Αχαϊα: Στα θρανία 50.000 μαθητές με «διαβατήριο» το self test

Αχαϊα: Στα θρανία 50.000 μαθητές με «διαβατήριο» το self test

Με διαβατήριο το αρνητικό σελφ τεστ πέρασαν σήμερα οι μαθητές το κατώφλι όλων των σχολικών μονάδων. Στην Αχαΐα από την περασμένη Τετάρτη οι γονείς έσπευσαν να προμηθευτούν, από τα φαρμακεία, την ειδική συσκευασία του τεστ ώστε σήμερα τα παιδιά τους να είναι έτοιμα για το σχολείο.

Οι αχαιοί γονείς και εκπαιδευτικοί, όπως μας ανέφεραν οι διευθυντές της Εκπαίδευσης, είναι θετικοί στην εφαρμογή όλων των προβλεπόμενων μέτρων και κυρίως του σελφ τεστ που αποτελεί σημαντικό εργαλείο πρόληψης της διάδοσης του ιού στις σχολικές κοινότητες. Ακόμα και για τις μεμονωμένες φωνές αντίδρασης η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως παρέχει πλήρη κάλυψη στους διευθυντές των σχολικών μονάδων και τους εκπαιδευτικούς, ακόμα και οικονομική για να αντιμετωπίσουν εξώδικα, μηνύσεις και αγωγές από γονείς που αντιδρούν στα υποχρεωτικά σελφ τεστ.

Η υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε ότι το υπουργείο, θα στηρίξει οικονομικά τους διευθυντές σχολείων και εκπαιδευτικούς, καλύπτοντας όλα τα δικαστικά έξοδα για μηνύσεις και αγωγές που έχουν δεχθεί για την εκτέλεση των καθηκόντων τους.

«Υπάρχει ειδική πρόβλεψη για την προστασία των Διευθυντών των σχολείων και των εκπαιδευτικών  για τυχόν δικαστικές δαπάνες  που αφορούν την υπεράσπισή τους», είπε χαρακτηριστικά η Ν. Κεραμέως.

Τις παραπάνω δηλώσεις έκανε η υπουργός Παιδείας όταν ζητήθηκε να σχολιάσει την προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, την οποία κατέθεσαν τρεις εκπαιδευτικοί, δύο δικηγόροι και ένας ιερέας από τη Θεσσαλονίκη, αναφορικά  με τη συνταγματικότητα του υποχρεωτικού σελφ τεστ στα σχολεία. Οι προσφεύγοντες ζητούν να ανασταλεί και να ακυρωθεί το μέτρο και χαρακτηρίζουν επικίνδυνη τη διενέργεια διαγνωστικού τεστ από τα ίδια τα παιδιά. Οσον αφορά την απαγόρευση εισόδου στα σχολεία των μαθητών που δεν έχουν υποβληθεί σε τεστ, θεωρούν ότι προσβάλλει το κατοχυρωμένο από το Σύνταγμα δικαίωμα της εκπαίδευσης στον πυρήνα του, που είναι η υποχρεωτική εκπαίδευση.

Ταλαιπωρία αντιμετώπισαν γονείς μαθητών στην Πάτρα που δεν γνώριζαν -αν και είχε ανακοινωθεί- ότι τα τεστ δεν θα ήταν διαθέσιμα από εφημερεύοντα φαρμακεία το σαββατοκύριακο. Επίσης, η πλατφόρμα που δηλώνονται τα αποτελέσματα των τεστ “κρέμασε” για λίγες ώρες χθες το πρωί.