Αχαΐα – Νοσοκομειακοί Γιατροί: Γιατί λέμε ΟΧΙ στις “πανελλαδικές”

Οργανώνεται η αντίδραση των νοσοκομειακών γιατρών στην αλλαγή του τρόπου αναγνώρισης της ειδικότητας.

Αχαΐα - Νοσοκομειακοί Γιατροί: Γιατί λέμε ΟΧΙ στις "πανελλαδικές" Ο πρόεδρος της ΕΙΝΑ Δ. Ζιαζιάς εξηγεί τη στάση των γιατρών

Απογοήτευση, αγανάκτηση και έντονο προβληματισμό έχει προκαλέσει μεταξύ των ειδικευομένων γιατρών, η απόφαση του υπουργείου Υγείας να εφαρμόσει από τον Σεπτέμβριο, για πρώτη φορά, τις εξετάσεις πανελλαδικού τύπου για την πιστοποίηση της ειδικότητας.

Αυτό το κλίμα αποτυπώθηκε χθες στο αμφιθέατρο του ΠΓΝΠ, όπου συγκεντρώθηκαν οι ειδικευόμενοι γιατροί των νοσοκομείων της Πάτρας προκειμένου να συζητήσουν τη συγκεκριμένη εξέλιξη και από κοινού να αποφασίσουν τις επόμενες ενέργειές τους.
Αρχικά, επισημάνθηκε ότι η εφαρμογή του νόμου αυτού, που αποτελεί καρπό της προηγούμενης κυβέρνησης, εφαρμόζεται αιφνίδια και σε μία ιδιαίτερα λανθασμένη χρονική στιγμή.

«Έχοντας περάσει δύο χρόνια, χωρίς εκπαίδευση λόγω της πανδημίας, οι ειδικευόμενοι γιατροί καλούνται αιφνιδίως να περάσουν από πανελλαδικού τύπου εξετάσεις για να πάρουν την πιστοποίηση ειδικότητας» δηλώνει στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» ο πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αχαΐας (ΕΙΝΑ), Δημήτρης Ζιαζιάς και εξηγεί:

«Για παράδειγμα, τα τακτικά χειρουργεία είχαν ανασταλεί πλήρως επομένως οι συνάδελφοι που ειδικεύονται στη χειρουργική δεν έχουν εκπαιδευτεί στον βαθμό που θα έπρεπε. Κι αυτό ισχύει και για μία σειρά άλλων ειδικοτήτων, καθώς οι πάντες γνωρίζουμε ότι τα περισσότερα νοσοκομεία είχαν μετατραπεί σε νοσοκομεία της μιας ασθένειας, δηλαδή του κορονοϊού».
Οι συγκεκριμένες εξετάσεις που δρομολογεί το υπουργείο και θα διεξάγονται μόνον σε δύο εξεταστικά κέντρα, Αθήνα και Θεσσαλονίκη, δεν θα αρκούνται στον χαρακτηρισμό «επαρκής» ή «ανεπαρκής», σε ότι αφορά το επίπεδο εκπαίδευσης του εξεταζόμενου, αλλά θα υπάρχει και βαθμολόγηση με ότι αυτό συνεπάγεται για την περαιτέρω πορεία του γιατρού.

Και υπάρχει έντονη αντίδραση σε αυτό, διότι σήμερα το κάθε νοσοκομείο και η κάθε κλινική εφαρμόζει το δικό της εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Δεν υπάρχει ενιαίο εκπαιδευτικό πλαίσιο ώστε οι εκπαιδευόμενοι να εξετάζονται σε μία κοινή βάση δεδομένων. «Των εξετάσεων πανελλαδικού τύπου θα πρέπει να προηγηθεί η αλλαγή στην εκπαίδευση. Αυτό σημαίνει ότι θα ενισχυθούν τα νοσοκομεία με ειδικευμένους γιατρούς που θα είναι και εκπαιδευτές και να μην απαιτείται, όπως συμβαίνει σήμερα, οι ειδικευόμενοι να ασκούν έργο ειδικευμένου. Να είναι εστιασμένοι στην εκπαίδευσή τους και φυσικά οι εκπαιδευτές να είναι διαθέσιμοι σε αυτούς» προσθέτει ο κ. Ζιαζιάς.

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ