Αχαΐα: Η μπουλντόζα παίρνει μπροστά για κατεδάφιση αυθαιρέτων

Γκρεμίζεται διώροφη κατοικία στην Ζαρούχλα – Έπονται και άλλες

Αχαΐα

Πόσες φορές έχουμε δει βίλες και άλλες αυθαίρετες κατασκευές να κατεδαφίζονται στην Ελλάδα; Ελάχιστες. Κι αυτό γιατί τα αυθαίρετα στην Ελλάδα είναι συνδεδεμένα με τις τακτοποιήσεις, τον εισπρακτικό μηχανισμό, το «δήλωσέ το για να το (ξανα)σώσεις» και με τη διαιώνιση της παρανομίας.

Απαξ και πλήρωνες, έκανες τακτοποίηση-νομιμοποίηση του αυθαιρέτου σου, δεν πείραζε που είχες κτίσει μέσα σε ρέμα, σε δάσος, σε περιοχή Natura, στον αιγιαλό, πάνω στην παραλία, ακόμα και σε αρχαιολογική περιοχή. Δεν σε ενοχλούσε κανείς. Αρκεί να είχες πληρώσει. Το σπίτι γινόταν νόμιμο με την κρατική βούλα και ας είχες κάνει την πιο εξόφθαλμη παρανομία.

Πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, που οι ιδιοκτήτες των αυθαίρετων κατασκευών κατά πάσα πιθανότητα είχαν… αμελήσει να αξιοποιήσουν τις ευνοϊκές ρυθμίσεις των νόμων και οι φάκελοι με τα πρωτόκολλα κατεδάφισης έφταναν σε τελεσίδικη κατάσταση.

Τέτοια είναι και η περίπτωση αυθαίρετης διώροφης κατοικίας με σκελετό από οπλισμένο σκυρόδεμα και ξύλινη στέγη, στη Ζαρούχλα Αιγιαλείας, που κρίθηκε οριστικά και αμετάκλητα κατεδαφιστέα και η αρμόδια υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων προχωρά σε διαγωνισμό για την ανάθεση της εργολαβίας κατεδάφισής της.

Το ποσό της εργολαβίας δεν είναι μικρό. Με 50.000 ανάθεση μιλάμε για μεγάλη αυθαίρετη κατοικία. Μια από τις εκατοντάδες που έχουν χαρακτηριστεί ως τέτοιες στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας, αλλά μέχρι σήμερα παραμένουν ως έχουν, για τους λόγους που προαναφέρθηκαν. Οι ιδιοκτήτες τους εκμεταλλεύθηκαν τις πρόνοιες του νόμου, και αφού πληρώνουν, ρυθμίζουν και διατηρούν τα αυθαίρετα.

Στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση βρίσκονται συγκεντρωμένοι πάνω από 2.500 φάκελοι με αυθαίρετες κατασκευές παντός είδους, με υποθέσεις που προέρχονται από τις κατά τόπους Κτηματικές και Δασικές υπηρεσίες.

Από αυτές τις υποθέσεις, εν αναμονή εκτέλεσης κατεδάφισης βρίσκονται 1.023 φάκελοι, με ακίνητα που έχουν χαρακτηριστεί ως «αμετάκλητα αυθαίρετες κατασκευές» και περιμένουν τη σειρά τους. Από αυτά τα αυθαίρετα, 641 βρίσκονται σε ζώνη αιγιαλού, 376 σε δασικές εκτάσεις και 6 σε καταπατημένες κοίτες ποταμών.

Στην Αχαΐα, τα «αμετάκλητα αυθαίρετα» ανέρχονται σε 252 ακίνητα ή κατασκευές, εκ των οποίων 99 σε αιγιαλό, 148 σε δασικές εκτάσεις και 5 σε καταπατημένες κοίτες ποταμών.

Αυθαίρετα, τα οποία ωστόσο για να κατεδαφιστούν απαιτούνται γραφειοκρατικές διαδικασίες πολλών ετών, εάν δεν έχει «φροντίσει» το ίδιο το κράτος να τα θέσει σε ένα ιδιότυπο καθεστώς προστασίας μέσω παρατάσεων και αναστολών.

Το νέο σχέδιο νόμου, ωστόσο, που ψηφίστηκε τον περασμένο Απρίλιο, φέρνει σαρωτικές αλλαγές στην αυθαίρετη δόμηση, αρχής γενομένης από τα αυθαίρετα που χτίστηκαν το 2024 και προχωρώντας χρονικά προς τα πίσω.

Στόχος είναι να κατεδαφίζεται κατ’ απόλυτη προτεραιότητα το σύνολο των νέων χωρίς άδεια αυθαιρέτων κατασκευών που κατασκευάστηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου 2024. Εν συνεχεία θα κατεδαφίζεται αριθμός αυθαιρέτων κατ’ ελάχιστον ίσος με αριθμό των οριστικών πρωτοκόλλων κατεδάφισης του 2022, κατά 50% με κριτήρια χρονικής προτεραιότητας και κατά 50% με κριτήρια περιβαλλοντικά και χωροταξικά, ενώ θα μπορούν προτεραιοποιούνται περιπτώσεις αυθαίρετων κατασκευών, οι οποίες κρίνεται ότι συνεπάγονται σημαντική περιβαλλοντική ζημία.

Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News

pelop Google news bing news pelop whatsapp Pelop