Αχαΐα: Η αγορά σε «συμπληγάδες» – Τέμπη και εκλογές «καίνε» την τοπική οικονομία…σε «σωτήριο» Πάσχα

Η επιχειρηματική κοινότητα της περιοχής βλέπει αστάθεια και παρατεταμένη περίοδο αβεβαιότητας, που θα πλήξει τα έσοδα-έξοδα. Και δεύτερες σκέψεις για τις επιπτώσεις από την αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης, μετά τις 21 Μαΐου. «Μουδιασμένη» η αγορά οργανωμένων ταξιδιών για τις γιορτές, με την τραγωδία των Τεμπών, τον καταστροφικό σεισμό της Τουρκίας, αλλά και τις… πρόωρες-απανωτές κάλπες να ανατρέπουν προγραμματισμούς.

Αχαΐα: Η αγορά σε «συμπληγάδες» - Τέμπη και εκλογές «καίνε» την τοπική οικονομία...σε «σωτήριο» Πάσχα

Μετά την επίσημη ανακοίνωση των εκλογών από τον πρωθυπουργό, Κυριακό Μητσοτάκη, για την 21η Μαΐου, η επιχειρηματική κοινότητα τονίζει την ανάγκη σταθερότητας και αποφυγής μιας παρατεταμένης περιόδου αβεβαιότητας που θα έπληττε την οικονομία.

Στην αγορά της Πάτρας, ωστόσο, όπως έχει αναδείξει το ρεπορτάζ της «Πελοποννήσου» τις τελευταίες ημέρες, υπάρχουν ήδη δεύτερες σκέψεις για τις πιθανές επιπτώσεις από την αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης την επομένη των εκλογών της 21ης Μαΐου.

– ΠΑΤΡΑ: Ο Β΄αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας, Χάρης Ανδρικόπουλος, τόνισε στην «Π»: «Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι επιχειρήσεις χρειάζονται πολιτική σταθερότητα για να λειτουργήσουν και να προγραμματίσουν τα επόμενα βήματά τους» ανέφερε ο γνωστός επιχειρηματίας.

– ΑΙΓΙΟ: Ο Α΄αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας, Αρης Τηλιγάδης, θεωρεί – όπως δήλωσε στην «Π», ότι οι επικείμενες εκλογές και η εκτίμηση για αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης, δεν θα επηρεάσει αρνητικά την αγορά, που περιμένει να δουλέψει καλά την περίοδο του Πάσχα, καθώς αναμένεται η κάθοδος ετεροδημοτών που λειτουργούσαν πάντα ως κινητήριος μοχλός της τοπικής οικονομίας. Επιπλέον, από φέτος, ενισχύεται σημαντικά και το ξενοδοχειακό δυναμικό της πόλης, με νέες μονάδες, το νέο πεντάστερο ξενοδοχείο «Amario Suites Hotel» από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Οινοποιίας Cavino, Γιάννη Αθανασίου που λειτουργεί ήδη και εν αναμονή, τις επόμενες ημέρες, της λειτουργία του μπουτίκ στο κέντρο της πόλης, το «Eleven Suites Hotel», ιδιοκτησίας του επιχειρηματία Αθανάσιου Ανδριανόπουλου και Χριστίνας Θανασούλια. Παράλληλα, στην παραλία της Ελίκης, ολοκληρώνεται μια ακόμα μεγάλη επένδυση, ύψους 5 εκατ. ευρώ, με την ανακαίνιση του ξενοδοχείου «Ποσειδών» υπό νέα ιδιοκτησία που θα ενισχύει το δυναμικό φιλοξενίας στην περιοχή.

Αχαΐα: Η αγορά σε «συμπληγάδες» - Τέμπη και εκλογές «καίνε» την τοπική οικονομία...σε «σωτήριο» Πάσχα

– Κ. ΑΧΑΪΑ: Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Δύμης, Βασίλης Καρβουνιάρης, ανέφερε στην «Π», πως στην περιοχή της Δυτικής Αχαΐας, η αγορά είναι μικρή και περιορίζεται στις πρώτες 10 ημέρες του μήνα, όσο δηλαδή μπορούν να κρατήσουν τα επιδόματα, οι συντάξεις και οι μισθοί. Η κατάσταση, όπως τόνισε, είναι δύσκολη, ωστόσο στην Κάτω Αχαΐα -που είναι και το εμπορικό κέντρο του δήμου- υπάρχει η προσδοκία ότι η αγορά του Πάσχα θα κινηθεί σε ικανοποιητικά επίπεδα, γι΄αυτό και τα καταστήματα έχουν ήδη προετοιμαστεί με επάρκεια σε νέα εμπορεύματα. Αβεβαιότητα, ωστόσο, επικρατεί για την περίοδο μετά το Πάσχα και συγκεκριμένα για την περίοδο μετά τις εκλογές. Οπως σημείωσε ο κ. Καρβουνιάρης, η οικονομία επιζητά πάντα τη σταθερότητα και γι΄αυτό η σκέψη όλων των εμπόρων είναι στην επόμενη ημέρα των εκλογών, για το εάν σχηματιστεί κάποια σταθερή κυβέρνηση.

– ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ: Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, Ηλίας Ερμείδης, είπε στην «Π», ότι στα Καλάβρυτα, η κίνηση έχει μειωθεί μετά την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου. Το Χιονοδρομικό Κέντρο κλείνει τις επόμενες ημέρες και ενόψει Πάσχα ο βασικός όγκος επισκεπτών θα είναι οι ετεροδημότες. Ο κ. Ερμείδης πιστεύει ότι οι εκλογές και η προοπτική αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης σίγουρα θα λειτουργήσουν ως ανασταλτικός παράγοντας για το ύψος των εξόδων που προτίθενται να κάνουν τα νοικοκυριά και οι επισκέπτες, αλλά τουλάχιστον την πασχαλινή περίοδο πιστεύει ότι η αγορά θα κινηθεί σε υψηλούς ρυθμούς.

ΤΕΜΠΗ ΚΑΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΕΙΩΝΟΥΝ ΤΑ ΤΑΞΙΔΙΑ ΜΑΣ 

«Μουδιασμένη» είναι ακόμα η αγορά των οργανωμένων ταξιδιών για τις γιορτές του Πάσχα, όπως αναφέρουν στην «Πελοπόννησο», επαγγελματίες του κλάδου, στην Πάτρα.

Η σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών, ακόμα και ο καταστροφικός σεισμός της Τουρκίας, φαίνεται ότι επέδρασαν αρνητικά στην ψυχολογία του κοινού, με αποτέλεσμα οι εκδρομές να βρίσκονται ακόμα σε χαμηλά επίπεδα.

Μολονότι, για την ώρα, η ζήτηση για τη Μεγάλη Εβδομάδα κινείται σε δύο ταχύτητες, με κάποιους προορισμούς να καταγράφουν πληρότητες που προσεγγίζουν το 100% και κάποιους άλλους να σημειώνουν πληρότητα που διαμορφώνεται στην περίμετρο του 50%, οι επιχειρηματίες του Τουρισμού ποντάρουν στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής προκειμένου να δουν τα καταλύματά τους να γεμίζουν.

Αχαΐα: Η αγορά σε «συμπληγάδες» - Τέμπη και εκλογές «καίνε» την τοπική οικονομία...σε «σωτήριο» Πάσχα

Δημοφιλείς ορεινοί προορισμοί, όπως Μέτσοβο, Ζαγοροχώρια, Καλάβρυτα και Αράχωβα, καθώς και νησιά όπως Κέρκυρα, Ζάκυνθος, Κεφαλονιά και Χανιά θα έχουν την τιμητική τους, συγκεντρώνοντας τη μερίδα του λέοντος.

– Ο Χρήστος Καβαλλιεράτος (ιδιοκτήτης της Kavallieratos Tours), τόνισε στην «Π» ότι η πολύ καλή ψυχολογική διάθεση των Χριστουγέννων – Πρωτοχρονιάς και αργότερα της Αποκριάς, φαίνεται ότι πάγωσε ξαφνικά μετά το δυστύχημα στα Τέμπη, με αποτέλεσμα ο κλάδος να λειτουργεί προς το παρόν κατά βάση μόνο με σχολεία.

Ο μόνος προορισμός που σημειώνει μεγάλες πληρότητες για το Πάσχα είναι η Κέρκυρα, είπε ο κ. Καβαλλιεράτος, ενώ ακολουθεί η Θεσσαλία και η Πελοπόννησος, όπου η ζήτηση είναι σημαντική.

Στα ταξίδια εξωτερικού, οι μεγάλες πρωτεύουσες της Ευρώπης και τα Βαλκάνια παραμένουν σταθερά στη ζήτηση των ταξιδιωτών, ωστόσο όπως υποστηρίζει ο κ. Καβαλλιεράτος το διαθέσιμο μπάτζετ παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, γεγονός που δείχνει ότι η ακρίβεια έχει αρχίσει να πλήττει και τον κλάδο των οργανωμένων ταξιδιών.

Προς το παρόν, ο ίδιος δεν βλέπει αρνητική επίδραση των εκλογών σε όσους σκοπεύουν να κάνουν κάποιο ταξίδι, σύντομα, όμως, δεν είναι το ίδιο αισιόδοξος στην περίπτωση που πάμε σε δεύτερο γύρο εκλογών στις αρχές Ιουλίου και ακόμα χειρότερα, αν χρειαστεί εκ νέου προσφυγή στις κάλπες.

– Ο ιδιοκτήτης της Fragoulias Tours, Αλέξιος Φραγκούλιας, μετέφερε στην «Π», ότι για την ώρα, μόνο η Κέρκυρα παρουσιάζει μεγάλες πληρότητες επισκεπτών που έχουν κλείσει κάποια οργανωμένη εκδρομή με διαμονή για το Πάσχα, ενώ από το εξωτερικό, οι προορισμοί σε πρωτεύουσες της Κεντρικής Ευρώπης και των Βαλκανίων είναι δημοφιλείς. Επιπλέον, επιβεβαίωσε ότι η αρνητική επίδραση στην ψυχολογία των ταξιδιωτών εμφανίστηκε μετά τον σεισμό της Τουρκίας και συνεχίστηκε με την τραγωδία των Τεμπών, ενώ η προοπτική και των εκλογών άλλαξε το πρόγραμμα πολλών που σκόπευαν να κάνουν κάποιο ταξίδι αυτό το διάστημα.

Google News

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ