Αχαΐα: Ο νέος δικαστικός χάρτης θα υλοποιηθεί – Τα Πρωτοδικεία Αιγίου και Καλαβρύτων διατηρούνται ως περιφερειακά

Στην Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας ορίζεται ως κεντρικό Πρωτοδικείο, το Πρωτοδικείο Πατρών – Σύγχυση επικρατεί μεταξύ δικαστών, δικηγόρων και δικαστικών υπαλλήλων

Αχαΐα,νέος,δικαστικός,χάρτης,υλοποιηθεί Από την τελευταία συγκέντρωση διαμαρτυρίας των δικηγόρων του Αιγίου στο Πρωτοδικείο της πόλης

Τις όποιες ανησυχίες για τον νέο δικαστικό χάρτη προσπάθησε να αμβλύνει εκ νέου χθες ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιάννης Μπούγας, που μίλησε διαδικτυακά στην Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας.

Τόνισε ότι η επιχειρούμενη μεταρρύθμιση του δικαστικού χάρτη επίκειται να υλοποιηθεί σε διαφορετικά στάδια, με κυριότερο ιεραρχικά την ενοποίηση των Ειρηνοδικείων και Πρωτοδικείων, ενώ δεν πρόκειται να καταργηθεί κανένα Εφετείο.

Οι διαβεβαιώσεις του υπουργού ήρθαν σε συνέχεια της σύγχυσης που επικρατεί μεταξύ δικαστών, δικηγόρων και δικαστικών υπαλλήλων, για την τελική μορφή του νέου δικαστικού χάρτη της χώρας. Κι αυτό γιατί ένα νέο κείμενο που διέρρευσε προχθές εμφανίζει κάποιες διαφοροποιήσεις για όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα.

Το εμφανιζόμενο ως σχέδιο νόμου για την αλλαγή του δικαστικού χάρτη της χώρας προκρίνει ένα Πρωτοδικείο σε κάθε νομό και την κατάργηση των Ειρηνοδικείων, με ενοποίησή τους με τα Πρωτοδικεία στις έδρες των νομών ή με τα περιφερειακά Πρωτοδικεία στα οποία υπάγονται και σήμερα.

Ειδικότερα, στην Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας ορίζεται ως κεντρικό Πρωτοδικείο, το Πρωτοδικείο Πατρών, ενώ τα Ειρηνοδικεία Πατρών και Δύμης καταργούνται μέσω συγχώνευσης. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων (σ.σ. νέο στοιχείο) μεταφέρονται στο κεντρικό Πρωτοδικείο Πατρών.

Το Πρωτοδικείο Αιγίου και το Ειρηνοδικείο Αιγιάλειας καταργούνται επίσης. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται και αυτές στο κεντρικό Πρωτοδικείο Πατρών.

Το ίδιο προβλέπεται και για το Πρωτοδικείο Καλαβρύτων και τα Ειρηνοδικεία Καλαβρύτων και Ακράτας.

Να σημειωθεί ακόμα ότι στο κείμενο αναφέρεται πως ορίζονται περιφερειακές έδρες του Κεντρικού Πρωτοδικείου Πατρών, στο Αίγιο και στα Καλάβρυτα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι εν λόγω δικαστικοί σχηματισμοί παραμένουν εκεί που βρίσκονται σήμερα. Το δε προσωπικό τους, μένει ως έχει και το μόνο που θα μεταφερθεί στο Κεντρικό Πρωτοδικείο Πατρών θα είναι οι οργανικές θέσεις. Ακούγεται μάλιστα ότι οι δικαστικοί υπάλληλοι έχουν λάβει ρητές διαβεβαιώσεις ότι δεν πρόκειται να μετακινηθούν από τις θέσεις τους, πλην των υπαλλήλων των καταργούμενων Ειρηνοδικείων.

Ανάλογες συγκεντρώσεις προβλέπονται και στις Περιφερειακές Ενότητες Ηλείας και Αιτωλοακαρνανίας. Συγκεκριμένα, στην Ηλεία ορίζεται κεντρικό Πρωτοδικείο, το Πρωτοδικείο Ηλείας (Πύργος) και τα Ειρηνοδικεία Πύργου, Ολυµπίων και Αρήνης καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων µεταφέρονται στο κεντρικό Πρωτοδικείο Ηλείας.

Το Πρωτοδικείο Αµαλιάδας και τα Ειρηνοδικεία Αµαλιάδας, Γαστούνης και Μυρτουντίων καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο κεντρικό Πρωτοδικείο Ηλείας. Ορίζεται περιφερειακή έδρα του κεντρικού Πρωτοδικείου Ηλείας, η Αµαλιάδα.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας ορίζεται κεντρικό Πρωτοδικείο, το Πρωτοδικείο Αιτωλοακαρνανίας με έδρα το Αγρίνιο και τα Ειρηνοδικεία Αγρινίου και Βάλτου καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων µεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Αιτωλοακαρνανίας.

Το Πρωτοδικείο Μεσολογγίου και τα Ειρηνοδικεία Μεσολογγίου και Ναυπάκτου καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων µεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Αιτωλοακαρνανίας. Ορίζονται περιφερειακές έδρες του Πρωτοδικείου Αιτωλοακαρνανίας, το Μεσολόγγι και η Ναύπακτος.

Εκτακτο περιφερειακό συμβούλιο με παρέμβαση Νεκτάριου Φαρμάκη – Να πρωτοστατήσουμε στη διαβούλευση

O νέος δικαστικός χάρτης της χώρας θα απασχολήσει την έκτακτη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 22 Ιανουαρίου στις 4 το απόγευμα, μετά από αίτημα του περιφερειάρχη Νεκτάριου Φαρμάκη προς τον πρόεδρο του περιφερειακού συμβουλίου Χρήστο Παΐσιο.

Ο περιφερειάρχης, με αφορμή τις πληροφορίες για το σχέδιο νόμου που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και έχουν ήδη αποτελέσει αντικείμενο διαλόγου, αλλά και προβληματισμού, στον δικαστικό και νομικό κόσμο της περιοχής, αλλά και ευρύτερα στην τοπική κοινωνία, ζητάει τη σύγκλιση μίας συνεδρίασης στην οποία θα παραστεί το σύνολο των τοπικών φορέων, προκειμένου –όπως αναφέρει– να υπάρξει μία ολοκληρωμένη διαβούλευση σε τοπικό επίπεδο που θα διαμορφώσει μία κοινή στάση, η οποία με τη σειρά της μπορεί να συμβάλλει στη λήψη τελικών αποφάσεων από το υπουργείο που θα λαμβάνουν υπόψη τη «φωνή» της τοπικής κοινωνίας.

Αχαΐα,νέος,δικαστικός,χάρτης,υλοποιηθεί

Νεκτάριος Φαρμάκης

Συγκεκριμένα, στο αίτημά του για την έκτακτη σύγκλιση του περιφερειακού συμβουλίου, ο κ. Φαρμάκης, αναφέρει τα εξής: «Ενα από τα ζητήματα που απασχολεί το τελευταίο διάστημα τον δικαστικό και νομικό κόσμο της χώρας -και της περιοχής μας- κατά επέκταση και την ίδια την κοινωνία, (αφού άπτεται άμεσα του μείζονος ζητήματος της απονομής Δικαιοσύνης), είναι ο νέος δικαστικός χάρτης της χώρας.

Πρόσφατα, μάλιστα, είδε το φως της δημοσιότητας ένα σχέδιο νόμου που περιγράφει αλλαγές στην αρχιτεκτονική δομή της Δικαιοσύνης στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με σημαντικές αναδιαρθρώσεις δικαστηρίων και δικαστικών υπηρεσιών.
Δεδομένου ότι το ζήτημα έχει ήδη εγείρει πολλές συζητήσεις σε τοπικό επίπεδο και πιστεύοντας βαθιά ότι η Αυτοδιοίκηση οφείλει, όχι μόνο να αφουγκράζεται τη «φωνή» των πολιτών, αλλά και να διεκδικεί ρόλο και άποψη σε ζητήματα που οφείλουν να λαμβάνουν υπόψη τις τοπικές ισορροπίες και ιδιαιτερότητες, παρακαλώ όπως συγκαλέσετε ένα έκτακτο περιφερειακό συμβούλιο στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, προκειμένου να συζητηθεί το θέμα του νέου δικαστικού χάρτη με το σύνολο των εμπλεκομένων φορέων και παραγόντων της Δυτικής Ελλάδας.

Προτείνω στο περιφερειακό συμβούλιο να κληθούν οι βουλευτές, οι Δικηγορικοί Σύλλογοι, καθώς και το σύνολο των Ενώσεων και Συλλόγων των δικαστών και των δικαστικών υπαλλήλων της Δυτικής Ελλάδας, προκειμένου να αποκτήσουμε σφαιρική άποψη και από κοινού να εξετάσουμε όλες τις παραμέτρους αυτού του μείζονος ζητήματος.

Θεωρώ χρέος μας, ως εκλεγμένοι εκπρόσωποι της Δυτικής Ελλάδας να πρωτοστατήσουμε σε μία ολοκληρωμένη διαβούλευση που ενδεχομένως θα διαμορφώσει μία κοινή στάση έναντι του ζητήματος, η οποία με τη σειρά της μπορεί να συμβάλλει στη λήψη τελικών αποφάσεων από το αρμόδιο υπουργείο χωρίς δογματισμούς και κυρίως, χωρίς αυτές να λαμβάνονται ερήμην των λειτουργών της Δικαιοσύνης και τελικά, σε βάρος της κοινωνίας».

Πιέζουν οι δικηγόροι με παράταση της αποχής

Παράταση της αποχής διαρκείας από ποινικές δίκες, αλλά και από τη νομική βοήθεια μέχρι τις 2 Φεβρουαρίου, αποφάσισε χθες η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος. Η απόφαση ελήφθη με πλειοψηφία 44 έναντι 16, με τη μειοψηφία να προτείνει καθολική αποχή. Χαρακτηριστικό είναι ότι στην προηγούμενη απόφαση η μειοψηφία ήταν 12 πρόεδροι συλλόγων, ενώ τώρα αυξήθηκε στους 16.

Αχαΐα,νέος,δικαστικός,χάρτης,υλοποιηθεί

Από τη χθεσινή Ολομέλεια των προέδρων. Δεξιά, ο Αθανάσιος Ζούπας

Στη χθεσινή συνεδρίαση, οι δικηγόροι έκριναν πως «δυστυχώς μέχρι σήμερα, παραμένουν ρηματικώς οι δεσμεύσεις του υπουργού, οι οποίες ενώ εκφράστηκαν ενώπιον της Ολομέλειας, καμία εξ αυτών δεν έχει υλοποιηθεί μέχρι σήμερα».

Ιδιαίτερη αναφορά κάνουν, σύμφωνα με πληροφορίες, στο λεγόμενο ερανιστικό νομοσχέδιο, το οποίο θα μεταφέρει δικαστηριακή ύλη στους δικηγόρους και ενδεχομένως να αποτελούσε μία βαλβίδα εκτόνωσης των αντιδράσεων, ωστόσο ούτε αυτό έχει κατατεθεί προς διαβούλευση.

Για τους λόγους αυτούς, η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων προχώρησε στην απόφαση συνέχισης των κινητοποιήσεων και συγκεκριμένα προτείνει στα διοικητικά συμβούλια των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, κατ’ ελάχιστον, την αποχή των μελών τους:

– Από όλες τις ποινικές δίκες, εκτός των δικών που προέρχονται από διακοπή και στις οποίες έχει ήδη ξεκινήσει η εξέταση του πρώτου μάρτυρα.

– Από δίκες συμφερόντων ελληνικού Δημοσίου, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ δημοσίου τομέα, πλην ΟΤΑ.

– Από δίκες Νομικής Βοήθειας.

– Από την έκδοση Διαταγών Πληρωμής και πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης, τραπεζών και funds.

Η Ολομέλεια ζητά την διατήρηση των υφιστάμενων δικαστικών σχηματισμών, κατάργηση του τεκμαρτού φορολογητέου εισοδήματος για τους δικηγόρους, διεύρυνση της δικηγορικής ύλης, άμεση καταβολή των αποζημιώσεων νομικής βοήθειας, ριζική αναμόρφωση του σχεδίου νόμου για τον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, σύμφωνα με τις προτάσεις της Ολομέλειας, ικανοποίηση των οικονομικών αιτημάτων (επαναφορά της υποχρεωτικής παράστασης στα συμβόλαια, αύξηση του ορίου απαλλαγής από το καθεστώς ΦΠΑ για εισοδήματα μέχρι 25.000 ευρώ, μείωση του δικαστηριακού ΦΠΑ, πλήρης κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, επανεκτίμηση του ποσού αναφοράς των γραμματίων προείσπραξης, κατάργηση της εισφοράς ανεργίας 120 ευρώ υπέρ ΟΑΕΔ, αύξηση των αμοιβών των εμμίσθων δικηγόρων του Δημοσίου, κατάργηση του τέλους δικαστικού ενσήμου στις αναγνωριστικές αγωγές του πολυμελούς Πρωτοδικείου), προστασία της πρώτης κατοικίας ευάλωτων δανειοληπτών, εφαρμογή κώδικα δεοντολογίας από τις εισπρακτικές εταιρείες και άρση καταχρηστικών συμπεριφορών.

Αθανάσιος Ζούπας: Με τις ίδιες συνθέσεις

Αχαΐα,νέος,δικαστικός,χάρτης,υλοποιηθεί

Αθανάσιος Ζούπας

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών Αθανάσιος Ζούπας, τόνισε στην «Πελοπόννησο» ότι οι δικηγόροι της Πάτρας συνεχίζουν τις στοχευμένες αποχές τους, μέχρι τις 2 Φεβρουαρίου σε εφαρμογή της απόφασης που έλαβε χθες η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας.

Αναφερόμενος στο θέμα του νέου δικαστικού χάρτη, πρόσθεσε ότι ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιάννης Μπούγας που παρενέβη χθες διαδικτυακά στην Ολομέλεια, στην ουσία πήρε πίσω τις διαφοροποιήσεις που είχαν αναγγελθεί αρχικά για τα περιφερειακά Πρωτοδικεία και αυτό που μένει αφορά μόνο τις αποσπάσεις των δικαστικών λειτουργών, ενώ οι υπάλληλοι θα συνεχίσουν στις θέσεις που βρίσκονται σήμερα.

Παράλληλα, ο κ. Ζούπας τόνισε ότι τα περιφερειακά Πρωτοδικεία θα συνεχίσουν να δικάζουν όλες τις υποθέσεις με τις συνθέσεις που έχουν σήμερα. Αναφορικά με το Πρωτοδικείο Πατρών, θα απορροφήσει το Ειρηνοδικείο Δύμης και το Ειρηνοδικείο Πατρών που θα πάψουν να υπάρχουν.

Γιώργος Μπέσκος: Ανοικτός ακόμα ο χάρτης

Αχαΐα,νέος,δικαστικός,χάρτης,υλοποιηθεί

Γιώργος Μπέσκος

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αιγιαλείας Γιώργος Μπέσκος πρόσθεσε από την πλευρά του, ότι οι δικηγόροι του Αιγίου συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις στο πλαίσιο που έχουν αποφασίσει, δηλαδή μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου, όσον αφορά την αποχή τους από τις ποινικές δίκες, τις υποθέσεις νομικής βοήθειας και στοχευμένες υπηρεσίες.

Χθες, στη διάρκεια της Ολομέλειας που συνεδρίασε στην Αθήνα, άκουσαν τον υφυπουργό Δικαιοσύνης Γιάννη Μπούγα να διαβεβαιώνει για μια ακόμα φορά τους προέδρους των δικηγορικών συλλόγων, ότι δεν τα περιφερειακά Πρωτοδικεία δεν θα χάσουν τις πολυμελείς συνθέσεις δικαστικών λειτουργών, ζήτημα κυρίαρχο για τους δικηγόρους, καθώς συνδέεται με τη δικαστική ύλη τους.

Πρόκειται για τριμελή πρωτοδικεία και πολυμελή πολιτικά δικαστήρια. Πάντως, ο κ. Μπέσκος άφησε να εννοηθεί πως, το ζήτημα των περιφερειακών Πρωτοδικείων δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμα για περιφερειακές ενότητες όπως η Αχαΐα και η Ηλεία.

Ανδρέας Οικονόμου: Ιδια χωρική αρμοδιότητα

Αχαΐα,νέος,δικαστικός,χάρτης,υλοποιηθεί

Συνεχίζεται μέχρι τις 2 Φεβρουαρίου η αποχή των δικηγόρων των Καλαβρύτων, δήλωσε στην «Π» ο πρόεδρος του τοπικού συλλόγου Ανδρέας Οικονόμου, που συμμετείχε στην Ολομέλεια των προέδρων.

Οπως εξήγησε, οι σύλλογοι των δικηγόρων περιμένουν να δουν το νομοσχέδιο πώς θα εισαχθεί στο υπουργικό συμβούλιο στα τέλη του μήνα, για να καθορίσουν την μετέπειτα στάση τους. Προς το παρόν, δεν έχει αλλάξει κάτι σε σχέση με τον νέο δικαστικό χάρτη και τις περιφερειακές έδρες των Πρωτοδικείων, όπως και με τις τριμελείς συνθέσεις των ποινικών δικαστηρίων και τις πολυμελείς συνθέσεις των άλλων σχηματισμών.

Αυτό, όπως τόνισε ο κ. Οικονόμου, είναι ένα από τα σημαντικά θέματα που απασχολούν τους δικηγόρους και περιμένουν την τελική μορφή του νομοσχεδίου, ώστε να δουν τις λεπτομέρειές του.

Ακόμα, ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι η εδαφική περιφέρεια του Πρωτοδικείου Καλαβρύτων δεν αλλάζει, ως εκ τούτου θα απορροφήσει το Ειρηνοδικείο Ακράτας.

Γιάννης Δαφαλιάς: Παραμένουν οι υπάλληλοι

Αχαΐα,νέος,δικαστικός,χάρτης,υλοποιηθεί

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Καλαβρύτων και μέλος της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων Γιάννης Δαφαλιάς, δήλωσε στην «Πελοπόννησο» ότι το σχέδιο νόμου που διέρρευσε προχθές είναι στην ουσία το αρχικό κείμενο που αποτύπωνε τις προθέσεις του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Μετέφερε στην «Π» ότι με βάση τις διαβεβαιώσεις που έλαβε προ ημερών από τον υφυπουργό Γιάννη Μπούγα, το Πρωτοδικείο Πατρών γίνεται κεντρικό πρωτοδικείο της Αχαΐας και τα Πρωτοδικεία Αιγίου και Καλαβρύτων μετά τη συγχώνευσή τους στην Πάτρα, θα παραμείνουν ως περιφερειακές δομές σε κανονική λειτουργία, με τους υπαλλήλους που έχουν και σήμερα.

Τα Ειρηνοδικεία Δύμης και Ακράτας θα κλείσουν και θα συγχωνευθούν, το μεν πρώτο στο Πρωτοδικείο Πατρών, ενώ το δεύτερο θα μείνει στο Πρωτοδικείο Καλαβρύτων. «Δεν αλλάζει η χωρική αρμοδιότητα» τόνισε ο κ. Δαφαλιάς.

Οι τρεις υπάλληλοι θα ασκούν τα καθήκοντά τους μόνο στο περιφερειακό Πρωτοδικείο Καλαβρύτων, ενώ υπάρχει συζήτηση για να ληφθεί οικονομική μέριμνα με οδοιπορικά για τις μετακινήσεις τους από τον τόπο κατοικίας τους.

Τριαντάφυλλος Τριανταφυλλόπουλος: Το υπουργείο μας διαβεβαίωσε

Αχαΐα,νέος,δικαστικός,χάρτης,υλοποιηθεί

Αβέβαιος για το τελικό σχέδιο νόμου που θα προωθηθεί προς ψήφιση στη Βουλή εμφανίστηκε με δηλώσεις του στην «Πελοπόννησο» ο πρόεδρος του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Αιγίου Τριαντάφυλλος Τριανταφυλλόπουλος. «Στην ουσία κανείς δεν ξέρει πραγματικά τι θα γίνει. Το κείμενο που διέρρευσε ως σχέδιο νόμου είναι διαφορετικό από όσα μας έχουν μεταφερθεί ως αποφάσεις του υπουργείου» είπε ο κ. Τριανταφυλλόπουλος, που επιβεβαίωσε ότι πλέον γίνεται αναφορά και σε μεταφορά οργανικών θέσεων δικαστικών υπαλλήλων, πλην των δικαστικών λειτουργών.

Μάλιστα, ο κ. Τριανταφυλλόπουλος διατύπωσε ερωτηματικά, πως θα μπορεί να εφαρμόζεται η μηνιαία απόσπαση δικαστικών λειτουργών από την οργανική τους θέση στην Πάτρα, στο Πρωτοδικείο Αιγίου, τη στιγμή που όλοι γνωρίζουν πως μια υπόθεση στο ακροατήριο μπορεί να διακόπτεται για εβδομάδες. Ο κ. Τριανταφυλλόπουλος πρόσθεσε ακόμα ότι στο κείμενο του σχεδίου νόμου που διέρρευσε, εντάσσεται και ο κλάδος τους. Ωστόσο, κρατά ως δέσμευση τη διαβεβαίωση του υπουργείου Δικαιοσύνης ότι πρακτικά δεν θα μετακινηθεί κανείς υπάλληλος από τη σημερινή θέση του.

Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News

pelop Google news bing news pelop


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ