Αχαΐα: Οι λίστες αναμονής πιέζουν τους χειρουργούς – Η κατάσταση στα νοσοκομεία

Αντιμέτωποι με τις λίστες αναμονής των χειρουργείων βρίσκονται πλέον οι χειρουργοί του ΠΓΝΠ και του «Αγίου Ανδρέα».
Ο προγραμματισμός επεμβάσεων, με στόχο να καλυφθεί το μεγαλύτερο μέρος των ασθενών που βρίσκονται στην αναμονή, αποτελεί το μεγάλο στοίχημα για το επόμενο χρονικό διάστημα στα νοσηλευτικά ιδρύματα της περιοχής μας.
Οι χειρουργοί δέχονται πιέσεις για άμεσο προγραμματισμό, από τους εκατοντάδες ασθενείς, οι οποίοι με διαγνωσμένα προβλήματα προ μηνών παραμένουν στην αναμονή με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία τους.
«Αυτή τη στιγμή έχουν αναπτυχθεί πλήρως τα τακτικά ιατρεία και έχουν αυξηθεί τα χειρουργεία σε ποσοστό περίπου 50%. Εχουμε μπροστά μας ακόμα πολύ δρόμο ώστε να γίνει προγραμματισμός για όλες τις επεμβάσεις που έχουν αναγραφεί στις λίστες» μας είπε ο διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Γιάννης Καρβέλης.
Οπως εξηγεί ο ίδιος «είμαστε ακόμα επιφυλακτικοί διότι έχουμε πάρα πολλές νοσηλείες κορονοϊού και παράλληλα με τόσο κρούσματα που έχουμε ακόμα δεν γνωρίζουμε τι μας περιμένει την επόμενη μέρα. Υπό τις συνθήκες αυτές, πάμε συντηρητικά αυξάνοντας τα χειρουργικά τραπέζια σταδιακά».
Η κατάσταση αυτή αποτελεί έναν ακόμα σημαντικό λόγο ώστε οι πολίτες να είναι προσεκτικοί σε σχέση με την εφαρμογή των μέτρων προφύλαξης και προστασίας.
«Η συμπεριφορά όλων μας επηρεάζει λειτουργικά και τα νοσοκομεία μας. Το να μην φοράει κάποιος μάσκα και να μην κρατάει αποστάσεις έχει επιπτώσεις πολύ σοβαρές» προσθέτει ο κ. Καρβέλης, απευθύνοντας έκκληση εφαρμογής των μέτρων για μία ακόμα φορά.
ΝΟΣΗΛΕΙΕΣ
Χθες στο ΠΓΝΠ νοσηλεύονταν 49 ασθενείς στις Κλινικές Κορονοϊού, ένα παιδάκι στην Παιδιατρική Κλινική και 19 στη ΜΕΘ. Στον «Αγιο Ανδρέα» νοσηλεύονταν 39 ασθενείς στις Κλινικές Κορονοϊού και 7 στη ΜΕΘ.
Αντίστοιχα στο γειτονικό Αγρίνιο νοσηλεύονταν 45 πάσχοντες από κορονοϊό και 19 στο Μεσολόγγι.
ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΠΤΙΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ
Στα 201 ράπιντ τεστ που διενεργήθηκαν χθες στο Επιμελητήριο εντοπίστηκαν 6 θετικά. Στην πλατεία Ταμπαχάνων ελήφθησαν 147 δείγματα και διαγνώστηκαν 6 θετικά. Στον Νότιο Λιμένα έγιναν 34 τεστ και ήταν όλα αρνητικά.
Σήμερα θα διενεργηθούν δειγματοληπτικοί έλεγχοι στο Επιμελητήριο Αχαΐας και στην πλατεία Υψηλών Αλωνίων Πάτρας για τον γενικό πληθυσμό κατά τις πρωινές ώρες.
Παράλληλα, θα διενεργηθούν δειγματοληπτικοί έλεγχοι από κλιμάκια του ΕΟΔΥ στους μετανάστες που βρίσκονται στην Ακτή Δυμαίων (πλησίον της ΔΕΥΑ) και στα στελέχη που συμμετέχουν στους αγώνες του 1ου Grand Prix Τοφάλεια, στο Παμπελοποννησιακό Στάδιο.
Της
Μαρίνας Ριζογιάννη
rizogianni@pelop.gr
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News