Αχαΐα-Κορονοϊός και παιδιά: Προσοχή, ο ιός ξεγελάει – Τι συμβουλεύει ο Γαβριήλ Δημητρίου

Αχαΐα-Κορονοϊός και παιδιά: Προσοχή, ο ιός ξεγελάει - Τι συμβουλεύει ο Γαβριήλ Δημητρίου

Σχεδόν καμία μέρα δεν έχουν μείνει κενές οι κλίνες κορονοϊού στην Παιδιατρική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών. Η Βρετανική μετάλλαξη φαίνεται ότι έχει προτίμηση στα παιδιά και στις νεαρές ηλικίες.

Από τον περασμένο Οκτώβριο οπότε έκανε την εμφάνισή της η συγκεκριμένη μετάλλαξη, έχουν νοσηλευτή στην Παιδιατρική Κλινική του ΠΓΝΠ  περισσότερα από 65 παιδιά και 490 ύποπτα. Από τα Εξωτερικά Ιατρεία της Παιδιατρικής Κλινικής πέρασαν 748 ύποπτα.

«Η πρώτη εισαγωγή παιδιού με κορονοϊό που κάναμε στην Κλινική μας ήταν την 28η Οκτωβρίου. Από τότε μέχρι σήμερα νοσηλεύουμε διαρκώς παιδιά» μας είπε ο καθηγητής και διευθυντής της Πανεπιστημιακής Παιδιατρικής Κλινικής, Γαβριήλ Δημητρίου.  

Φυσικά, εκτός από τα παιδιά που φτάνουν στο νοσοκομείο υπάρχει ένας πολλαπλάσιος αριθμός παιδιών που ασθένησαν και αντιμετωπίστηκαν από την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. «Οι μικροί ασθενείς είναι πολλοί περισσότεροι. Υπάρχουν οι ιδιώτες γιατροί και η Πρωτοβάθμια Φροντίδα που τα αντιμετωπίζουν επαρκώς κι έτσι δεν φτάνουν σε εμάς. Από κει και πέρα κι εμείς δεχόμαστε πάρα πολλά τηλεφωνήματα από γονείς δίνουμε οδηγίες και κατευθύνσεις και αντιμετωπίζονται κατ’ οίκον από τη στιγμή που η κατάστασή τους δεν επιβαρύνεται» αναφέρει ο κ. Δημητρίου.

Το θετικό στην περίπτωση των παιδιών είναι ότι δεν νοσούν με βαριά συμπτώματα σε σημείο που να απαιτηθεί η διασωλήνωσή τους και η νοσηλεία τους σε ΜΕΘ. Αυτό συνέβη στην περιοχή μας μόλις σε δύο παιδιά.

«Τα συμπτώματα στα παιδιά είναι ελεγχόμενα και αντιμετωπίσιμα άμεσα. Δεν ασθενούν βαριά και η νοσηλεία τους είναι, στις περισσότερες περιπτώσεις, ολιγοήμερη» τονίζει ο κ. Δημητρίου προσθέτοντας ότι: «Το Βρετανικό στέλεχος είναι αυτό που άλλαξε την κατανομή  των ηλικιών. Οταν εμφανίστηκε αρχίσαμε να έχουμε κρούσματα σε παιδιά, εφήβους και άτομα νεώτερης ηλικίας. Μέχρι τότε ο κορονοϊός εντοπίζοντας σε ενήλικες και κυρίως ηλικιωμένα άτομα».  

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

 Σε ότι αφορά τα συμπτώματα που εμφανίζουν τα παιδιά που ασθένησαν από κορονοϊό, πολλά από αυτά είναι κοινά με άλλες ηπιότερες λοιμώξεις και τη γρίπη.

Ανάμεσα σε αυτά είναι τα εξής:

  • Πυρετός
  • Βήχας
  • Δύσπνοια
  • Πονόλαιμος ή ρινική καταρροή
  • Ανοσμία ή απώλεια γεύσης
  • Κεφαλαλγία
  • Μυαλγίες
  • Ναυτία, έμετος ή διάρροια.

Συμπτώματα τα οποία είναι εύκολο να ξεγελάσουν τους γονείς οι οποίοι πρέπει να είναι προσεκτικοί και να αναζητήσουν έγκαιρα ιατρική βοήθεια.  

ΟΙ ΜΕΛΕΤΕΣ

Οι σχετικές μελέτες που έγιναν έδειξαν ότι  κατά τη στιγμή της διάγνωσης, περισσότερα παιδιά με Covid-19, σε σχέση με εκείνα με γρίπη, είχαν συμπτώματα πυρετού, βήχα, διάρροιας, εμετού, πονοκεφάλου και άλλων πόνων στο στήθος ή αλλού στο σώμα. Οι ερευνητές ανέφεραν ότι η διαπίστωση αυτή για τη μεγαλύτερη συχνότητα συμπτωμάτων στα παιδιά με κορονοϊό είναι πολύ χρήσιμη για την έγκαιρη διάγνωση των περιστατικών Covid-19 στις μικρές ηλικίες.

Και στις δύο ομάδες παιδιών ο πυρετός ήταν το συχνότερο σύμπτωμα (75% των παιδιών με Covid-19 έναντι 55% των παιδιών με γρίπη). Ακολουθούσαν σε συχνότητα συμπτωμάτων ο βήχας (48% και 31% αντίστοιχα), η διάρροια ή ο εμετός (26% έναντι 12%), ο πονοκέφαλος (11% έναντι 3%), η μυαλγία (22% έναντι 7%) και ο πόνος στο στήθος (11% έναντι 3%).

Σχεδόν ίδιο ήταν το ποσοστό των νοσηλευθέντων παιδιών με πονόλαιμο ή ρινική συμφόρηση (22% στην Covid-19 και 20% στη γρίπη), ενώ δύσπνοια ανέφεραν περισσότερα παιδιά με Covid-19 (30%) έναντι εκείνων με γρίπη (20%).

ΟΜΑΔΕΣ ΥΨΗΛΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ

Στις ομάδες υψηλού κινδύνου ανήκουν:

1. παιδιά με χρόνια πνευμονοπάθεια (κυστική ίνωση, βρογχοπνευμονική δυσπλασία)

2. παιδιά με συγγενή καρδιοπάθεια και σημαντικού βαθμού αιμοδυναμική επιβάρυνση

3. ασθενείς με σοβαρή ανοσοκαταστολή όπως

• ογκολογικοί ασθενείς υπό χημειοθεραπεία,

• παιδιά μετά από ΜΜΟ ή μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων,

• παιδιά με SCID ή HIV λοίμωξη και χαμηλά CD4 (ανάλογα με ηλικία ασθενή).

4. βρέφη <12 μηνών (σημειώνεται ότι δεν υπάρχει ομοφωνία και πιθανολογείται ότι τα

αυξημένα ποσοστά νοσηλείας δεν σχετίζονται απαραίτητα με βαρύτερη κλινική εικόνα).

5. παιδιά με ΣΔ τύπου 1 (σημειώνεται ότι αν και ο ΣΔ αποτελεί ομάδα υψηλού κινδύνου για τους ενήλικες αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί ότι ισχύει και για τα παιδιά).

Της

Μαρίνας Ριζογιάννη

rizogianni@pelop.gr  

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ