Αχαΐα: «Καίγονται» νοικοκυριά και επιχειρήσεις – Γιανναδάκης και Κρίκης κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις ανατιμήσεις

Σοκ και δέος στις επιχειρήσεις από το κύμα ανατιμήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα, που ναρκοθετεί την βιωσιμότητά τους

Αχαΐα: «Καίγονται» νοικοκυριά και επιχειρήσεις - Γιανναδάκης και Κρίκης κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις ανατιμήσεις

«Σοκ και δέος» για ιδιώτες και επιχειρήσεις επιφυλάσσουν οι επικείμενοι λογαριασμοί ρεύματος, καθώς η μέση τιμή της μεγαβατώρας το τελευταίο τετράμηνο σε σχέση με το περσινό έχει υπερτριπλασιαστεί! Εύλογη ανησυχία προκαλεί η αναμενόμενη περαιτέρω αύξηση για το «χειμωνιάτικο» τετράμηνο.

Την ίδια στιγμή, αυτό το ανεξέλεγκτο πλέον άλμα στη χονδρεμπορική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος φαίνεται να καθιστά «σταγόνα στον ωκεανό» τα μέτρα στήριξης που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, προς το παρόν, μόνο για τα πιο αδύναμα νοικοκυριά.

Ο Δρ. Μηχανολόγος Μηχανικός, πρώην πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας και μέλος της Γραμματείας της περιφερειακής παράταξης «Δυτική Ελλάδα – Δικαίωμα στην Πρόοδο» Θανάσης Γιανναδάκης, μίλησε στην «ΠτΚ» για την κατάσταση που διαμορφώνεται στο ενεργειακό, επισημαίνοντας τους κινδύνους που εγκυμονούν για επιχειρήσεις και νοικοκυριά, προτείνοντας τέλος, κάποιες λύσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

«Το ξέσπασμα της ενεργειακής κρίσης σε συνδυασμό με το κύμα ακρίβειας λόγω της εκτόξευσης του κόστους εισαγωγών συνιστά μια νέα «βόμβα» στην οικονομία. Η μεσοσταθμική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας έχει αυξηθεί κατά 95% σε σχέση με πέρυσι, ενώ ο πληθωρισμός βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο της τελευταίας τριετίας (2.4%).

Για να γίνει πιο κατανοητή η επίπτωση αυτών των μεταβολών στο κόστος της ενέργειας, αρκεί να επισημάνουμε ότι πριν την αύξηση των τιμών, το μέσο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας για τα νοικοκυριά ήταν 5% του οικογενειακού προϋπολογισμού, ενώ το 25% αδυνατεί να έχει επαρκή θέρμανση, όταν το κόστος του πετρελαίου θέρμανσης έχει αυξηθεί κατά 46% από πέρυσι και το κόστος Φυσικού Αερίου κατά 105%. Προφανώς, η επιβολή των προδιαγραφόμενων αυξήσεων θα οδηγήσει ένα γενικευμένο τμήμα του πληθυσμού στα όρια της ενεργειακής φτώχειας.

Αντίστοιχα, το κόστος των παραπάνω αυξήσεων στον παραγωγικό τομέα θα έχει πολύ σοβαρές επιπτώσεις. Για μία μικρομεσαία επιχείρηση με κύκλο εργασιών 3-5 εκατομμύρια ευρώ υπολογίζεται ότι το κόστος της αύξησης του ενεργειακού κόστους μπορεί να ισοδυναμεί με 2-4 προσλήψεις με μικτές μηνιαίες απολαβές 1.500 €. Στα παραπάνω είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι το κόστος των καυσίμων κίνησης έχει αυξηθεί από πέρυσι κατά 24% (Αμόλυβδη), 33% (Diesel Κίνησης) και 36% (Υγραέριο Κίνησης).

Από τα παραπάνω γίνεται σαφές ότι η Κυβέρνηση οφείλει άμεσα να παρέμβει στη διαμόρφωση του κόστους ενέργειας μειώνοντας δραστικά τον Ειδικό Φόρο Καυσίμου αλλά και παρεμβαίνοντας στις Ρυθμιζόμενες Χρεώσεις για την Ηλεκτρική Ενέργεια και το Φυσικό Αέριο βιομηχανικής χρήσης. Μέχρι τώρα, ότι έχει ανακοινώσει φαίνεται ως ασπιρίνη μπροστά στο πρόβλημα που δημιουργείται.

Για το επόμενο χρονικό διάστημα και όσο διαρκεί η έξαρση τιμών πρέπει να αυξηθεί η συμμετοχή των λιγνιτικών μονάδων παραγωγής ενέργειας οι οποίες πλέον συμμετέχουν στο εθνικό ισοζύγιο με 9% από 28% το 2018 (Αποτύπωση Σεπτεμβρίου).

Αναθεώρηση του ενεργειακού μοντέλου

Ο Θανάσης Γιανναδάκης τονίζει ακόμη, ότι η χώρα πρέπει να αυξήσει τις αποθηκευτικές τις δυνατότητες σε υγροποιημένο φυσικό αέριο, εφόσον η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να ομονοήσει στη διαμόρφωση ενός μηχανισμού εξισορρόπησης των τιμών φυσικού αέριου και τα γεωπολιτικά παιχνίδια θα συνεχίσουν.

Επιπλέον, είναι απολύτως απαραίτητο να αναθεωρηθεί το μοντέλο διαμόρφωσης της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας στη χονδρική. Δεν είναι βιώσιμο η χώρα μας να έχει διπλάσιες τιμές από άλλα μέλη της Ε.Ε και να αναμένουμε ανταγωνιστική παραγωγή, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ως προς τη μετάβαση στις ΑΠΕ η χώρα πρέπει να εκπονήσει ένα σοβαρό σχέδιο αποθήκευσης ενέργειας τόσο από Φωτοβολταϊκές όσο και Αιολικές εγκαταστάσεις μειώνοντας το κόστος διάθεσης ενέργειας αλλά και να υποστηρίξει σχήματα συμμετοχικής χρηματοδότησης έργων ΑΠΕ, ώστε και οι πολίτες να μπορούν να είναι συμμέτοχοι στα οικονομικά οφέλη τέτοιων έργων.

Δεν γίνεται να συνεχίζουμε να διαμορφώνουμε συνθήκες ολιγοπωλίου και στην ενέργεια. Τα αποτελέσματα είναι πλέον ορατά και στον πιο απλό πολίτη. Και σίγουρα τα παραπάνω δεν μπορούν να γίνουν σε βάθος όσο το κράτος απεμπολεί τη δυνατότητα παρέμβασής του, ιδιωτικοποιώντας βασικές του επιχειρήσεις και υποδομές.

Κρίκης: Μονόδρομος οι ενεργειακές κοινότητες

Οι κατακόρυφες αυξήσεις στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος σε επιχειρήσεις, έχουν θορυβήσει το Επιμελητήριο Αχαϊας, το οποίο ζητά την ανάληψη δράσεων.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Επιμελητήριο για όλους» Παναγιώτης Κρίκης, με επιστολή του στον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Αχαϊας Πλάτωνα Μαρλαφέκα, επανέρχεται στο θέμα της ίδρυσης ενεργειακών κοινοτήτων και προτείνει να συγκληθούν ενημερωτικές συσκέψεις. «Θεωρώ πως μετά τις τελευταίες αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος είναι πλέον μονόδρομος η ίδρυση ενεργειακών κοινοτήτων για να δοθεί ανάσα στην λειτουργία των επιχειρήσεών μας και ιδιαίτερα των ενεργοβόρων» αναφέρει στην επιστολή του ο Παναγιώτης Κρίκης, ο οποίος έχει προτείνει την δημιουργία μιας ενεργειακής κοινότητας ανά δήμο και δύο στην Πάτρα, βόρεια και νότια για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά.

 

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ