Αχαΐα: Ερχονται μεγάλες αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες – Σε ποιες περιοχές

Ριζικές αλλαγές στη φορολογία των ακινήτων, φέρνει η επικείμενη υπουργική απόφαση για τις νέες αντικειμενικές αξίες και ζώνες που προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Ολες οι πληροφορίες κατατείνουν στο συμπέρασμα ότι το υπουργείο Οικονομικών προωθεί αναδιάταξη του χάρτη των ζωνών αντικειμενικού προσδιορισμού, μεταξύ άλλων και στην Πάτρα, αλλά και ένταξη στο σύστημα 3.478 νέων οικισμών και 165 επεκτάσεις υφιστάμενων ζωνών.

Οπως είναι φυσικό, η αλλαγή του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού των ακινήτων, θα επηρεάσει όλη τη φορολογία μεταβιβάσεων και τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ, ο οποίος κατά τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, δεν θα είναι υψηλότερος σε σχέση με φέτος, αλλά κοινωνικά δικαιότερος, γιατί θα μοιραστεί σε περισσότερες περιοχές.

Στις 3.478 νέες ζώνες όμως, εκτιμάται πως θα έχουμε αυξήσεις τιμών, σε κάποιες περιπτώσεις πολύ μεγάλες. Σύμφωνα με εκτιμήσεις σε 133 νέες ζώνες θα υπάρξει σημαντική αύξηση των αντικειμενικών αξιών κατά 40%.

ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΑΧΑΪΑ

Οι περιοχές όπου αναμένεται να υπάρξει αύξηση αντικειμενικών αξιών είναι κυρίως αυτές στις οποίες υπολείπονται σημαντικά των πραγματικών τιμών της κτηματαγοράς, ακόμη και μετά την τελευταία αναπροσαρμογή των τιμών ζώνης τον Ιούνιο του 2018. Ο καθορισμός της φορολογητέας αξίας σε αυτές τις περιοχές, γινόταν μέχρι σήμερα από τις κατά τόπους εφορίες, βάσει συγκριτικών στοιχείων και οι ιδιοκτήτες κατέβαλλαν – εξόφθαλμα – πολύ χαμηλούς φόρους.

Στην Αχαΐα, με εξαίρεση τα αστικά συγκροτήματα της Πάτρας, της Κάτω Αχαΐας, του Αιγίου, των Καλαβρύτων και της Ακράτας, που βρίσκονται ήδη στο αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων, όλες οι υπόλοιπες παραθαλάσσιες περιοχές θα ενταχθούν και αυτές.

Πρόκειται μεταξύ άλλων για το Διακοπτό, την Αιγείρα, τον Πλάτανο, την Τράπεζα, τα Σελιανίτικα, τον Ψαθόπυργο, τον Άγιο Βασίλειο, το Ακταίο, το Ρίο, τον Καστελόκαμπο, τα Βραχνέικα κ.ά.

Επίσης, οι ορεινοί οικισμοί του Δήμου Πατρέων, Συχαινά, Μπάλα, Σκιοέσσα θα μπουν και αυτοί στο νέο σύστημα.

ΜΕΓΑΛΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ

Πιστοποιημένοι εκτιμητές του Υπ. Οικονομικών με τους οποίους συνομίλησε η «Π», τόνισαν ότι αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες ακινήτων θα υπάρξουν και για το αστικό συγκρότημα της Πάτρας, όπου έχουν γίνει εισηγήσεις για ευρείες ανακατατάξεις και αναδιάρθρωση στα πρότυπα των δημοτικών διαμερισμάτων. Στην ουσία, προτείνεται η Πάτρα να χωριστεί σε πέντε μεγάλες ζώνες, από τις 30 που υπάρχουν σήμερα.

Πολιτικοί μηχανικοί ανέφεραν στην «Π» ότι αν γίνει κάτι τέτοιο, τότε θα υπάρξουν μεγάλες ανακατατάξεις στις τιμές ζώνης της Πάτρας που σήμερα κυμαίνονται από 600 έως 1681 ευρώ ανά τ.μ.

Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι οικισμοί Αγίου Βασιλείου, Ακταίου και Ρίου, όπου σήμερα οι μεταβιβάσεις ακινήτων γίνονται με βάση υπολογισμού, τις χαμηλότερες αντικειμενικές αξίες σε όλο το νομό, δηλαδή 600 ευρώ ανά τ.μ. όσο στα ορεινά Σελλά και Αργυρά, αλλά και στα απομακρυσμένα χωριά της Τριταίας Αλεποχώρι, Κάλφα, Βελιμάχι, Δροσιά κ.ά.

Στις περιοχές αυτές, οι εισηγήσεις των πιστοποιημένων εκτιμητών, είναι να υπάρξει μεγάλη αύξηση των αντικειμενικών αξιών, ώστε να εξομοιωθούν με τις εμπορικές. Επίσης, στο παραλιακό μέτωπο των Βραχνέικων οι σημερινές τιμές υπολογισμού είναι στα 700 ευρώ ανά τ.μ. και η εισήγηση τις εκτοξεύει στα 1200 ευρώ ανά τ.μ.

Οπως είναι κατανοητό, η ένταξη των παραπάνω «πλούσιων» περιοχών στο σύστημα αντικειμενικών αξιών, λογικά θα εκτινάξει στα ύψη τον υπολογισμό των φόρων μεταβίβασης ακινήτων και τον ΕΝΦΙΑ.

Πολιτικοί μηχανικοί εκτιμούν ότι αυξήσεις αντικειμενικών αξιών είναι δεδομένες και στον αστικό ιστό της Πάτρας, σε ποσοστό 10 – 15% και πολύ μεγαλύτερες στα περίχωρα.

ΟΙ ΣΗΜΕΡΙΝΕΣ ΤΙΜΕΣ ΖΩΝΗΣ

ΔΗΜΟΣ  ΠΑΤΡΕΩΝ (ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΠΑΤΡΑΣ)

Ζώνη       ΤΙΜΗ

Α      1.681

Β      1.400

Γ      1.400

Δ      1.296

Ε      1.296

ΣΤ      1.245

Ζ      1.245

Η      1.245

Θ      1.204

Ι      1.190

ΙΑ      1.190

ΙΒ      1.190

ΙΓ      1.190

ΙΔ      1.190

ΙΕ      1.092

ΙΣΤ      1.092

ΙΖ      996

ΙΗ      996

ΙΘ      989

Κ      989

ΚΑ      950

ΚΒ      950

ΚΓ      893

ΚΔ      799

ΚΕ      799

ΚΕ1      598

ΚΣΤ      799

ΚΖ      799

ΚΗ      651

ΚΘ      846

Η ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

@ Στον Νομό Ηλείας στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού των αξιών θα ενταχθούν η Κυλλήνη, η Ανδραβίδα και η Αρχαία Ολυμπία.

@ Στην Αιτωλοακαρνανία όλες οι περιοχές που γειτνιάζουν με τη Λίμνη Τριχωνίδα αλλά και άλλες θα αποκτήσουν και αυτές τιμές ζώνης. Χαρακτηριστικά παραδείγματα το Θέρμο, το Καινούργιο, το Αγγελόκαστρο και ο Αστακός.

ΠΛΗΡΩΜΗ ΕΝΦΙΑ ΑΠΟ ΜΑΡΤΙΟ

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας εξήγγειλε ακόμα, πως από το 2022 η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ θα αρχίζει από τον Μάρτιο και θα γίνεται σε περισσότερες από 5 δόσεις υπογραμμίζοντας, ότι «θα μπορούσαν να φτάσουν μέχρι τον Δεκέμβριο».

Επιπλέον, προανήγγειλε περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% το 2022 για τα αστικά ακίνητα, ώστε να αγγίξει σωρευτικά το 30%. «Οι ζώνες των νέων αντικειμενικών αξιών θα καλύψουν περιοχές, στις οποίες υπήρχε υποφορολόγηση. Ετσι, θα δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος ώστε να μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ περισσότερο στη μεσαία τάξη», συμπλήρωσε.

 Του ΣΩΤΗΡΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

spapandreou@pelop.gr

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

kinal axaias Copy
nosokomeioAgiosAndreas
217742889 306541744581229 7871123058709626870 n e1627808796536
elikoptero erikson