Αχαΐα: Ρεκόρ δεκαετίας στην απασχόληση – Αύξηση εργασίας, μείωση ανεργίας – Τοπικοί φορείς για τους αριθμούς της «Εργάνης» στην περιοχή

Χιλιάδες νέες προσλήψεις καταγράφηκαν το 2023 από Σύστημα Μισθωτής Απασχόλησης στον Ιδιωτικό Τομέα. Η έκθεση, σε σχέση με το 2013. Οι αναγγελίες νέου προσωπικού και οι αποχωρήσεις, με θετικό πρόσημο για τους εργαζόμενους.
Η κάθετη πτώση της ανεργίας, με τη ΔΥΠΑ να έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο. Σχολιάζουν στην «Π» οι πρόεδροι των Εμπόρων και των Καταστηματαρχών Εστίασης στην Πάτρα.

Αχαΐα

Ρεκόρ δεκαετίας σε νέες προσλήψεις κατεγράφη το 2023, σύμφωνα με το σύστημα ροών μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα «Εργάνη».

Με βάση την έκθεση, τον περασμένο Δεκέμβριο, έγιναν 18.496 νέες προσλήψεις σε όλη την Ελλάδα, ενώ η τελευταία χρονιά κατά την οποία σημειώθηκε μεγαλύτερο πλήθος προσλήψεων – σε σχέση με το 2023 – ήταν το 2013 με 19.999.

Στην Δυτική Ελλάδα, το 2023 έγιναν συνολικά 8.136 αναγγελίες πρόσληψης προσωπικού, έναντι 7.796 αποχωρήσεων (οικειοθελών, απολύσεων, λήξης συμβάσεων), δηλαδή υπήρξε θετικό πρόσημο κατά 340 εργαζόμενους.

Στην Αχαΐα, από το ισοζύγιο ροών μισθωτής απασχόλησης προκύπτει ότι για το χρονικό διάστημα, από Ιανουάριο έως και Δεκέμβριο του 2023, αποτυπώθηκε «τσουνάμι» προσλήψεων, αλλά και μεγάλος αριθμός αποχωρήσεων. Συγκεκριμένα, έγιναν 69.837 αναγγελίες προσλήψεων έναντι 67.730 αποχωρήσεων, δηλαδή είχαμε ένα θετικό ισοζύγιο απασχόλησης κατά 2.107 άτομα.

Τα παραπάνω στοιχεία συμβαδίζουν απόλυτα και με την κάθετη πτώση της ανεργίας που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια στη Δυτική Ελλάδα, με αποτέλεσμα τα ποσοστά να έχουν πέσει στο 9,5%.

Η λεπτομερής εξέταση των στοιχείων είναι ακόμα πιο κατατοπιστική. Από τις αποχωρήσεις, οι 27.979 έγιναν οικειοθελώς, 8.029 έγιναν μετά από καταγγελία σύμβασης (απόλυση) και 31.722 επειδή έληξαν οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου εργασίας.

Αυτό το τελευταίο στοιχείο αποτελεί παράλληλα σοβαρή ένδειξη ότι το μεγαλύτερο ποσοστό προσλήψεων αφορά επιδοτούμενες θέσεις εργασίας από τη ΔΥΠΑ που είναι ορισμένου χρόνου και στις περισσότερες περιπτώσεις, όταν οι συμβάσεις αυτές λήγουν, οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι δεν μένουν στη θέση τους με κάποια σύμβαση αορίστου χρόνου, αλλά αποχωρούν.

Τα παραπάνω στοιχεία συνηγορούν και στο συμπέρασμα ότι η ΔΥΠΑ έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη μείωση της ανεργίας στη Δυτική Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, καθώς με δεκάδες προγράμματα επιδότησης προσλήψεων έχει αλλάξει ριζικά την κατάσταση σε όλη την περιοχή προς το θετικό, αλλά με μια λεπτή και εύθραυστη ισορροπία.

ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ

Ως προς τους σημαντικότερους εργοδότες, οι πέντε ΚΑΔ με τα υψηλότερα θετικά ισοζύγια προσλήψεων για τον μήνα Δεκέμβριο 2023 ήταν η Εστίαση (62.566 προσλήψεις), οι Δραστηριότητες Απασχόλησης (11.998), η Δημόσια Διοίκηση–Απασχόληση (11.618), το Χονδρικό Εμπόριο (9.702) και η Εκπαίδευση (9.176).

Αχαΐα

Κώστας Ζαφειρόπουλος

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πάτρας Κώστας Ζαφειρόπουλος χαρακτήρισε θετικά τα στοιχεία της «Εργάνης», αλλά παράλληλα και πλασματικά. «Πρόκειται, ουσιαστικά, για θέσεις εργασίας από επιδοτούμενα προγράμματα, οι οποίες χάνονται με τη λήξη της σύμβασης. Γι΄αυτό και βλέπουμε αυτή τη βελτιωμένη εικόνα στην αγορά εργασίας. Αυτό που έχει ανάγκη η αγορά εργασίας είναι μείωση του μισθολογικού κόστους, ώστε να υπάρξει ένα αντίβαρο στην αύξηση των μισθών» δήλωσε στην «Πελοπόννησο».

Αχαΐα

Τάσος Γιατράς

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Καταστηματαρχών Εστίασης Αναψυχής Αχαΐας Τάσος Γιατράς, σχολίασε στην «Π»: «Το υψηλό θετικό ισοζύγιο στην απασχόληση του κλάδου καταδεικνύει αφενός την τεράστια δυναμική του, αλλά και τις αυξημένες ανάγκες που προέκυψαν κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου.Πλέον, η εστίαση αποτυπώνει σε όλους τους δείκτες το μέγεθος που έχει στο σύνολο της οικονομίας και της απασχόλησης».