Αχαΐα: Θετική η εστίαση με μισή πελατεία

Οι κλειστοί χώροι εστίασης, θα μπορούν από το Σάββατο να λειτουργούν άνευ ωραρίου και με μουσική, υπό την αυστηρή προϋπόθεση, μέσα να είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

εστίαση Στους εσωτερικούς χώρους, αδύνατο για τους επαγγελματίες, να ελέγξουν τους πελάτες

Μέτρα που επιτρέπουν επιπλέον «ανάσες» ελευθερίας στους εμβολιασμένους πολίτες και ανοίγουν τον δρόμο προς την κανονικότητα για την εστίαση, ανακοινώθηκαν χθες από τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη και την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων.
Επί της ουσίας οι κλειστοί – αμιγείς χώροι εστίασης, θα μπορούν από αυτό το Σάββατο να λειτουργούν άνευ ωραρίου και με μουσική, υπό την αυστηρή προϋπόθεση ότι όσοι βρίσκονται μέσα, θα είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Επίσης, καταργούνται οι περιορισμοί περί καθήμενων στους αμιγείς χώρους διασκέδασης και εστίασης, δηλαδή όπου υπάρχουν μόνο εμβολιασμένοι θαμώνες, όπως και ο «κόφτης» στην πληρότητα των χώρων αυτών.

 

εστίαση

Γιάννησ Σπυρόπουλος

Ο πρόεδρος του ΣΚΕΑΝΑ Γιάννης Σπυρόπουλος δήλωσε στην «Π» ότι ο σύλλογος και ο κλάδος στο σύνολό του, από το καλοκαίρι ακόμα είχαν επισημάνει ότι όταν θα έρθει η ώρα να ανοίξουν τα κλαμπ και τα χειμερινά κέντρα διασκέδασης στους εσωτερικούς χώρους, θα είναι από την φύση των χώρων αυτών, αδύνατο για τους επαγγελματίες να ελέγξουν τους πελάτες τους, αλλά και οι ίδιοι οι πελάτες να προσαρμοστούν σε μια κατάσταση, όπου θα ήταν εξαναγκασμένοι να είναι καθήμενοι.
Ως εκ τούτου, δεν υπήρχε άλλος δρόμος από αυτόν, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΚΕΑΝΑ Γιάννης Σπυρόπουλος. Προφανώς οι ανακοινώσεις κινούνται στη γραμμή που ζητούσε ο κλάδος, γιατί με τα υφιστάμενα δεδομένα ο κλάδος δεν θα ήταν βιώσιμος οικονομικά.

Μάλιστα σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο σύλλογος της Πάτρας, μια ημέρα πριν την εξαγγελία των νέων συνθηκών λειτουργίας της εστίασης, τονιζόταν ότι, από την στιγμή που αυτοί οι χώροι άνοιξαν και λειτουργούν με πλήρως εμβολιασμένους, ο έλεγχος πρέπει να είναι αυστηρός στην είσοδο και χωρίς κανέναν άλλον περιορισμό εντός των καταστημάτων, στα πρότυπα του εξωτερικού.

 

ΚΑΙ Η ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ;

εστίαση

Δημήτρης; Φάκαλος

Ο Δημήτρης Φάκαλος, μέλος της διοικούσας επιτροπής του φορέα «estiasi patras», δήλωσε στην «Π» ότι οι ανακοινώσεις περιείχαν μέτρα χαλάρωσης, άρα εξ ορισμού είναι σε θετική κατεύθυνση. Παρ’ όλα αυτά, και μέσα σε ένα κλίμα γενικής ευφορίας, υπάρχουν μεγάλα ζητήματα που κρύβουν μεγάλα προβλήματα. Οπως εξήγησε: «Αφενός, φέτος θα μπορούν να διασκεδάσουν μόνο το 50% των καταναλωτών. Πράγμα που σημαίνει πως η πελατειακή δυναμική θα μειωθεί κατά 70%, αν αναλογιστούμε πως οι «μικτές» παρέες θα αναζητήσουν άλλους τρόπους αναψυχής, ώστε να συνυπάρχουν με τους ανεμβολίαστους φίλους τους.

 

 

Αφετέρου, ο μειωμένος κατά 50-70% τζίρος, σε συνάρτηση με την εξωφρενική ανατίμηση της ενέργειας (και όχι μόνον), και την έλλειψη οποιασδήποτε μορφής κρατικής βοήθειας / στήριξης σε επιχειρήσεις με τον μισό τζίρο και με αυξημένα έξοδα, γεννά ένα καίριο ερώτημα: Υπάρχει βιωσιμότητα; Ή θα δημιουργηθούν νέα χρέη και θα μπουν νέα λουκέτα, συνοδευόμενα από πολύ μεγάλα «κανόνια»;
Σε όλα αυτά, προσθέστε υπο-κλάδους που θα συνεχίσουν να έχουν τεράστιες ζημιές, όπως ο κλάδος των κοινωνικών εκδηλώσεων, που αφανίζεται πλήρως για τους επόμενους 8 μήνες και ο κλάδος των συνεδρίων που πλέον έπαψαν να υπάρχουν συνολικά!».

 

Με επιφυλάξεις ο ΣΚΕΑΔΑ

εστίαση

Γιάννης Σταθακόπουλος

Με επιφυλάξεις υποδέχθηκε ο νέος πρόεδρος του Συλλόγου Καταστηματαρχών Εστίασης και Αναψυχής Δήμου Αιγιάλειας Γιάννης Σταθακόπουλος τις ανακοινώσεις Πλεύρη. «Καταρχάς αντιμετωπίζουμε θετικά τις ανακοινώσεις που έγιναν, αλλά για να έχουμε πλήρη εικόνα θέλουμε να δούμε πρώτα την ΚΥΑ, πως εξειδικεύονται οι συγκεκριμένες εξαγγελίες» είπε ο κ. Σταθακόπουλος.
Παράλληλα, σημείωσε ότι παρά την απελευθέρωση των εμβολιασμένων, παραμένει άχαρος ο ρόλος της αστυνόμευσης που έχει επιβληθεί στους επαγγελματίες του κλάδου. «Προφανώς θα συμμορφωθούμε -πρόσθεσε- αλλά βλέπουμε και αδυναμίες στην εφαρμογή των νέων κανονισμών, σε περίπτωση που κάποια περιοχή μπει σε «κόκκινο».