Αχαΐα: Και τρίτο αιολικό πάρκο στο Παναχαϊκό

Αμερικανικό fund σε συνεργασία με ελληνική εταιρεία επενδύουν σε νέες ανεμογεννήτριες.

Αχαΐα: Και τρίτο αιολικό πάρκο στο Παναχαϊκό

Και τρίτο αιολικό πάρκο πρόκειται να κατασκευαστεί σύντομα στο Παναχαϊκό όρος, που θα αφορά στην ανέγερση οκτώ νέων ανεμογεννητριών συνολικής ισχύος 39 μεγαβάτ.

Το έργο υλοποιείται από την εταιρεία «Αιολική Παναχαϊκού ΙΙΙ», που αποτελεί θυγατρική ελληνοαμερικανικής σύμπραξης μεταξύ της εταιρείας ΕΝΤΕΚΑ ΑΕ με την 547 Energy με έδρα το Χιούστον των ΗΠΑ, στο πλαίσιο ενός γενικότερου επενδυτικού σχεδίου ανάπτυξης αιολικών σταθμών, συνολικής ισχύος 400 μεγαβάτ στην Ελλάδα.

Η εκκίνηση κατασκευής του νέου αιολικού πάρκου, τοποθετείται περί τα τέλη του 2023 και εκτιμάται πως θα χρειαστεί ένα έτος για την ολοκλήρωσή του. Προς το παρόν, το έργο βρίσκεται σε στάδιο αδειοδοτικής ωρίμανσης, καθώς η εταιρεία προχώρησε στην τροποποίηση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων με στόχο την εγκατάσταση του νέου τύπου ανεμογεννητριών. Ωστόσο, έχει λάβει οριστικούς όρους σύνδεσης από τον ΑΔΜΗΕ, που σημαίνει ότι με την ολοκλήρωση της κατασκευής τους, το νέο αιολικό πάρκο θα μπορεί να παράγει ενέργεια.

Το υπό μελέτη έργο υπάγεται διοικητικά στο Δήμο Αιγιαλείας, ενώ τμήμα της νέας οδοποιίας και η ηλεκτρική διασύνδεση υπάγονται στο Δήμο Ερυμάνθου. Οι εκτάσεις επί των οποίων θα εγκατασταθούν οι ανεμογεννήτριες βρίσκονται σε υψόμετρο 1440-1500 μέτρων.

Αρχικά, το έργο αφορούσε στην κατασκευή αιολικού σταθμού αποτελούμενου από 27 ανεμογεννήτριες συνολικής ισχύος 48,6 μεγαβάτ, αλλά, ο φορέας του έργου προχώρησε σε τροποποίηση μελέτης, για την εγκατάσταση 13 ανεμογεννητριών στην ίδια θέση, συνολικής ισχύος 39 MW και τελικά κατέληξε σε αιολικό σταθμό ίδιας ισχύος, αλλά αυτή τη φορά με 8 ανεμογεννήτριες, στη θέση Πλακουτσόβουνο – Μαλούρα – Κοκκινόβραχος των Δήμων Αιγιαλείας και Ερυμάνθου, συμπεριλαμβανομένων και των συνοδών έργων οδοποιίας και ηλεκτρικής διασύνδεσης. Οι ανεμογεννήτριες θα είναι διαμέτρου 112 μέτρων και θα φτάνουν σε ύψος τα 84 μέτρα.

Στο ήδη αδειοδοτημένο έργο προβλέπεται η κατασκευή υπόγειας νέας γραμμής μέσης τάσης και τη σύνδεση του υπό μελέτη Αιολικού Πάρκου με νέο υποσταθμό ανύψωσης τάσης 33/400kV, κάτω από την προσφάτως κατασκευασθείσα γραμμή υπερύψηλής τάσης 400kV «KYT Μεγαλόπολης – ΚΥΤ Διστόμου.

Το υπό μελέτη αιολικό πάρκο δεν χωροθετείται σε περιοχές αποκλεισμού και ζώνες ασυμβατότητας για τις ΑΠΕ, όμως χωροθετείται εντός περιοχών του δικτύου Natura 2000 και συγκεκριμένα εντός περιοχής «Ορος Παναχαϊκό – Σήραγγες Παναγοπούλας», καθώς και εντός της περιοχής «Ορη Μπαρμπάς και Κλωκός, Φαράγγι Σελινούντα», ενώ αποτελεί Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) της ορνιθοπανίδας.

Για τις ΑΠΕ επιτρέπεται η χωροθέτηση αιολικών εγκαταστάσεων εντός ΖΕΠ, αφού συντάχθηκε Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση, όπως απαιτείται από την κείμενη νομοθεσία.

ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΤΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ

Μεταξύ άλλων, το συνολικό μήκος της οδοποιίας που θα κατασκευαστεί ανέρχεται σε περίπου 11.300 μ, ενώ έργα βελτίωσης θα γίνουν σε οδοποιία μήκους 6.141 μ. Για το αιολικό πάρκο υπάρχει ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Αιγιαλείας, με την οποία εκφράζεται «άκρως επιφυλακτική γνώμη», απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Ερυμάνθου, με την οποία εκφράζεται «η αντίθεση του», αρνητική γνωμοδότηση του Φορέα Διαχείρισης Χελμού – Βουραϊκού και αρνητική γνωμοδότηση της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας.

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις και τα νέα απο την Πάτρα

Ειδήσεις από την Πάτρα, την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο pelop.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΑΕΙ σε αναταραχή: Διαμαρτυρίες για τις επιλογές διοικούντων
Διήμερος εορτασμός του Ιερού Ναού του χωριού Βελβιτσίου Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης - ΦΩΤΟ
Υπουργός Άμυνας: Τέλος για τον στρατό το «409» ΠΣ Νοσοκομείο
Τρεμόπουλος στην «Π»: Κάθοδος «Πρασίνων» στις εθνικές κάλπες