Την εκ νέου αυστηριοποίηση των μέτρων για την ανάσχεση της διάδοσης του covid-19 στην πόλη της Πάτρας, προανήγγειλε, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδης, μετά το τέλος της ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια, παρουσία και του γγ Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, με αντικείμενο την αντιμετώπιση της έκτακτης κατάστασης που έχει προκύψει το τελευταίο διάστημα, οπότε παρατηρήθηκε ανησυχητικά έντονη αύξηση των κρουσμάτων, έπειτα και από τον εντοπισμό κρουσμάτων της βρετανικής μετάλλαξης
«ΟΡΘΑΔΙΚΑ»
Η κατάσταση οδεύει στο «κόκκινο» επεσήμανε ο κ. Χρυσοχοΐδης, σημειώνοντας παράλληλα ότι πρέπει να ληφθούν αυστηρά μέτρα για να περιοριστεί η διάδοση του ιού.
Μεταξύ των μέτρων περιλαμβάνονται και οι αυστηροί ελέγχοι σε ό,τι αφορά στη μετατροπή των μπαρ και των καφετεριών σε «ορθάδικα», καθώς παρατηρείται μεγάλος συγχρωτισμός στο κέντρο της πόλης.
«Για όσους επαγγελματίες έχουν μετατρέψει τις καφετέριες και τα μπαρ σε ”ορθάδικα” θα υπάρξουν δυστυχώς αυστηρές ποινές. Εχουν δίκιο, είναι αγανακτισμένοι, έχουν στερηθεί εισόδημα, η κυβέρνηση τους βοηθά παρά πολύ, με μια σειρά από οικονομικά μέτρα, αλλά δεν παίζουμε με τη δημόσια υγεία και αυτό αποτελεί την ύψιστη πολιτική μας απόφαση και προτεραιότητα. Ας κάνουμε όλοι κουράγιο, ας σφίξουμε τα δόντια, μέχρι να τελειώσει αυτή η περιπέτεια», τόνισε ο υπουργός προσθέτοντας:
«Η Πάτρα δυστυχώς έχει και προβλήματα με τη μετάλλαξη του ιού που εμφανίστηκε σε ορισμένα clusters. Συνεπώς, θα προχωρήσουμε όλοι μαζί, ο κάθε ένας θεσμός, ο κάθε εκπρόσωπος του λαού εκλεγμένος ή μη, είτε περιφερειάρχης, είτε δήμαρχος, είτε οι άλλοι θεσμοί, όλοι μαζί, είμαστε συνυπεύθυνοι για να πάμε μέχρι το τέλος, ώστε κάποια στιγμή, με το εμβόλιο, να απελευθερωθούμε».
ΕΚΚΛΗΣΗ
Απευθυνόμενος στους πολίτες, ο κ. Χρυσοχοΐδης έκανε έκκληση λέγοντας: «Σας παρακαλώ πολύ, βάλτε όλοι πλάτη, κάντε κουράγιο μέχρις ότου βγούμε απ’ αυτό το τούνελ την άνοιξη, όπου θα έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον το κρίσιμο ποσοστό του πληθυσμού, των ευάλωτων και των ηλικιωμένων ατόμων. Οι εμβολιασμοί άρχισαν και πια κανονικά και συστηματικά».
ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ
Ο υπουργός ερωτηθείς σχετικά, υπογράμμισε ότι είναι προφανές πως δεν μπορούν να υπάρξουν καρναβαλικές εκδηλώσεις φέτος στην Πάτρα.
«Δεν μπορούμε να συζητούμε τέτοιου είδους εκδηλώσεις αυτή τη στιγμή. Είναι προφανές ότι δεν μπορούν να υπάρξουν καρναβαλικές εκδηλώσεις στην Πάτρα υπό αυτές τις συνθήκες. Ας το ξεχάσουμε και για φέτος, γιατί είναι επικίνδυνο που το συζητάμε ακόμα».
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, από τους εκπροσώπους των Διοικήσεων του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών «Παναγία η Βοήθεια» και του Γενικού Νοσοκομείου Πατρών, «Αγιος Ανδρέας», αναλύθηκε διεξοδικά η φόρτιση που δέχεται το υγειονομικό σύστημα της περιοχής τις δύο τελευταίες εβδομάδες, με έμφαση την αυξημένη επισκεψιμότητα που παρατηρείται στα εξωτερικά ιατρεία των δύο μεγάλων νοσοκομείων κι επισημάνθηκε η ιδιαίτερη βαρύτητα που δίνεται στον εμβολιασμό του υγειονομικού προσωπικού και του γενικού πληθυσμού.
ΦΑΡΜΑΚΗΣ
Για κινήσεις που συντεταγμένα θα ακολουθηθούν από την τοπική αυτοδιοίκηση και τις υγειονομικές αρχές με σκοπό την αποκλιμάκωση της διαμορφωθείσας κατάστασης, αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης «Στη σύσκεψη αναλύθηκε η επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζει κυρίως ο Δήμος Πατρέων. Όλα τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή, σε ό,τι αφορά την πορεία της πανδημίας στην πόλη της Πάτρας και την Αχαΐα. Τέτοιες συσκέψεις και πρωτοβουλίες έχουν να κάνουν με την βασική αρχή της πρόληψης που όλοι ακολουθούμε».
ΚΑΡΒΕΛΗΣ
«Ο εμβολιασμός είναι το όπλο μας απέναντι στον εχθρό και διεξάγεται εντατικά στον γενικό πληθυσμό» επεσήμανε ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ Γιάννης Καρβέλης, ενώ από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, τόνισε: «Καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια να αναχαιτίσουμε την έξαρση κι είναι απαραίτητο να το πετύχουμε με ομοψυχία και συγκαταβατικότητα».
ΜΠΟΝΑΝΟΣ
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Αχαΐας και αρμόδιος για θέματα υγείας. Χαράλαμπος Μπονάνος, ο οποίος τόνισε ότι «η κατάσταση απαιτεί ενότητα όλων όσων έχουν θεσμικό ρόλο» και εστίασε στην ανάγκη «να ανατροφοδοτήσουμε τη σκέψη των πολιτών για την αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας», ενώ ζήτησε να αποφευχθούν οι αναίτιες κοσμοσυρροές.
ΜΠΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
Ο επιστημονικός υπεύθυνος του ΕΟΔΥ Δυτικής Ελλάδας, Χαράλαμπος Μπακόπουλος αναφέρθηκε στο πλήθος των τεστ που γίνονται στην περιοχή, εκφράζοντας την πεποίθηση πως, βάσει των αποτελεσμάτων διαφαίνεται πως η διασπορά στην κοινότητα είναι ακόμα μικρή.
ΠΕΛΕΤΙΔΗΣ. Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης επιδόθηκε σε αντιπολιτευτικές αιχμές, και ζήτησε να διαμορφωθεί ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης και να αυξηθούν οι ιχνηλατήσεις, ώστε να εντοπιστούν πιθανές εστίες. «Ως Δήμος Πατρέων θα πάρουμε όλα εκείνα τα αναγκαία μέτρα και θα συμβάλουμε σε όλες τις προσπάθειες για να περιορίσουμε τη διασπορά του κορονοϊού. Θα διεκδικήσουμε το σύνολο των μέτρων που πρέπει να ληφθούν ώστε να προστατευθεί η υγεία του πατραϊκού λαού».
ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης, ο διοικητής του «Αγ. Ανδρέας», Ηλίας Θεοδωρόπουλος, ο αν. διοικητής διοικητής του ΠΓΝΠ Δημήτριος Μπάκος, ο διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής ΠΓΝΠ, Μάρκος Μαραγκός, ο γενικός περιφερειακός αστυνομικός διευθυντής Δυτικής Ελλάδος, Απόστολος Μαρτζάκλης, ο αστυνομικός διευθυντής Αχαΐας, ταξίαρχος Γιώργος Μιχαλόπουλος, ο περιφερειακός διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Δυτικής Ελλάδας Ανδρέας Στεμπίλης, ο διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αχαΐας, Λουκάς Μούτσελος και ο πρόεδρος Επιμελητηρίου Αχαΐας Πλάτωνας Μαρλαφέκας.
Η ΕΦΟΔΟΣ
Ολιγομελής ομάδα ατόμων που πρόσκεινται στον αντιεξουσιαστικό χώρο, πέταξαν φέιγ βολάν υπέρ του Κουφοντίνα και επιχείρησαν να προσεγγίσουν το κτίριο της Περιφέρειας και ενώ βρισκόταν σ΄εξέλιξη η σύσκεψη υπό τον κ. Χρυσοχοΐδη. Απωθήθηκαν άμεσα από δυνάμεις των ΜΑΤ.
ΤΟ ΜΕΓΑΡΟ
Για την επάνοδό του στην Πάτρα ενημέρωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης τους δημοσιογράφους, ερωτηθείς σχετικά για το θέμα του αστυνομικού μεγάρου. Οπως είπε, πολύ σύντομα θα βρεθεί στην πόλη για να ανακοινώσει τις θετικές εξελίξεις σε σχέση με την κατασκευή του νέου αστυνομικού μεγάρου σ΄έκταση στο ΚΕΤχ.
Της ΜΑΡΙΑΣ Κ. ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
papagian@pelop.gr
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News