Αχαΐα: Θέμα ωρών η επιστράτευση ιδιωτών γιατρών – Διαφωνίες για τα self test

Ιδιαίτερα κρίσιμες οι επόμενες ώρες για την ηγεσία του υπουργείου Υγείας μετά το χθεσινό ναυάγιο της τηλεδιάσκεψης με τους προέδρους των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας για την ενίσχυση του ΕΣΥ με ιδιώτες γιατρούς.
Το τελεσίγραφο του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια έληξε το βράδυ της Παρασκευής χωρίς να πάρει τις επιθυμητές απαντήσεις. Στην πρόσκλησή του ανταποκρίθηκαν μόλις 50 όταν σε σύνολο 200 που ζητούσε η Πολιτεία.
Θα προχωρήσει τελικά στην επιστράτευση ιδιωτών γιατρών;
Το ερώτημα θα απαντηθεί τις επόμενες ώρες. Η κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της χώρας, και κυρίως της Αττικής, είναι κάτι παραπάνω από επείγουσες.
Τα νοσοκομεία έχουν ανάγκη από πνευμονολόγους, παθολόγους και αναισθησιολόγους. Αμεσα πρέπει να βρεθούν οι 150 γιατροί να ενισχύσουν τις νοσοκομειακές δομές που καλούνται να διαχειριστούν εκατοντάδες περιστατικά κορονοϊού.
Η ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΗ
Χθεσινές πληροφορίες ανέφεραν ότι γιατροί που θα λάβουν το ειδικό έγγραφο της επιστράτευσης θα πρέπει να είναι έμπειροι και σε καλή φυσική κατάσταση για να μπορούν να ανταποκριθούν στον φόρτο εργασίας. Η κατάρτιση της τελικής λίστας και επίδοση των φύλλων επιστράτευσης αναμένεται να υλοποιηθεί εκτός απροόπτου από την ερχόμενη εβδομάδα.
Σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία, το φύλλο της επιστράτευσης θα παραδοθεί από αστυνομικούς στη διεύθυνση που έχουν δηλώσει οι γιατροί στους ιατρικούς συλλόγους που ανήκουν. Επί του εγγράφου θα αναφέρεται το νοσοκομείο που θα πρέπει να παρουσιαστούν καθώς η ώρα και ημερομηνία.
Το «φύλλο πορείας» πρέπει να παραληφθεί αυτοπροσώπως από τον γιατρό που επιστρατεύεται. Σε περίπτωση άρνησης παραλαβής του εγγράφου προβλέπονται κυρώσεις σε βαθμό πλημμελήματος με ποινή φυλάκισης από 3 μήνες έως και 5 χρόνια.
Ο ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ
Ο ιατρικός κόσμος πάντως και κυρίως οι πρόεδροι των συλλόγων που συμμετείχαν στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη με τον υπουργό και τους διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών, εξέλαβαν ως προσβλητική για τον ιατρικό κλάδο τη συμπεριφορά του υπουργού και τις επισημάνσεις του σχετικά με την έλλειψη κοινωνικής ευαισθησίας.
«Είμαστε παρόντες στην πανδημία. Είμαστε μέσα στην κοινωνία και προσφέρουμε αγόγγυστα τις υπηρεσίες μας. Γνωρίζουμε την κοινωνική μας ευθύνη. Είναι λάθος του υπουργού σε αυτή την κρίσιμη στιγμή να δημιουργήσει μέτωπα με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και με τους ιδιώτες γιατρούς» μετέφεραν στην «Π» μέλη της ιατρικής κοινότητας.
Οι επικεφαλής των Ιατρικών Συλλόγων κατέθεσαν χθες στον υπουργό μία σειρά από εντάσεις για επιλογές που κρίνουν ότι απαξιώνουν τον κλάδο τους.
Σύμφωνα με τα όσα περιέγραψε στην «Π» η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών Αννα Μαστοράκου τέθηκαν τα εξής ζητήματα:
> Οι Ιατρικοί Σύλλογοι δεν συμμετείχαν στον περιφερειακό σχεδιασμό αντιμετώπισης της πανδημίας. Οι πρόεδροι πληροφορούνται για τα κρούσματα που έχουν οι περιοχές τους και για τα μέτρα απαγόρευσης από τα Μέσα Ενημέρωσης.
> Το 85% των κρουσμάτων κορονοϊού που ανακοινώνονται κάθε μέρα αντιμετωπίζονται στα σπίτια με επιτυχία από τους ιδιώτες γιατρούς και ορισμένα από Κέντρα Υγείας. Οι γιατροί της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας κάνουν την ιχνηλάτηση και δίνουν τις οδηγίες αποφορτίζοντας σε μέγιστο βαθμό τα νοσοκομεία.
> Οι ιδιώτες γιατροί που εντάχτηκαν στα νοσοκομεία της Βορείου Ελλάδας δεν πληρώθηκαν μέχρι σήμερα ενώ δεν υπήρχε καμία σύμβαση για την παρουσίας τους μέσα στα νοσοκομεία και καμία νομική κάλυψη.
> Αν οι ιδιώτες γιατροί κλείσουν τα ιατρεία τους που θα αντιμετωπίζονται όλοι αυτοί οι ασθενείς με κορονοϊό αλλά και οι χρόνιοι ασθενείς και άλλοι που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν στα νοσοκομεία; Το ιατρείο της γειτονιάς είναι βασικός πυλώνας αντιμετώπισης της πανδημίας. Δεν μπορεί ο γιατρός να εγκαταλείψει.
> Οι πρόεδροι των Ιατρικών συλλόγων ζήτησαν να υπάρχει έστω μία ευελιξία στο ωράριο απασχόλησης των ιδιωτών στα νοσοκομεία ώστε να μην κλείσουν τα ιατρεία τους και αφήσουν ακάλυπτους τους ασθενείς τους. Οπως, χαρακτηριστικά ανέφεραν αν πάνε 200 γιατροί και κάνουν 6ωρα θα είναι σημαντική ανακούφιση για το μόνιμο προσωπικό των νοσοκομείων.
ΔΙΑΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ SELF TEST
Στην ίδια σύσκεψη οι εκπρόσωποι των γιατρών εξέφρασαν την αντίθεσή τους για το self test, ένα νέο εργαλείο που εντάσσει πρώτη η χώρα μας, σε επίπεδο Ευρώπης, στην αντιμετώπιση του κορονοϊού.
Οι γιατροί μιλούν για «υποκατάστατο – παρωδία». Οι προβληματισμοί που θέτουν είναι εάν ο πολίτης θα μπορεί να πάρει σωστά το δείγμα για το τεστ και εάν θα το δηλώνει εάν αυτό βγει θετικό. «Ας κάνει το Υπουργείο δημόσιες δομές που θα κάνουν δωρεάν μαζικά τεστ και παράλληλα θα καταγράφουν πλήρως όλα τα περιστατικά.
Βέβαια όλες αυτές οι συζητήσεις είναι προς το παρόν σε θεωρητικό επίπεδο καθώς το τεστ αυτό δεν έχει φτάσει ακόμα στα φαρμακεία.
Νέο αρνητικό ρεκόρ στον αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών (672) καταγράφηκε χθες από τον ΕΟΔΥ, ενώ οι νέες μολύνσεις με κορονοϊό ανήλθαν σε 2.535. Σε υψηλό επίπεδο και οι θάνατοι, καθώς άλλοι 60 ασθενείς κατέληξαν από τις επιπλοκές της Covid-19.
Στην Αχαΐα χθες κατεγράφησαν 138 νέα κρούσματα ενώ οι νοσηλευόμενοι ανέρχονταν στους 203.
Ειδικότερα, στις Κλινικές Κορονοϊού του ΠΓΝΠ νοσηλεύονταν 92 ασθενείς, 23 στη ΜΕΘ και 2 παιδιά στην Παιδιατρική Κλινική. Στον «Αγιο Ανδρέα» νοσηλεύονταν 76 ασθενείς στις Κλινικές Κορονοϊού και 10 στη ΜΕΘ.
Η γεωγραφική κατανομή των μεγαλύτερων εστιών:
1.237 στην Π Ε Αττικής.
252 στην Π Ε Θεσσαλονίκης.
196 στην Π Ε Πειραιώς.
138 στην Π Ε Αχαΐας.
83 στην Π Ε Λάρισας.
67 στην Π Ε Κοζάνης.
52 στην Π Ε Εύβοιας.
42 στην Π Ε Βοιωτίας.
38 στην Π Ε Κορινθίας.
33 στην Π Ε Πέλλας.
31 στην Π Ε Ηρακλείου.
30 στην Π Ε Ιωαννίνων.
30 στην Π Ε Καλύμνου.
29 στην Π Ε Χανίων.
24 στην Π Ε Ημαθίας.
24 στην Π Ε Αρκαδίας.
24 στην Π Ε Καβάλας.
23 στην Π Ε Φθιώτιδας.
22 στην Π Ε Αιτωλοακαρνανίας.
Της Μαρίνας Ριζογιάννη
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News