Αχαΐα: Σε ομηρεία παραμένουν οι σταφιδοπαραγωγοί – Τι ειπώθηκε στη σύσκεψη με Γεωργαντά

Δεν έμαθαν κάτι νέο από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γ. Γεωργαντά στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε οι σύλλογοι παραγωγών σταφίδας, μεταξύ αυτών και η ΠΕΣ, πέραν μιας έκτακτης επιδότησης 50 ευρώ ανά στρέμμα

Αχαΐα: Σε ομηρεία παραμένουν οι σταφιδοπαραγωγοί - Τι ειπώθηκε στη σύσκεψη με Γεωργαντά Από τη χθεσινή σύσκεψη στο υπουργείο με τη συμμετοχή βουλευτών Αχαΐας - Ηλείας

Σε ομηρεία παραμένουν οι παραγωγοί κορινθιακής σταφίδας και οι συνεταιριστικές οργανώσεις, καθώς η σύσκεψη που έγινε την Τρίτη 14/03/2023 στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δεν προσέφερε κάτι παραπάνω, πέραν μιας έκτακτης επιδότησης 50 ευρώ ανά στρέμμα.

Στη σύσκεψη που συγκάλεσε ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Γεωργαντάς, συμμετείχαν οι αγροτικοί σύλλογοι παραγωγών σταφίδας, μεταξύ αυτών και η Παναιγιάλεια Ενωση Συνεταιρισμών, καθώς επίσης οι βουλευτές της ΝΔ Χριστίνα Αλεξοπούλου, Διονυσία Αυγερινοπούλου και από άλλους σταφιδοπαραγωγούς νομούς, πλην της Μεσσηνίας.

Ο κ. Γεωργαντάς ανακοίνωσε στους συμμετέχοντες ότι το υπουργείο το μόνο που μπορεί να κάνει αυτή τη στιγμή για την στήριξη των παραγωγών κορινθιακής σταφίδας είναι να τους δώσει μια έκτακτη επιδότηση 50 ευρώ ανά στρέμμα, ομολογώντας εξ αρχής ότι αυτή δεν είναι λύση στο χρόνιο πρόβλημα.

Την ΠΕΣ εκπροσώπησε ο αντιπρόεδρος Νίκος Μιχαλόπουλος, ο οποίος τόνισε από την αρχή της σύσκεψης ότι η επιδότηση των 50 ευρώ δεν αποτελεί λύση στο πρόβλημα. Ωστόσο, διαπιστώνοντας ότι δεν υπήρχαν άλλα περιθώρια διαπραγμάτευσης, επιχείρησε να πιέσει για αύξηση της επιδότησης στα 100 ευρώ, για να καλυφθεί τουλάχιστον το αυξημένο κόστος παραγωγής της φετινής σοδιάς.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Μιχαλόπουλος τόνισε ότι η εξαγγελία του υπουργού είναι κοροϊδία. Δήλωσε ακόμα, «δεν μπορώ να καταλάβω γιατί υποκύπτουν σε όποιες πιέσεις και αντί να διαθέσουν τα χρήματα που απαιτούνται και δεν είναι πολλά, επιλέγουν εμβαλωματικές λύσεις και το παντελόνι παραμένει τρύπιο».

Ο αντιπρόεδρος της ΠΕΣ επανέλαβε την πρόταση της οργάνωσης για την απορρόφηση των πλεονασματικών ποσοτήτων σταφίδας που δημιουργήθηκαν στη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης και μεταφέρονται από χρονιά σε χρονιά, μέσω της διάθεσής τους στην Ουκρανία και στην Τουρκία ως επισιτιστική βοήθεια. Η ποσότητα αυτή είναι 4-5.000 τόνοι και η πρόταση της ΠΕΣ είναι να απορροφηθεί αναλογικά από κάθε παραγωγό, συνεταιρισμό ή εταιρεία εμπορίας και εξαγωγών. Με αυτό τον τρόπο, το προϊόν θα ξαναβρεί το επίπεδο τιμής διάθεσής του σε ανεκτά επίπεδα.

Μια άλλη λύση, όπως είπε ο κ. Μιχαλόπουλος, είναι να στηριχθεί οικονομικά η ΠΕΣ, ώστε να στηρίξει και αυτή από την πλευρά της την αγορά της σταφίδας σε μια τιμή πάνω από το 1 ευρώ, από τα 70 λεπτά που πωλείται σήμερα.

Αντ’ αυτών, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προτιμά εδώ και δύο χρόνια να διαθέτει χρήματα για έκτακτες επιδοτήσεις, αντί θα δώσει μια φορά 5 εκατ. ευρώ και να απορροφήσει άπαξ το πλεόνασμα που μετατίθεται από χρονιά σε χρονιά και υποβαθμίζει την τελική τιμή διάθεσης του προϊόντος, είπε ο κ. Μιχαλόπουλος.

Ακολουθήστε το pelop.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλα τα νέα και τις ειδήσεις

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments