Αχαϊα: “Παγώνουν” τα πρόστιμα για τους ιδιοκτήτες ακινήτων

Όλοι οι πολίτες πλέον μπορούν να πάνε στην Κτηματογράφηση και να ολοκληρώσουν τις δηλώσεις τους χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση, διευκρίνισε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης αρμόδιος για τα Ειδικά Ψηφιακά Έργα και το Κτηματολόγιο Γεώργιος Στύλιος.

Αχαϊα: "Παγώνουν" τα πρόστιμα για τους ιδιοκτήτες ακινήτων

Όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων δεν δήλωσαν ακόμη την ακίνητη περιουσία τους έχουν στη διάθεσή τους άλλους 18 μήνες για να το κάνουν. Κι αυτό γιατί η διάταξη για το «πάγωμα» των προστίμων έως το τέλος του 2022 ψηφίστηκε προχθές από τη Βουλή, όπως είπε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης αρμόδιος για τα Ειδικά Ψηφιακά Έργα και το Κτηματολόγιο Γεώργιος Στύλιος.

Η διάταξη αφορά σε όλους όσοι δεν είχαν πάει να κάνουν τη δήλωσή του έγκαιρα στην Κτηματογράφηση και με βάση τον ισχύοντα νόμο από τον Ιούνιο του 2021 είναι υποχρεωμένοι να πληρώσουν τα ανάλογα πρόστιμα.

Όπως εξήγησε, αρκετοί πολίτες δεν έχουν καταφέρει μέχρι και σήμερα να κάνουν τις δηλώσεις τους, λόγω των ειδικών συνθηκών εξαιτίας της πανδημίας με κλειστά τα Υποθηκοφυλακεία μέχρι τα μέσα Μαρτίου.

Όλοι οι πολίτες πλέον μπορούν να πάνε στην Κτηματογράφηση και να ολοκληρώσουν τις δηλώσεις τους χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση, διευκρίνισε ο υφυπουργός.

Μεταξύ άλλων, η τροπολογία εισάγει, κατ’αρχήν, ρυθμίσεις για την επίσπευση της κτηματογράφησης και του ανοίγματος των νέων κτηματολογικών γραφείων. Πρακτικά, επιταχύνει την μετάβαση σε ένα καθεστώς που συνεπάγεται περισσότερες ψηφιακές υπηρεσίες για όλους.

ΑΓΝΩΣΤΟΥ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ
Να σημειωθεί ότι πολλοί ιδιοκτήτες στην Αχαΐα κινδύνευαν με πρόστιμα μεταξύ 300 και 2.000 ευρώ, γιατί είχαν αμελήσει να δηλώσουν έγκαιρα τα δικαιώματά τους στην κτηματογράφηση που ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2019 και ολοκληρώθηκε στις 29 Νοεμβρίου του ίδιου έτους.

Το Γραφείο Κτηματογράφησης Αχαΐας είχε ειδοποιήσει από τον περασμένο Μάιο τους δικαιούχους των μη δηλωθέντων ακινήτων, ότι θα ξεκινούσαν άμεσα (μέσα στο καλοκαίρι) να επιβάλλονται τσουχτερά πρόστιμα βάσει συγκεκριμένων παραμέτρων (είδος εγγραπτέου δικαιώματος, αξία ακινήτων, χρονικό διάστημα καθυστέρησης υποβολής της δήλωσης κ.λπ.) και με προσαυξήσεις ανάλογα με τον χρόνο καθυστέρησης υποβολής της δήλωσης.
Τα ακίνητα αυτά εγγράφονταν ως «Αγνώστου Ιδιοκτήτη» και εφόσον δεν πραγματοποιούντο οι σχετικές διορθώσεις στις προβλεπόμενες προθεσμίες, θα περιέρχοντο στο ελληνικό Δημόσιο.

Στο μεταξύ, το τελευταίο διάστημα παρατηρείται το φαινόμενο πολλοί ιδιοκτήτες που είναι υπόχρεοι κτηματογράφησης της περιουσίας τους, να προσέρχονται εκ παραδρομής στο Κτηματολογικό Γραφείο Πάτρας και να διαπληκτίζονται και με το προσωπικό που δεν μπορεί να τους εξυπηρετήσει.

Ο προϊστάμενος της υπηρεσίας Λευτέρης Τσιρώνης, ανέφερε στην εφημερίδα «Πελοπόννησος», ότι το κοινό πρέπει να ενημερωθεί ότι η διαδικασία της κτηματογράφησης γίνεται από το αρμόδιο γραφείο της ιδιωτικής εταιρείας στην οδό Ευδήμου 80, στις Εργατικές Κατοικίες Πάτρας (Ανθειας), τηλ. 2610-911314 και όχι στο Κτηματολογικό Γραφείο που είναι άλλη υπηρεσία στην οδό Αγίου Ανδρέου.

Στις 19 Απριλίου ξεκίνησε η ανάρτηση των κτηματολογικών στοιχείων για τις περιοχές Αλισσού, Κάτω Αλισσού, Κάτω Αχαΐας, Αγίου Βασιλείου Πατρών, Ακταίου, Αραχωβιτίκων, Βραχναιίκων, Δρεπάνου, Ελικίστρας, Καμινίων, Κάτω Καστριτσίου, Κρήνης (Πατρών), Μιντιλογλίου, Μονοδενδρίου, Οβριάς, Παραλίας, Πετρωτού, Πλατανίου, Ρίου, Ρογιτίκων, Σαραβαλίου, Σουλίου, Τσουκαλαιίκων και Ψαθοπύργου.

Για πρώτη φορά ο έλεγχος γίνεται πλήρως ψηφιακά, χωρίς την υποχρέωση του πολίτη για αυτοπρόσωπη παρουσία. Ωστόσο, πολλοί ιδιοκτήτες δεν έχουν τέτοιες γνώσεις ή τεχνικές δυνατότητες και προτιμούν να πηγαίνουν αυτοπροσώπως, αλλά έχουν μπερδέψει τα γραφεία.

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις και τα νέα απο την Πάτρα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις - νέα από την Πάτρα, την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο pelop.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απάτες σε αγορές μέσω διαδικτύου - Τι να προσέξουν οι καταναλωτές
Εξωδικαστικός μηχανισμός: Διαγραφές χρεών έως και 75% στις πρώτες ρυθμίσεις
Υπουργείο Εργασίας: Διευκρινίσεις για την υποβολή του εντύπου για την τηλεργασία
Black Friday στο eshop.mymarket.gr
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Black Friday στο eshop.mymarket.gr

Το eshop My market μας προσκαλεί όλους να εντοπίσουμε τη μαύρη γάτα Black Friday και να την αφήσουμε να μας εκπλήξει ευχάριστα!