Αχαΐα: Οι κλίνες γεμίζουν, το προσωπικό εξαντλείται – Η κατάσταση στα νοσοκομεία

image 617531

«Δραματική» χαρακτήρισε την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της Πάτρας ο διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Γιάννης Καρβέλης. Οι νοσηλείες εκτοξεύτηκαν στις 180 εκ των οποίων οι 29 σε ΜΕΘ.

Η προχθεσινή νύχτα κύλησε με έντονο προβληματισμό μεταξύ του Γ. Καρβέλη και του καθηγητή λοιμωξιολογίας Μάρκου Μαραγκού για τις λύσεις που πρέπει να δρομολογήσουν στην κατεύθυνση εξασφάλισης επιπλέον κλινών ΜΕΘ. Η χθεσινή μέρα τούς βρήκε νωρίς το πρωί στο ΠΓΝΠ σε έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης του Κορονοϊού.   

Τα μέλη του Συντονιστικού αποφάσισαν την ανάπτυξη ακόμα 6 κλινών ΜΕΘ στο ΠΓΝΠ έτσι ώστε οι κλίνες ΜΕΘ και ΜΑΦ (Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας) να φτάσουν τις 40.  

«Οι ρυθμοί αύξησης των νοσηλειών καθώς και η επιβάρυνση που καταγράφουμε σε περιστατικά επιβάλλουν να επεκταθούμε. Με βάση την απόφαση αυτή ανοίγουμε άλλες 6 κλίνες ΜΕΘ και αν χρειαστεί θα επεκταθούμε και σε χώρους ανάνηψης» μας είπε ο κ. Καρβέλης προσθέτοντας ότι: «Ανάλογη μέριμνα υπάρχει και για τον «Αγιο Ανδρέα» όπου μέχρι την Κυριακή θα ολοκληρωθούν οι εργασίες ώστε να λειτουργήσουμε άλλες 5 κλίνες ΜΕΘ. Ηδη έχουμε ζητήσει από το υπουργείο να μας ενισχύσει με τον απαιτούμενο εξοπλισμό, πλην κλινών που είμαστε καλυμμένοι».

Στο σημείο αυτό, ο κ. Καρβέλης απευθύνει δημοσίως «ευχαριστώ» στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και των δύο νοσοκομείων που αναλαμβάνουν και καλύπτουν με απόλυτη επάρκεια κάθε νέα ανάγκη που προκύπτει παρά την ψυχοσωμαική τους εξάντληση.

«Οφείλω όμως να εξάρω ιδιαίτερα την ανταπόκριση της διευθύντριας της ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου αν. καθηγήτριας, Φωτεινής Φλίγκου. Οχι μόνον δεν εκφράστηκαν διαμαρτυρίες για την αύξηση των κλινών, αλλά ανέλαβε με την ομάδα της τη λειτουργία όλων των κλινών ΜΕΘ. Και το επισημαίνω αυτό διότι είναι γνωστές οι ελλείψεις που υπάρχουν σε αναισθησιολόγους» τόνισε ο κ. Καρβέλης.

ΟΙ ΝΟΣΗΛΕΙΕΣ  

Χθες στις Κλινικές Κορονοϊού του ΠΓΝΠ νοσηλεύονταν 79 στις Κλινικές, 20 ασθενείς στη ΜΕΘ και 5 παιδιά στην Παιδιατρική Κλινική.

Αντίστοιχα στον «Αγιο Ανδρέα» νοσηλεύονταν 67 ασθενείς στις Κλινικές Κορονοϊού και 9 στη ΜΕΘ.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΥΡΓΟΥ

Τα οξυμένα προβλήματα στο νοσοκομείο του Πύργου οδήγησαν για μία ακόμα φορά τον διοικητή της Υγειονομικής Περιφέρειας να κάνει παρέμβαση. Χθες το επισκέφτηκε μαζί με την επ. καθηγήτρια λοιμωξιολογίας Καρολίνα Ακινόσογλου προκειμένου να δοθούν οδηγίες στους γιατρούς για τη διαχείριση της κατάστασης.

Η παρουσία της κ. Ακινόσογλου ήταν καταλυτική καθώς πέραν των άλλων, δόθηκαν εξιτήρια σε 15 ασθενείς που λίμναζαν στο νοσοκομείο χωρίς να το απαιτεί η κατάστασή τους. Αυτό συνέβαλε στην αποσυμφόρηση της Παθολογικής Κλινικής που είχε καταγραφεί το μεγαλύτεροι πρόβλημα και είχε προκαλέσει πολλές παρενέργειες μέχρι και παραιτήσεις γιατρών.     

«Θέλω να πιστεύω ότι μπήκε μία τάξη. Η κ. Ακινόσογλου θα είναι σε ανοικτή επικοινωνία και θα βοηθάει όπου προκύπτει ζήτημα» μας είπε ο κ. Καρβέλης.  

ΤΕΣΤ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ

Η Διοίκηση της 6ης ΥΠΕ σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ συνεχίζει με εντατικούς ρυθμούς τους δειγματοληπτικούς ελέγχους προκειμένου να διαγνωστούν έγκαιρα τα μη συμπτωματικά κρούσματα και να περιοριστεί η διασπορά της νόσου.

Σήμερα προγραμματίζεται διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων στην πλατεία Υψηλών Αλωνίων κατά τις πρωινές ώρες. Παράλληλα συνεργεία θα βρίσκονται σε ιδρύματα της περιοχής και εργασιακούς χώρους.  

Της

Μαρίνας Ριζογιάννη

rizogianni@pelop.gr

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

moustakas
covidtest
21587d35f9af9cdd06c97da7c6228fed L
karakostas proedriko1