Αχαΐα: Στο σφυρί 60 ξενοδοχεία – Δεν άντεξαν τις αναστολές και την απουσία πελατείας

Η ίδια εικόνα αντανακλάται παντού, καθώς «πωλητήριο» έχουν βάλει διαδικτυακά περισσότερα από 1.500 ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα σε ολόκληρη την Ελλάδα, μετά το ισχυρό πλήγμα που έχει δεχθεί ο τουρισμός, εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης.

collage 34

«Πωλητήριο» έχουν βάλει από την αρχή του 2021, περίπου 60 ξενοδοχεία και μονάδες ενοικιαζόμενων δωματίων στην Αχαΐα που δεν άντεξαν για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το βαρύ πλήγμα της πανδημίας του κορονοϊού και την απουσία πελατών.
Μόνο το δίμηνο Ιουνίου – Ιουλίου, σε όλη την Αχαΐα έχουν βγει προς πώληση 43 εγκαταστάσεις, οι περισσότερες από τις οποίες βρίσκονται στους Δήμους Καλαβρύτων και Αιγιαλείας.
Η ίδια εικόνα αντανακλάται παντού, καθώς «πωλητήριο» έχουν βάλει διαδικτυακά περισσότερα από 1.500 ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα σε ολόκληρη την Ελλάδα, μετά το ισχυρό πλήγμα που έχει δεχθεί ο τουρισμός, εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης.

Η ΑΧΑΪΑ
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, αναρτημένες σε ιστοσελίδες βρίσκονται αυτή τη στιγμή συνολικά 60 αγγελίες που αφορούν στην πλειονότητά τους, την πώληση μεσαίου και μικρού μεγέθους ξενοδοχειακών μονάδων στην Αχαΐα, με τις ζητούμενες τιμές πώλησης να ξεκινούν από 500.000 ευρώ και να φτάνουν ακόμη και τα 7,5 εκατ. ευρώ στο Αίγιο.
Μάλιστα τους τελευταίους μήνες αναρτήθηκαν προς πώληση σε ιστοσελίδες για αγγελίες ακινήτων δεκάδες καταλύματα, εκ των οποίων τα 43 «ανέβηκαν» τον Ιούνιο και το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου.
Η συντριπτική πλειονότητα των προς πώληση ξενοδοχείων εντοπίζεται στην Αιγιάλεια και στα Καλάβρυτα. Συγκεκριμένα 20 εγκαταστάσεις διαφόρων μεγεθών και τύπων διατίθενται προς πώληση στο δήμο Καλαβρύτων, 10 στην περιοχή του Αιγίου, 5 στα Σελιανίτικα, 6 στο Διακοπτό, 3 στην Ακράτα και 1 στον Λόγγο.
Ακόμα, «πωλητήριο» έχουν βάλει 6 εγκαταστάσεις στον Δήμο Δυτικής Αχαΐας, 4 σε Βραχναίικα και Καμίνια, 2 στην Πάτρα και στο Ρίο και 1 στον Ψαθόπυργο.
Η εικόνα δείχνει σαφώς μια προσπάθειων πολλών ιδιοκτητών ή επενδυτών να απαγκιστρωθούν από τον κλάδο του τουρισμού, που για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, παράγει στην περιοχή της Αχαϊας μόνο έξοδα και χρέη.

TO IONIO
Μεγάλο ποσοστό προς πώληση ξενοδοχείων βρίσκεται και στα Ιόνια νησιά, τα οποία μέχρι στιγμής καταγράφουν πολύ μικρή πληρότητα, εξαιτίας των ταξιδιωτικών περιορισμών που βρίσκονται σε ισχύ στη Βρετανία, την κύρια δεξαμενή τουριστών των Επτανήσων.
Ο αριθμός των ξενοδοχείων που πωλούνται στα νησιά του Ιονίου ανέρχεται σε 141, με τη Ζάκυνθο να μετρά αρκετά καταλύματα.
Πάντως, παράγοντες του real estate αναφέρουν ότι τα προς πώληση ξενοδοχεία αποτυπώνουν μια τάση που μεταφράζεται στην πραγματικότητα σε μεγαλύτερα νούμερα, με δεδομένο ότι ένας μεγάλος αριθμός μονάδων που διατίθενται προς πώληση δεν αναρτάται σε ιστοσελίδες με αγγελίες. Αλλωστε, αρκετά είναι και τα ξενοδοχεία που βρίσκονται και «ανεπίσημα» σε διαδικασία αναζήτησης επενδυτή.

Χρήστος Κανελλής: Ανακατατάξεις πάντα γίνονται στον τουρισμό

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Ενωσης Ξενοδόχων Αχαΐας Χρήστο Κανελλή η διαφαινόμενη τουριστική κίνηση για αυτό το καλοκαίρι, αποκλείνει από τους στόχους που αρχικά είχαν τεθεί. Το μόνο θετικό μήνυμα έρχεται από την αγορά της Βρετανίας που πρόκειται να ανοίξει και να στηρίξει κυρίως τα νησιά του Ιονίου. Τα έσοδα των ξενοδοχείων θα είναι λίγο καλύτερα από πέρυσι, αλλά η αγορά δεν πρόκειται να ανακάμψει, τόνισε ο Χρήστος Κανελλής. Οσον αφορά τα πωλητήρια, ανακατατάξεις πάντα γίνονται στον χώρο, είπε ο γνωστός ξενοδόχος. «Δεν με ανησυχεί αυτή η τάση φυγής κάποιων ιδιοκτητών, γιατί δεν είναι κάτι καινούργιο» τόνισε.

Ηλίας Μεντζελόπουλος: Από τον Αύγουστο θα αρχίσουν απολύσεις 

Ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Πάτρας Ηλίας Μεντζελόπουλος, δεν βλέπει να αλλάζει κάτι στην τουριστική αγορά της περιοχής ούτε φέτος το καλοκαίρι. Μάλιστα, όπως είπε στην «Π» σε όλη την χώρα επικρατεί πλέον η εικόνα με τα πωλητήρια σε εκατοντάδες ξενοδοχειακές μονάδες και ενοικιαζόμενα δωμάτια. «Η οικονομία είναι μια αλυσίδα» είπε. Το μεγάλο ζήτημα για τον κ. Μεντζελόπουλο, είναι ότι στον τουρισμό διακόπηκαν από αυτό το μήνα οι αναστολές συμβάσεων εργασίας και προφανώς μετά τον Αύγουστο θα αρχίσουν και οι απολύσεις προσωπικού. «Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πλέον τι θα ακολουθήσει στον κλάδο μας στην Αχαΐα» είπε.

Κωνσταντίνος Δαφαλιάς: Πολλές μονάδες αναμένεται να βγουν «στο σφυρί» 

Ο ξενοδόχος Κωνσταντίνος Δαφαλιάς, πρόεδρος των επαγγελματιών τουρισμού στα Καλάβρυτα, ανέφερε στην «ΠτΚ» ότι οι εξελίξεις δεν είναι καλές για τον κλάδο, λόγω της πανδημίας. Ο φόβος δεν επιτρέπει διακοπές διαρκείας, ενώ παραδοσιακές αγορές παραμένουν ακόμα και σήμερα κλειστές ή δυστακτικές, με τις ΗΠΑ να στηρίζουν φέτος τον τουρισμό. Για τα πωλητήρια, ο κ. Δαφαλιάς τόνισε ότι ανέκαθεν υπήρχαν ιδιοκτήτες που αναζητούσαν τρόπο να απεμπλακούν, γιατί δεν είχαν ενδιαφέρον ή γιατί αντιμετώπιζαν προβλήματα. Υπάρχουν υπερχρεωμένες επιχειρήσεις και με αυτή κατάσταση πολλές μονάδες θα βγουν «στο σφυρί» είπε, ειδικά αν δεν πάει καλά και η επόμενη χειμερινή σεζόν.

Κώστας Καπερώνης: Υπάρχουν από πίσω μεγάλες δανειοδοτήσεις 

«Ολα πωλούνται και όλα βγαίνουν στο σφυρί αν υπάρχουν από πίσω μεγάλες δανειοδοτήσεις που κάποιοι θέλουν να ξεφορτωθούν», πρόσθεσε από την πλευρά του ο ξενοδόχος Κώστας Καπερώνης. Παράλληλα, συμπλήρωσε ότι, «κάποιοι που έχουν επενδύσει, θέλουν να έχει άμεσα αποδόσεις και όταν δεν τις βλέπουν αναζητούν τρόπο να απεγκλωβιστούν». Ειδικά σε μια χώρα που πέρασε οκτώ χρόνια οικονομικής κρίσης και τώρα βρίσκεται στον δεύτερο χρόνο μιας υγειονομικής κρίσης. «Δεν βλέπουν προοπτική και αποχωρούν. Μόνο κάποιοι παραδοσιακοί ξενοδόχοι όπως εμείς, που είμαστε γέννημα θρέμμα, σε αυτό τον κλάδο παραμένουμε και δίνουμε τον αγώνα», πρόσθεσε ο κ. Καπερώνης.

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

seismos 1
panepistimio patron ktirio prytaneias
κορονα
ΦΩΤΙΑ ΣΟΥΛΙ ΠΑΤΡΑ 2