέρηση.

Επίσης, η αμαξοστοιχία 11350 (Αγ. Ανδρέας-Κάτω Αχαΐα) με ώρα αναχώρησης 6:28, αναχώρησε με 16 λεπτά καθυστέρηση. Λίγο αργότερα, η Hellenic Train εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία ενημέρωνε το επιβατικό κοινό, ότι χθες όλα τα δρομολόγια θα ξεκινούσαν με καθυστέρηση.

Λίγο αργότερα, έγιναν και οι πρώτες ακυρώσεις δρομολογίων και συγκεκριμένα, το 12305 των 13:30 από Αγ. Ανδρέα προς Αγ. Βασίλειο και το 12306 των 14:08 από Ρίο προς Αγ. Ανδρέα και το 12354 των 13:32 από Αγ. Ανδρέα προς Κάτω Αχαϊα και το 12355 των 14:04 από Καμίνια προς Αγ. Ανδρέα.

Οσον αφορά στα δρομολόγια στη γραμμή του Κιάτου, από την πλευρά των σιδηροδρομικών, η εκκρεμότητα αφορά την παροχή γραπτής βεβαίωσης για τη διέλευση από σήραγγες, όπου έχουν διαπιστωθεί προβλήματα από την Πυροσβεστική στον φωτισμό και τη δυνατότητα επικοινωνίας εντός αυτών.

ΓΕΜΑΤΑ ΟΛΑ ΤΑ ΤΡΕΝΑ ΤΟΥ ΟΔΟΝΤΩΤΟΥ

Η επανεκκίνηση των δρομολογίων του Οδοντωτού έγινε χθες με μεγάλη επιτυχία. Εκτελέστηκαν και τα τρία τακτικά δρομολόγια (9:52, 12:17 και 15:07) τα οποία ήταν όλα γεμάτα με τουρίστες.

Αχαΐα: Επανεκκίνηση μετ’ εμποδίων - Οι πολίτες μιλούν στην «Π« και ψηφίζουν «δαγκωτό»... τρένο

«Αισθανόμαστε καλύτερα που ξεκίνησαν πάλι τα δρομολόγια», δήλωσε στην «Πελοπόννησο» ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Οδοντωτού Σιδηρόδρομου Γιάννης Καραπαναγιώτης. Το πρώτο δρομολόγιο ήταν σχεδόν γεμάτο με 78 μαθητές λυκείου από την Πάρο που βρίσκονταν στην Πάτρα για εκδρομή και μόλις πληροφορήθηκαν ότι το τουριστικό τρένο έμπαινε ξανά στις ράγες, έκλεισαν αμέσως όλες τις θέσεις για μονοήμερη επίσκεψη στα Καλάβρυτα και το Χιονοδρομικό Κέντρο.

Σήμερα Πέμπτη 23/03/2023 όλες τις θέσεις του πρώτου δρομολογίου είχαν κλειστεί από μέλη ενός ΚΑΠΗ από την Ανάβυσσο και στη συνέχεια από σχολεία που ξεκίνησαν πάλι τις εκδρομές προς τα Καλάβρυτα. «Τα τηλέφωνα του εκδοτηρίου εισιτηρίων σπάνε καθημερινά από εκδρομείς που κλείνουν θέσεις μέχρι και τον Ιούνιο» είπε ο κ. Καραπαναγιώτης και πρόσθεσε ότι για το σαββατοκύριακο του Ευαγγελισμού, όλα τα δρομολόγια είναι πλήρη ενώ η υπεύθυνοι του τρένου ήδη σχεδιάζουν να θέσουν σε λειτουργία δύο έκτακτα δρομολόγια για την εξυπηρέτηση της μεγάλης ζήτησης, όπως έγινε την Καθαρά Δευτέρα.

Αναφορικά με την ασφαλή λειτουργία της γραμμής, για την οποία η διοίκηση του ΟΣΕ δίνει μεγάλη σημασία λόγω του τουριστικού της χαρακτήρα, κάθε συρμός στελεχώνεται με δύο μηχανοδηγούς και προσωπικό καμπίνας, όπως προβλέπουν τα νέα μέτρα. Επιπλέον, οι υπεύθυνοι του ΟΣΕ κατά την επιθεώρηση της γραμμής δεν εντόπισαν κανένα πρόβλημα.

ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΨΗΦΙΖΟΥΝ «ΔΑΓΚΩΤΟ»… ΤΡΕΝΟ

Οχι μόνο δεν αισθάνθηκαν κάποιο αίσθημα φόβου ή αγωνίας για το αν θα φτάσουν στον προορισμό τους οι πολίτες της Πάτρας που χρησιμοποίησαν χθες, μετά και την 20ήμερη διακοπή της λειτουργίας του, τον Προαστιακό, αλλά αντίθετα εκφράστηκαν στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» με τα καλύτερα λόγια για την ταχύτητα, την άνεση και την ασφάλεια που παρέχει το τρένο στην περιοχή μας.

Η «Π» βρέθηκε στον σταθμό του Αγίου Ανδρέα κι έκανε επιτόπια αυτοψία στην πρώτη ημέρα επαναλειτουργίας του Προαστιακού, μιλώντας με συμπολίτες που χρησιμοποιούν το τραίνο με διάφορους προορισμούς, τόσο εντός αστικού ιστού, όσο και από τα Καμίνια μέχρι το Ρίο. Ας δούμε τι δήλωσαν εργαζόμενοι, νοικοκυρές, συνταξιούχοι και φοιτητές, για τους οποίους διαπιστώσαμε ότι ψηφίζουν «δαγκωτό» τον Προαστιακό!

ΚΩΣΤΑΣ ΣΚΟΥΖΕΣ: «Εξυπηρετηθήκαμε»

«Είναι σημαντικό που επανήλθε η κανονική λειτουργία του Προαστιακού, ειδικά για εμάς που χρησιμοποιούμε σε καθημερινή βάση το τρένο. Η πρώτη ημέρα είχε κίνηση και νομίζω ότι οι εργαζόμενοι και οι φοιτητές, αλλά και ο υπόλοιπος κόσμος εξυπηρετήθηκαν όπως πρώτα, χωρίς κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα. Προσωπικά αγαπάω το τρένο και δεν ένιωσα κάποιον ιδιαίτερο φόβο».

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΦΛΩΡΑΤΟΣ: «Εύκολα και άνετα»

Αχαΐα: Επανεκκίνηση μετ’ εμποδίων - Οι πολίτες μιλούν στην «Π« και ψηφίζουν «δαγκωτό»... τρένο

«Είναι πολύ σημαντικό το ότι μπαίνουμε και πάλι σε κανονικούς ρυθμούς δρομολογίων με τον Προαστιακό. Για εμάς που είμαστε καθημερινοί επιβάτες του τρένου, η διακοπή που υπήρξε το προηγούμενο διάστημα στα δρομολόγια ήταν πρόβλημα και η μετακίνησή μας γινόταν με τη συγκοινωνία. Το τρένο είναι εύκολο και άνετο μέσο και πιστεύω ότι θα γίνει αυτό που πρέπει μετά την τραγωδία στα Τέμπη».

 

«Πιο άνετο μέσο»

Αχαΐα: Επανεκκίνηση μετ’ εμποδίων - Οι πολίτες μιλούν στην «Π« και ψηφίζουν «δαγκωτό»... τρένο

«Μας είχε λείψει η µετακίνηση µε τον Προαστιακό τις τελευταίες εβδοµάδες µετά και το τραγικό δυστύχηµα στα Τέµπη που χάθηκαν τόσες ζωές. Για εµάς τους µεγαλύτερους και για τους συνταξιούχους είναι πιο άνετο µέσο το τρένο από ό,τι η αστική συγκοινωνία, καθώς τα λεωφορεία έχουν πιο ψηλά σκαλοπάτια. Οχι, δεν ένιωσα κάποιον φόβο στη γραµµή της Πάτρας», είπε η κ. Ζωή

 

«Φτάνεις πιο γρήγορα»

Αχαΐα: Επανεκκίνηση μετ’ εμποδίων - Οι πολίτες μιλούν στην «Π« και ψηφίζουν «δαγκωτό»... τρένο

«Είµαι µητέρα φοιτήτριας στην Πάτρα και ο Προαστιακός διευκολύνει πάρα πολύ τις µετακινήσεις µας. Ελειψε πολύ το προηγούµενο διάστηµα και κυρίως στους ηλικιωµένους. Με τη συγκοινωνία καθυστερείς πολύ να φτάσεις και να γυρίσεις στον προορισµό σου, ενώ µε το τρένο η µετακίνηση είναι γρήγορη, άνετη και ασφαλής. Δεν νιώθουµε κάποιον φόβο στον Προαστιακό», δήλωσε η κ. Αννα.

 

ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΠΑΝΤΟΣ: «Ευκολία για φοιτητές»

Αχαΐα: Επανεκκίνηση μετ’ εμποδίων - Οι πολίτες μιλούν στην «Π« και ψηφίζουν «δαγκωτό»... τρένο

«Τα πράγµατα είναι και πάλι όπως πρώτα. Προσωπικά κατάγοµαι από την Αρχαία Ολυµπία, είµαι φοιτητής στο Παιδαγωγικό στο Ρίο και η άποψή µου είναι ότι ο Προαστιακός ήταν και παραµένει ένα γρήγορο και ασφαλές µέσο µετακίνησης. Το χρησιµοποιώ σε καθηµερινή βάση λόγω της µεγάλης ευκολίας που δίνει σε εµάς τους φοιτητές».

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΣΚΟΥΦΟΥ: «Εχουμε δεθεί…»

Αχαΐα: Επανεκκίνηση μετ’ εμποδίων - Οι πολίτες μιλούν στην «Π« και ψηφίζουν «δαγκωτό»... τρένο

«Προτιµώ ξεκάθαρα το τρένο για τις µετακινήσεις µου γιατί είναι πολύ πιο εξυπηρετικό και ασφαλές. Ολοι εµείς που το χρησιµοποιούµε σχεδόν σε καθηµερινή βάση έχουµε δεθεί και µε τους εργαζόµενους στον Προαστιακό και τους µηχανοδηγούς. Εγώ µετακινούµαι από και προς Βραχνέικα και το τελευταίο διάστηµα µας είχε λείψει το τρένο. Μακάρι να διορθωθούν όλα τα θέµατα και οι παθογένειες που είδαµε στα Τέµπη».

 

«Κανένας φόβος για τον Προαστιακό μας»

Αχαΐα: Επανεκκίνηση μετ’ εμποδίων - Οι πολίτες μιλούν στην «Π« και ψηφίζουν «δαγκωτό»... τρένο

«Χρησιµοποιώ πολύ συχνά το τρένο µε προορισµούς την Αγυιά και το Ρίο. Οχι, δεν αισθάνοµαι κάποιον φόβο για τον Προαστιακό της Πάτρας. Ισα-ίσα µόνο καλά λόγια µπορώ να πω για την ταχύτητα, την άνεση και την ασφάλεια που παρέχει. Οµως, δεν νοµίζω ότι στην παρούσα φάση θα χρησιµοποιούσα τη γραµµή Αθήνα-Θεσσαλονίκη. Αυτό είναι το µόνο σίγουρο µε όλα τα τραγικά που είδαµε στα Τέµπη», ανάφερε η κ. Βασιλική.

Google News

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ