Αχαΐα: Σταθερά τα κρούσματα, αύξηση των νοσηλευόμενων και ο κόσμος στα πάρκα

Αχαΐα: Σταθερά τα κρούσματα, αύξηση των νοσηλευόμενων και ο κόσμος στα πάρκα
Σταθερή στον αριθμό κρουσμάτων η Αχαΐα, 71 τον αριθμό: Ενα αναλόγως θετικό νέο, αφού είχε υπάρξει ανησυχία για απογείωση. Ομως δεν παύουμε να είμαστε στην αρχή ενός ακόμα στενόχωρου κύκλου, με την Πάτρα να ζει ένα νέο λοκντάουν στην τοπική αγορά.

Το σαββατοκύριακο κύλησε αμφιλεγόμενο, εξαιτίας και της σπάνιας καλοκαιρίας, που έβγαλε όλο τον κόσμο στις πλατείες και στα πάρκα, ιδίως στην παραλιακή.
Το γεγονός υποχρέωσε την ΕΛΑΣ να ασκήσει πίεση πυκνώνοντας τις εμφανίσεις περιπολικών στα επίμαχα σημεία, με κορναρίσματα της σειρήνας.

Αυτή τη φορά η Αστυνομία ήταν πιο αποφασιστική, στη διάρκεια του διημέρου. Οι έλεγχοι ήταν πιο πυκνοί, χωρίς πάντως να φθάσει σε πολύ στενό μαρκάρισμα.
Οι παρασπονδίες δεν ήταν πολλές, τουλάχιστον αυτές για τις οποίες χρειάστηκε επέμβαση:

>Σε καφενείο της Εγλυκάδας σερβίρονταν πελάτες αψηφώντας την απαγόρευση.
>Σε γυμναστήριο της Αιγιάλειας βρέθηκαν να ασκούνται τρία άτομα, ενώ δεν έπρεπε να λειτουργεί καθόλου.
Τα κακά νέα είναι η αύξηση της πίεσης στις νοσοκομειακές μονάδες.
Σε ΠΓΝΠ και «Αγιο Ανδρέα» είχαμε χθες 22 νοσηλευόμενους συν 7 στη ΜΕΘ και 28 συν έναν στη ΜΕΘ.
Απέχουμε από μια κατάσταση πολιορκίας, εάν όμως τα κρούσματα ξεφύγουν, τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί.
Το νέο λοκντάουν αντιμετωπίστηκε με ψυχραιμία από τους πολίτες, ίσως και επειδή η καλοκαιρία επέτρεψε εξορμήσεις, ακόμα και θαλασσινά μπάνια για τους πιο τολμηρούς.
Η συνέχεια όμως δεν αναμένεται εύκολη, στον ψυχολογικό και τον οικονομικό τομέα, καθώς η αγορά στερείται ξανά της δυνατότητας να αντλήσει εισόδημα.
Μας περιμένει ακόμα ανήφορος. Τα μέτρα θα διαρκέσουν τουλάχιστον για 15 μέρες, χωρίς κανείς να αποκλείει παράταση εάν τα δεδομένα δεν είναι ευνοϊκά. Και κανείς δεν παίρνει όρκο για μαγική μεταμόρφωση.

733 ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ, 21 ΟΙ ΘΑΝΑΤΟΙ
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες 733 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορονοϊού (COVID-19), από τα οποία 8 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 163.946, εκ των οποίων 51,9% άνδρες.
Διασωληνωμένα νοσηλεύονται 262 άτομα. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 έτη. Εχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας 1.164 ασθενείς.
Τέλος, έχουμε 21 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5.972 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3.511 (58,8%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95,6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ
Στοιχεία για τις ψυχολογικές και κοινωνικές επιπτώσεις της πανδημίας και μέτρα προφύλαξης που διασφαλίζουν τις ασφαλείς συνθήκες λειτουργίας των σχολείων παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.
Οπως επισημάνθηκε από τους επιστήμονες ο φόβος για την ασθένεια, η ανασφάλεια για το μέλλον, το αίσθημα απώλειας και η διατάραξη της καθημερινότητας δημιουργούν σύγχυση και θυμό, δύσκολα διαχειρίσιμο από μία ομάδα του πληθυσμού. Κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στα παιδιά ανέφεραν ότι αρκετά παρουσίασαν διαταραχές στον ύπνο τους (αϋπνία, αναστροφή του ωραρίου, εφιάλτες) ή στη διατροφή τους, σύγχυση για το πώς πρέπει να διαχειριστούν την καθημερινότητά τους και μετατραυματικό στρες, που είχε επίπτωση στην καθημερινότητά τους. Οπως διαπιστώθηκε τα παιδιά με χαμηλότερο οικονομικό και εκπαιδευτικό επίπεδο γονέων, αλλά και όσα είχαν υπερβολική έκθεση στην πληροφορία, παρουσίασαν μεγαλύτερα ποσοστά μετατραυματικού στρες. Πολλά παιδιά και οι έφηβοι βιώνουν μέσα στην πανδημία καταθλιπτικό συναίσθημα, παραίτηση και παρουσιάζουν διαδικτυακή εξάρτηση ενώ αυξήθηκαν τα περιστατικά της ενδοοικογενειακής βίας. Περισσότερα ευάλωτα ήταν τα παιδιά με υπερκινητικότητα, ελλειμματική διαταραχή και διατροφικές διαταραχές.

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ