Αχαΐα: Στους δρόμους βγαίνουν σήμερα οι υγειονομικοί

Η ΕΙΝΑ υποστηρίζει ότι το νέο νομοσχέδιο επιστρέφει τη δημόσια περίθαλψη στην προ-ΕΣΥ, προ Γεννηματά εποχή, όπου για να χειρουργηθείς έπρεπε να πουλήσεις χωράφι και για να νοσηλευτείς έπρεπε είτε να μπεις μέσω της ιδιωτικής κλινικής απέναντι από το νοσοκομείο είτε να έχεις πολιτικό μέσο.

Αχαΐα: Στους δρόμους βγαίνουν σήμερα οι υγειονομικοί

Με 24ωρη απεργία, στάσεις εργασίας, πορείες και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας εκφράζει σήμερα ο υγειονομικός κόσμος την αντίθεσή του στο νέο νομοσχέδιο για την υγεία.

Αχαΐα: Στους δρόμους βγαίνουν σήμερα οι υγειονομικοί

Πανό διαμαρτυρίας και στο ΚΥ Κάτω Αχαΐας

Αίτημα των κινητοποιήσεων που θα πραγματοποιηθούν σε όλες τις δημόσιες δομές υγείας είναι η απόσυρση του νομοσχεδίου που κατά την εκτίμηση του υγειονομικού κόσμου «έρχεται να καταργήσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας». Η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Αχαΐας (ΕΙΝΑ) και το Σωματείο Εργαζομένων του «Αγίου Ανδρέα» καλούν σε συστράτευση διαμαρτυρίας τους πολίτες.

«Το νέο νομοσχέδιο προβλέπει την κατάργηση του θεμελιώδους νόμου του ΕΣΥ για την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των γιατρών. Επί της ουσίας καταργείται η φιλοσοφία και το ίδιο το Εθνικό Σύστημα Υγείας» σημείωσε ο πρόεδρος της ΕΙΝΑ, Δημήτρης Ζιαζιάς κατά την προχθεσινή συνέντευξη Τύπου και προέβλεψε:

«Οι πολίτες θα αναγκαστούν να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, είτε κατευθείαν στο ιδιωτικό ιατρείο ή θεραπευτήριο είτε στο… ΕΣΥ περνώντας από το ιδιωτικό ιατρείο του γιατρού που θα δουλεύει στο Δημόσιο Σύστημα. Αυτό σημαίνει πως όποιος δεν έχει χρήματα δεν θα μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα υγείας του. Η υγεία μετατρέπεται σε προνόμιο για λίγους».

Ο γενικός γραμματέας της ΕΙΝΑ, Στέλιος Τσόχατζης, εκτίμησε πως «στόχος τους είναι να μην έχουμε δημόσια – κρατικά συστήματα υγείας, θέλουν τον νοσοκομειακό ιατρό να ασκεί ελεύθερο επάγγελμα και τον ελευθεροεπαγγελματία γιατρό να μπει στο ΕΣΥ. Με το πολυνομοσχέδιο αυτό, οι πολίτες μετατρέπονται σε πελάτες. Είναι θέμα που αφορά την κοινωνία, τους πολίτες και όχι μόνον τους νοσοκομειακούς γιατρούς».

Μιλώντας εκ μέρους του «Ιπποκράτη», ο πρόεδρος του Σωματείου, Μιχάλης Στελλάτος, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «ταφόπλακα» για τη δημόσια υγεία και την ισότιμη πρόσβαση των πολιτών. Ο ίδιος παρουσίασε στοιχεία που δείχνουν την υποστελέχωση και τη διαρκή υποβάθμιση της δημόσιας περίθαλψης. «Στο νοσοκομείο μας, από τις έξι χειρουργικές αίθουσες λειτουργούν μόνο οι τρεις λόγω έλλειψης προσωπικού» ανέφερε ενδεικτικά απευθύνοντας πρόσκληση συμμετοχής στη σημερινή στάση εργασίας (12.00 – 15.00), στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πύλη του νοσοκομείου (12.30) και στη 1 το μεσημέρι στη διαμαρτυρία στην 6η ΥΠε.

Η ΠΟΕΔΗΝ
Από την πλευρά της, η ΠΟΕΔΗΝ εκτιμά ότι: «Το Νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα σε γιατρούς του ΕΣΥ να εργάζονται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις υγείας και ιδιώτες γιατρούς να εργάζονται με μερική απασχόληση στα νοσοκομεία. Οι ρυθμίσεις αυτές θα αυξήσουν περαιτέρω την ιδιωτική δαπάνη υγείας και την προκλητή ζήτηση υπηρεσιών. Οι εν λόγω ρυθμίσεις είναι συνέχεια της θεσμοθέτησης των απογευματινών χειρουργείων στα νοσοκομεία επί πληρωμή των ασθενών» και καταλήγει:«Διεκδικούμε την ενίσχυση της Δημόσιας Υγείας με επαρκή στελέχωση και χρηματοδότηση. Διεκδικούμε την αύξηση των Δημόσιων Δαπανών για τη Δημόσια Υγεία για να σταματήσουν οι πολίτες να βάζουν το χέρι στην τσέπη. Απαιτούμε από την κυβέρνηση να μην καταθέσει προς ψήφιση το εν λόγω νομοσχέδιο».

ΙΣΠ: Δεν δίνει ουσιαστικές λύσεις

Με ανακοίνωσή του το ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών γνωστοποιεί ότι στηρίζει τα δίκαια αιτήματα των νοσοκομειακών ιατρών και εκφράζει την αντίθεσή του προς καίριες διατάξεις του νομοσχεδίου για το ΕΣΥ. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει: «Ζητούμε την επαναφορά του ιατρικού μισθολογίου σε επίπεδα προ του μνημονίου, αντίστοιχα των ευρωπαϊκών δεδομένων, την πλήρη στελέχωση των κενών θέσεων των νοσοκομείων με μόνιμες θέσεις, την ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση των υπεράριθμων εφημεριών και την αξιοπρέπεια στην άσκηση του ιατρικού έργου των δημόσιων λειτουργών.
Ζητούμε να παγώσει η διαδικασία ψήφισης του νομοσχεδίου, το οποίο δεν δίνει ουσιαστικές λύσεις, δεν έρχεται να «θεραπεύσει» τα κενά του συστήματος και δημιουργεί στρεβλώσεις που ενδεχομένως επιδεινώσουν τις φυγόκεντρες τάσεις των ιατρών από το ΕΣΥ».

Η διοικητική ανεπάρκεια βυθίζει το Νοσοκομείο Αιγίου

Τι ακριβώς συμβαίνει πίσω από αυτούς τους τοίχους, ποιοί άνθρωποι εργάζονται μέσα σε αυτό και κάτω από ποιες συνθήκες κάνουν ή προσπαθούν να κάνουν την δουλειά τους;».

Ερωτήματα που θέτουν με ανακοίνωσή τους προς όλους τους φορείς και πολίτες της Αιγιαλείας οι αναισθησιολόγοι και οι χειρουργοί του νοσοκομείου Αιγίου θέλοντας να αναδείξουν τις δυσλειτουργίες της νοσηλευτικής μονάδας.

«To νοσοκομείο λοιπόν για να λειτουργήσει χρειάζεται κατ’ αρχήν υγειονομικούς και στην συνέχεια διοικητικό και τεχνικό προσωπικό. Σημαντικός παράγοντας τόσο για την σωστή και αποδοτική λειτουργία του νοσοκομείου όσο και για την ασφάλεια του προσωπικού, των ασθενών αλλά και την εκπροσώπηση του νοσοκομείου απέναντι στο κράτος, είναι η κατάλληλη διοίκηση. Ψάχνοντας λοιπόν τις αιτίες της δυσλειτουργίας του νοσοκομείου του Αιγίου δυστυχώς τις περισσότερες φορές καταλήγουμε σε διοικητική ανεπάρκεια» σημειώνουν και θέτοντας τα παρακάτω ερωτήματα που σκιαγραφούν και την προβληματική κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο που υπηρετούν.

Γιατί υπάρχουν απροκήρυκτες θέσεις βασικών ειδικοτήτων που έπρεπε να έχουν προκηρυχθεί από χρόνια;

Ποιος χρησιμοποιεί το νοσοκομείο σαν “πύλη εισόδου περαστικών” για να καταλαμβάνουν ιατροί θέσεις αλλού, στερώντας το νοσοκομείο από ιατρούς;

Γιατί παρατηρείται παντελής έλλειψη διεκδίκησης και φωνής του νοσοκομείου προς τους αρμόδιους κρατικούς φορείς;

Προς τι η πλήρης απαξίωση των ιατρών του νοσοκομείου που αποτελούν την μόνιμη “πλάτη” κατά την προσφιλή έκφραση των απανταχού ανεπαρκούντων και αδιαφορούντων αξιωματούχων;

Είναι δικαιολογημένος ο εξαναγκασμός σε εξωπραγματική υπερωριακή εργασία των υπαρχόντων “δουλοπάροικων” με την μέθοδο της διαίρεσης – ανάθεσης της ίδιας εργασίας σε όλο και λιγότερους ιατρούς;

Είναι αποφάσεις κυβερνήσεων η ομηρεία εργαζομένων σε νοσοκομεία που ακροβατούν σε τεντωμένο σχοινί μεταξύ αξιοπρεπούς – τουλάχιστον- λειτουργίας και απαλοιφής από τον χάρτη;

Τέλος, αναφέρουν ότι με απόφαση του ΔΣ ξεκίνησαν οι περικοπές των δεδουλευμένων περασμένων μηνών και εκφράζουν την εκτίμηση ότι θα υπάρξει και συνέχεια.

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ