Αχαΐα – Γεωργιάδης στο Επιμελητήριο: Κλειδί το εμβόλιο για την επανεκκίνηση

image 622984

Η δυσχερής κατάσταση χιλιάδων επιχειρήσεων και ιδιαίτερα των κλάδων της εστίασης, του τουρισμού και του λιανεμπορίου, λόγω του παρατεταμένου λοκντάουν και η επόμενη ημέρα της καραντίνας, απασχόλησε χθες το μεσημέρι την τηλεδιάσκεψη του διοικητικού συμβουλίου του Επιμελητηρίου Αχαΐας, με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνι Γεωργιάδη.

Οι επιμελητηριακοί παράγοντες μετέφεραν με δραματικούς τόνους την κατάσταση των τοπικών επιχειρήσεων μετά το πολύμηνο λοκντάουν, η οποία δεν διαφέρει από άλλες περιοχές της χώρας και αναγνώρισε και ο υπουργός, αλλά ήταν αρκετά μετρημένος και ειλικρινής στις απαντήσεις που έδωσε.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πλάτωνας Μαράφλεκας και τα μέλη του ΔΣ επικεντρώθηκαν στα ζητήματα της επόμενης ημέρας της καραντίνας και τους όρους  επανεκκίνησης της οικονομίας, μεταφέροντας το κλίμα αγωνίας που επικρατεί.

Από τα λεγόμενα του κ. Γεωργιάδη προέκυψαν τα εξής συμπεράσματα:

>Ο υπουργός τόνισε ότι το άνοιγμα της αγοράς και των λοιπών δραστηριοτήτων, θα γίνεται σταδιακά και θα εξελίσσεται, παράλληλα με το εμβολιαστικό πρόγραμμα. Με απλά λόγια, το ασφαλές ξεκλείδωμα της οικονομίας, θα γίνει μόνο μέσα από τους εμβολιασμούς.

>Σήμερα, ανακοινώνεται πρόγραμμα επανεκκίνησης της εστίασης, με επιδότηση που θα φτάνει στο ύψος του 10% του τζίρου που είχε η κάθε επιχείρηση το 2019. Θα είναι ένα πρόγραμμα απευθείας χρηματοδότησης για προμήθειες επανεκκίνησης, το οποίο θα διατεθεί μέσα από τον ΕΦΕΠΑΕ, και θα λειτουργήσει συνδυαστικά με το πρόγραμμα κάλυψης παγίων εξόδων των επιχειρήσεων και θα βοηθήσει σημαντικά στην επανεκκίνησή τους. Η προσπάθεια του ΕΦΕΠΑΕ, όπως είπε ο πρόεδρος του φορέα, Πλάτωνας Μαρλαφέκας, θα επικεντρωθεί στην επιτάχυνση της διαδικασίας και στη διασφάλιση των πόρων, ώστε να διατεθούν μόνο σε επιχειρήσεις που θα ξανανοίξουν.

> Η εστίαση θα ανοίξει όταν αυτό κριθεί από τους επιδημιολόγους και θα λειτουργήσει μόνο σε ανοικτούς χώρους, τουλάχιστον μέχρι και αυτό το καλοκαίρι.

> Το λιανεμπόριο θα στηριχθεί και αυτό, αλλά, με βάση τους τζίρους διαπιστώνεται ότι οι απώλειες του κλάδου περιορίστηκαν σημαντικά.

> Ο κ. Γεωργιάδης δεσμεύθηκε να κάνει ό,τι μπορεί, για την παροχή χαμηλότοκων δανείων προς τις επιχειρήσεις.

> Ουσιαστικές αλλαγές στην απελευθέρωση δραστηριοτήτων, αναμένονται μετά τον Ιούνιο, όταν το επίπεδο ανοσίας στον πληθυσμό, θα είναι αρκετά αυξημένο, και οι εμβολιασμοί θα γίνονται με αυξημένο ρυθμό.

Από την πλευρά μελών του Επιμελητηρίου, τέθηκαν και επιμέρους ζητήματα, όπως οι διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος από παρόχους σε κλειστές ή πληττόμενες επιχειρήσεις, η απόρριψη επαγγελματιών από το πρόγραμμα της επιστρεπτέας προκαταβολής, κ.ά. για τα οποία ο κ. Γεωργιάδης, ως μη αρμόδιος, δεσμεύθηκε να μεταφέρει στους συναδέλφους του υπουργούς.

                                                                                    Σ.Π.

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ